Mobiilivarmenne on yksi vahvan sähköisen tunnistautumisen tapa, ja sen aktivoiminen ja käyttäminen on helppoa ja nopeaa. Mobiilivarmenne kasvattaa suosiotaan tunnistautumistapana koko ajan. Sinun on mahdollista tunnistautua myös Credigolla mobiilivarmenteen avulla – lue, miten otat käyttöösi mobiilivarmenteen ja kuinka sen käyttö tapahtuu.
Mobiilivarmenne tarkoittaa matkapuhelimen sim-kortissa olevaa henkilötunnistetta. Nykyään henkilötunniste on mahdollista saada melkein kaikkiin sim-kortteihin. Mobiilivarmenne on kuitenkin sellainen toiminto, joka pitää erikseen ottaa käyttöön eli aktivoida, joten se ei automaattisesti sisälly puhelimen sim-korttiin. Mobiilivarmenne onkin siis lisäpalvelu, ja sitä tarjoavat yhteistyössä Suomen suurimmat puhelinoperaattorit, Elisa, Telia ja DNA.
Mobiilivarmenne on helppo ja turvallinen tapa todistaa henkilöllisyys verkossa tai puhelimitse – esimerkiksi silloin, kun haet lainaa. Mobiilivarmenne on sim-kortille liitetty tieto käyttäjänsä henkilöllisyydestä, ja sen avulla voi tehdä tunnistautumisen tai sähköisen allekirjoituksen. Suomessa mobiilivarmenne on aktiivinen jo reilulla 200 000 kansalaisella, vaikkakaan kaikki tuskin käyttävät sitä tunnistautumiseen aktiivisesti.
Mobiilivarmenne on turvallinen keino todistaa oma henkilöllisyys luotettavasti verkossa. Mobiilivarmenne on käytössä yhä useammassa palvelussa tunnistautumis- ja allekirjoituskeinona – niin myös meillä Credigolla. Credigolla oman henkilöllisyyden voi todistaa myös kirjautumalla verkkopankkitunnuksilla.
Mobiilivarmenne on hieman helpompi tunnistautumistapa kuin verkkopankki, sillä se kulkee mukana puhelimen sim-kortilla ja vaatii käyttäjältään vain yhden salasanan. Verkkopankkitunnuksiin verrattuna mobiilivarmenne on myös hieman turvallisempi, sillä tieto käyttäjätunnuksista voi olla vain käyttäjällä itsellään. Verkkopankkitunnusten ongelma turvallisuuden suhteen on se, että esimerkiksi pankkien avainlukulistat voivat joutua vääriin käsiin.
Vaikka mobiilivarmenne on sidoksissa puhelimen sim-korttiin, ei sen kautta tunnistautuessa välity tietoja matkapuhelimen käytöstä palveluntarjoajalle. Ainoa välittyvä tieto on siis käyttäjän henkilöllisyys. Mobiilivarmenteen aktivoimisen jälkeen sitä kannattaa käyttää aktiivisesti, jotta salasana pysyy paremmin mielessä ja mahdolliselle palvelumaksulle saa vastinetta.
Varmennepalvelun käyttöönoton edellytyksenä on laskutettava matkapuhelinliittymä sekä mobiilivarmenteen käyttöön sopiva sim-kortti. Suomessa suurimmat matkapuhelinoperaattorit – Telia, Elisa ja DNA – tarjoavat asiakkailleen mahdollisuuden ottaa mobiilivarmenne käyttöönsä.
Mobiilivarmenne tilataan joko operaattorilta myymälässä tai internetissä. Myymälävisiitti on tarpeellinen, mikäli sinulla ei ole käytössäsi verkkopankkitunnuksia, pankkisi kautta ei ole mahdollista tunnistautua operaattorisi palveluihin tai jos olet alaikäinen liittymän käyttäjä. Alaikäisen liittymän käyttäjän on otettava mukaan liittymän omistaja, kun mobiilivarmenne aktivoidaan myymälässä, ja molempien on todistettava henkilöllisyytensä.
Netissä mobiilivarmenne on mahdollista tilata mobiilivarmenne.fi-sivuston kautta. Siellä sinun on valittava oma operaattorisi ja sen jälkeen seurattava operaattorin tarjoamia ohjeita, joilla mobiilivarmenne aktivoidaan. Mobiilivarmennetta aktivoidessasi sinun on valittava vähintään neljä numeroa sisältävä salasana, joka toimii jatkossa tunnistautumiskoodina. Mitä pidemmän salasanan valitset, sen turvallisempi tunnistautumiskeino mobiilivarmenne tulee olemaan.
Mobiilivarmenteen käyttöönotto onnistuu sekä kotona netin kautta että operaattorin myymälässä tai palvelupisteessä. Myymälässä asioidessasi tarvitset mukaan henkilöllisyystodistuksen ja netissä tunnistautuminen mobiilivarmenteen käyttöönottamiseksi onnistuu esimeriksi verkkopankkitunnuksilla. Kun rekisteröityminen on tehty, saat puhelimeesi vahvistusviestin, ja sen jälkeen voit allekirjoittaa sähköisesti sekä tunnistautua eri palveluihin mobiilivarmenteen avulla.
Mene operaattorisi nettisivulle tai myymälään ja rekisteröi mobiilivarmenne liittymääsi.
Kun mobiilivarmenteen rekisteröityminen on valmis, saat puhelimeesi vahvistuksen tekstiviestitse.
Mobiilivarmenne on nyt käytössäsi ja voit allekirjoittaa sopimuksia sähköisesti puhelimellasi.
Kun olet hankkinut itsellesi mobiilivarmenteen, valitse käyttämässäsi sähköisessä palvelussa tunnistautumistavaksesi mobiilivarmenne. Kirjautumisen yhteydessä sinulta pyydetään puhelinnumeroasi ja käyttäjätunnustasi, jonka olet saanut mobiilivarmennetta tilatessasi. Käyttäjätunnukset ovat yksilölliset mobiilivarmennetta varten, eivätkä ne siis ole samat kuin operaattorisi palveluihin tunnistautuessa.
Mobiilivarmenne lähetetään puhelimeesi, jonka näytölle ilmestyy pyyntö varmennuksesta. Mobiilivarmenne kysyy puhelimessasi palvelun salasanaa ja välittää varmennuksen henkilöllisyydestäsi eteenpäin. Saat verkkosivuilta, jolla olet tunnistautumassa, tiedon siitä, mitä kaikkia tietoja sinusta lähetetään eteenpäin palvelutarjoajalta. Käytäntö on sama riippumatta siitä, onko tunnistautumistapana verkkopankkitunnukset vai mobiilivarmenne.
Mobiilivarmenne on saatavilla normaaleihin puhelinliittymiin, mutta prepaid-liittymiin varmenteen asentaminen ei onnistu. Näin ollen mobiilivarmenne on mahdollista ottaa käyttöön, jos puhelintaan käyttää tavallisella liittymällä. Mobiilivarmenne pitää vahvistaa liittymän omistajan valtuutuksella. Se on kuitenkin mahdollista saada käyttöön myös sellaisissa liittymissä, joissa omistaja ja käyttäjä ovat erit. Kun haet lainaa, on sinun mahdollista tunnistautua Credigon palvelussa aina mobiilivarmenteella.
Mobiilivarmenne on mahdollista saada myös alaikäiselle puhelimen käyttäjälle. Jos liittymän kuitenkin omistaa joku muu kuin alaikäinen käyttäjä itse, esimerkiksi tämän vanhempi, niin sekä liittymän omistajan että käyttäjän pitää todistaa henkilöllisyytensä puhelinliittymän tarjoavan operaattorin liikkeessä. Henkilöllisyyden voi todistaa joko passilla tai henkilökortilla. Eri operaattoreilla mobiilivarmenne on mahdollista saada hieman eri-ikäisille lapsille, mutta uusi tietosuojalaki yhtenäistää käytännön sellaiseksi, että jatkossa mobiilivarmenteen käyttöönoton alaikäraja on 13 vuotta.
Mobiilivarmenne oli vuonna 2011 tapahtuneen käyttöönoton jälkeen käytössä vain muutamissa palveluissa tunnistumiskeinona. Tällöin se oli vielä käyttäjilleen myös ilmainen, mutta nykyään osa operaattoreista perii maksua, jos asiakkaan palvelupakettiin kuuluu mobiilivarmenne. Nykyään vain Telian asiakkaana mobiilivarmenne on mahdollista saada käyttöönsä ilman lisämaksuja.
Elisa ja DNA perivät 1,99 euron kuukausimaksun asiakkailta, joilla on käytössään mobiilivarmenne. Mobiilivarmenne on kuitenkin mahdollista saada käyttöönsä näiltäkin operaattoreilta ensimmäisiksi kuukausiksi ilman lisämaksuja. Tutustumiskausi kestää DNA:lla 12 kuukauden ajan ja Elisalla kolme kuukautta. Nämä hinnat koskevat yksityisiä liittymiä. Yritysliittymiin kaikki operaattorit tarjoavat paketin, johon mobiilivarmenne kuuluu ilman lisämaksuja.
(Hintatiedot ja sopimusehdot on tarkistettu 9.5.2019.)
Mobiilivarmenteen käyttäminen on turvallista, sillä sekä lähtevät että vastaanotettavat tiedot salataan. Tunnuslukusi tiedot ovat myös turvassa, eivätkä välity eteenpäin. Mobiilivarmennetta käyttäessäsi tietosi eivät välity palveluntarjoajalta operaattorillesi, eikä operaattorisi välitä palveluntarjoajalle muita tietoja kuin tiedon henkilöllisyydestäsi.
Kun mobiilivarmenne aktivoidaan, sille annetaan oma erillinen salasanansa. Mobiilivarmenne on siis eri asia kuin operaattorilta saadut käyttäjätunnukset. Sitä on mahdollista käyttää myös vanhemmissa puhelimissa ja sellaisissa kännyköissä, jotka eivät kuulu älypuhelinten luokkaan. Tämä johtuu siitä, että mobiilivarmenne toimii sim-kortin avulla, ja kaikissa puhelimissa on käytössä jonkinlainen sim-kortti. Näin ollen mobiilivarmenne on mahdollista ottaa käyttöön kännykän tyypistä riippumatta. Mobiilivarmenne lisää tunnistautumisen turvallisuutta esimerkiksi lainaa hakiessa.
Mobiilivarmenne on aktivoimisensa jälkeen voimassa viiden vuoden ajan. Sen jälkeen mobiilivarmenne on vahvistettava uudelleen, jotta sen käyttämistä voi jatkaa. Vanhentuneen mobiilivarmenteen uusiminen tapahtuu sim-korttia vaihtamalla. Mobiilivarmenne on rekisteröitävä uudelleen käyttöön, jos liittymän sim-kortti vaihtuu tai liittymän sopimusosapuoli tai käyttäjä vaihtuu. Myös silloin mobiilivarmenne poistuu käytöstä, mikäli liittymä lopetetaan eli irtisanotaan tai liittymän käytössä oleva numero vaihtuu. Mobiilivarmenne aktivoidaan näissä tapauksissa uudelleen käyttöön samalla tavalla kuin ensimmäiselläkin kerralla käyttöön otettaessa.
Mobiilivarmenne on mahdollista suojata niin kutsutulla häirinnänestokoodilla, joka on ylimääräinen salasana ennen mobiilivarmenne-pyynnön lähettämistä. Häirinnänestokoodin tarkoituksena on suojata mobiilivarmenteen käyttäjää ylimääräisiltä tunnistautumispyynnöiltä, joita ulkopuoliset voisivat lähettää pelkän puhelinnumeron tuntemalla. Häirinnänestokoodi kuitenkin lisää mobiilivarmenteen käyttämiseen yhden lisäportaan, eli siis käytännössä hieman vaikeuttaa sen käyttöä. Se kannattaakin aktivoida vain siinä tapauksessa, jos sinua häiritään mobiilivarmenteen kautta.