Kuinka paljon tarvitset lainaa?

101 säästövinkkiä - Suomen kattavin lista

Tässä Suomen kattavin lista säästövinkkejä, joiden avulla voit säästää jopa kymmeniä euroja kuukaudessa.

Näitä säästövinkkejä noudattamalla rahan säästäminen onnistuu varmasti, mutta monet säästövinkit auttavat myös säästämään aikaa, luontoa ja parantamaan terveyttäsi.

Selaa tästä:

Ruokaostokset ja kokkaaminen
Vaatteet, ostokset ja palvelut
Liittymät ja sopimukset
Lomat ja matkustaminen
Autoilu ja liikenne
Sähkö ja lämmitys
Sijoitukset, verot ja etuudet
Muita hyviä vinkkejä

 

Säästä ruuassa ja kokkaamisessa

1. Älä tee ruokaostoksia nälkäisenä
Tutkimusten mukaan nälkäisenä ruokakaupassa asioiminen lisää heräteostoksia. Kun menet kauppaan nälkäisenä, mukaasi tarttuu helpommin se ylimääräinen suklaapatukka, sipsipussi tai virvoitusjuoma. Nälkäisenä ostat myös todennäköisemmin kaloripitoisempaa ruokaa.

2. Tee kauppalista
Ja noudata sitä. Suunnittele ruokalista viikoksi eteenpäin, jotta tiedät tarkalleen mitä ostaa. Useat vierailut ruokakauppaan johtavat sellaisten tuotteiden ostamiseen, joita et edes tarvitse.

3. Hyödynnä tarjoukset
Osta tuotteita, joiden hintaa kauppa on alentanut. Esimerkiksi lihoista löydät hyviä tarjouksia niiden viimeisenä käyttöpäivänä ja alennus on jopa -30%. Kaupat jotka ovat auki yötä myöten, alentavat tuotteita jopa -60% illan ja yön hiljaisimpina tunteina.

4. Osta enemmän ja pakasta
Mieti voisitko ostaa isomman pakkauksen ja vaikka pakastaa osan. Kun löydät hyvän tarjouksen esimerkiksi jauhelihasta tai kanasta, osta sitä enemmän kuin yhdelle aterialle. Ylimääräisen lihan voit pakastaa ja käyttää myöhemmin.

5. Suosi kausituotteita
Suosimalla esimerkiksi vihanneksissa ja hedelmissä ajankohtaisen satokauden tuotteita säästät enemmän, sillä näissä tarjonta on suurempi ja täten myös hinnat halvemmat. Tämän lisäksi kauden tuotteet ovat usein ravitsevampia ja löydät myös paremmin kotimaisia vaihtoehtoja.

6. Tarkkaile kilohintaa
Vertaile pienellä painettuja kilohintoja kauppojen hintamerkinnöissä. Enemmän ei ole aina edullisempi. Esimerkiksi makaronia kannattaa ostaa pienessä pakkauksessa. Selkein esimerkki on Myllyn Paras -makaronit, kun 400 gramman pusseja saa jopa kuusi kappaletta yhden kilon pussin hinnalla.

7. Valmista kerralla enemmän ruokaa ja pakasta
Valmista suurempia annoksia, kuin tarvitset vain yhtä ruokailua varten ja pakasta loput. Tästä saat vaikka seuraavalla viikolla helposti kiireen keskellä maittavan aterian. Säästät rahaa ja aikaa.

8. Leivo leipää kotona
Kokeile leipoa leipäsi itse. Se on halvempaa, mutta tuore leipä maistuu myös maukkaammalta. Helposti vaihtelua saat vaihtamalla jauhoja tai lisäämällä taikinaan esimerkiksi siemeniä, pähkinöitä tai marjoja.

9. Tee valmiita eväitä jääkaappiin
Kun tulet kotiin nälkäisenä ja väsyneenä koulu- tai työpäivän jälkeen, on käytännöllistä kun kotona on helposti lämmitettäviä ruokia. Sortuminen kalliiseen pikaruokaan vähenee.

10. Korvaa liha kasviksilla
Tiesitkö, että keskiverto suomalainen syö 60 kiloa lihaa vuodessa? Esimerkiksi syöpäjärjestöt linjaavat, että terveellinen määrä lihaa viikossa olisi 300 grammaa. Lisäksi liha on kalliimpaa kuin pavut, herneet ja linssit, jotka ovat hyvä vaihtoehto lihalle.

11. Kasvata vihanneksia tai yrttejä kotona
Kasvata vihanneksia kotona, jos sinulla on puutarha. Vaikka sinulla ei olisi mahdollisuutta puutarhaan, voit kasvattaa esimerkiksi yrttejä keittiössä tai muualla kotonasi.

12. Alennuskortit ravintoloista
Jos käyt ulkona syömässä lounasta, tarkista onko lounasravintolassasi alennuskorttia tai leimapassia, jolla saat esimerkiksi joka kymmenennen ateria ilmaiseksi.

13. Salaattibaari
Osta salaatti salaattibaarista, jossa voit kerätä mieleisesi salaattiannoksen. Salaatti yleensä punnitaan painon mukaan ja näin maksat vain siitä mitä syöt.

14. Tuo eväät
Ota eväät töihin tai kouluun ja vältä kalliit ravintolalounaat.

15. Älä heitä ruokaa roskiin liian nopeasti
Älä heitä ruokaa roskiin tarpeettomasti. Parasta ennen päiväys ei tarkoita, etteikö tuotetta voisi nautti päiväyksen jälkeen. Ruuan todellisen syömäkelpoisuuden voi monesti selvittää hajusta, koostumuksesta ja yleisestä ulkonäöstä.

16. Käytä mikroaaltouunia
Lämmitä ruokaa mikroaaltouunissa uunin sijaan. Uunin lämmitys vie paljon enemmän energiaa kuin mikroaaltouuni. Samalla säästät myös aikaa, joka kuluu uunin lämmityksessä.

17. Katso ettet osta pian vanhentuvia tuotteita
Kaupat yleensä järjestelevät tuotteensa niin, että etummaiset tuotteet ovat niitä jotka vanhenevat aikaisemmin. Pahimmassa tapauksessa joudut heittämään tuotteen roskiin ennen käyttöä ja täten tuhlaat rahaa.

18. Käytä omaa kauppakassia
Viisi muovikassia viikossa voi tehdä 65 € vuodessa. Käytä siis omaa kauppakassiasi, sillä tästä on moninkertaisesti hyötyä. Kun käytät kestävää kangaskassia, pienenee riski ostoskassin leviämisestä kadulle. Säästät samalla luontoa, kun et ota uutta muovikassia joka kerta.

19. Käytä ostoskoria kärryn sijasta
Kun sinulla on vähemmän tilaa ostoksillesi, ostat luonnollisesti vähemmän. Lisäksi korissa tuntuva paino viittaa siitä, koska alkaa olla riittävästi.

 

Säästä ostoksissa

20. Osta käytettynä netistä
Kun olet tehnyt ostopäätöksen, tarkista ensin Tori.fi tai Huuto.net. Voit löytää esimerkiksi melkein käyttämättömän kännykän huomattavasti halvemmalla kuin kaupasta. Varmista ensin tuotteen kunto huolellisesti ja esimerkiksi Huuto.net näyttää usein myyjän saaman palautteen muilta ihmisiltä, jotka ovat asioineet hänen kanssaan. Parasta on tietenkin jos saat takuukuitin tuotteen mukana.

21. Muista tinkiä
Käynnistä kaupat ottamalla yhteyttä myyjään ja kysy onko myyjä valmis luopumaan tuotteesta halvemmalla. Tinkimistä ei kannata arastella ja monesti myyjä on valmis tulemaan hinnassa vastaan kunhan vain kysyt rohkeasti.

22. Käytä käteistä pankkikorttien sijasta
Tilastollisten ja tieteellisten tutkimusten mukaan kulutat vähemmän rahaa käyttäessäsi käteistä pankkikortin sijaan. Näin raha tuntuu todellisemmalta ja sinulle muodostuu korkeampi kynnys käyttää sitä tarpeettomiin asioihin.

23. Säästä vaihtorahat
Talleta kaikki pienemmät vaihtorahat säästöpossuun ja yllätyt kuinka paljon rahaa pienistä kolikoista kertyy ajan kuluessa. Kolikot voit tallettaa esimerkiksi säästötilillesi.

24. Osta verkkokaupasta
Osta tuotteita verkkokaupasta. Monilla verkossa toimivilla yrityksillä voi olla huokeammat hinnat, kuin vastaavilla yrityksillä jotka toimivat paikallisissa kivijalkaliikkeissä.

25. Käytä opiskelijapalveluita
Leikkauta hiukset kampaamo opiskelijoilla, jotka tarjoavat palveluita halvemmalla kuin kokeneempi kampaaja. Kampaamokouluilla on omia salonkeja ja opettajat usein seuraavat työtä sivusta ja varmistavat työn laadun. Sama pätee myös hieronta- tai kosmetologipalveluihin.

26. Hyödynnä opiskelija-alennuksia
Oletko opiskelija? Hyödynnä opiskelija-alennusta esimerkiksi kuntosalijäsenyydessä, matkoissa ja monissa muissa palveluissa. Siwa ruokakaupasta saat jopa 5% alennuksen ruokaostoksista opiskelijakorttia näyttämällä.

27. Hygieniatuotteet säästöpakkauksissa
Osta hygieniatuotteita suuremmissa pakkauksissa. Shampoot, saippuat ja hoitoaineet tulevat yleensä halvemmiksi, kun ostat suuremman pakkauksen. Lisäksi vältät turhat ostokset, kun olet jo löytänyt itsellesi sopivimman tuotteen.

28. Jäsenyys päivittäistavarakaupoissa
Rekisteröidy jäseneksi kaikkiin liikkeisiin, joita käytät lähes viikoittain. Näin voit saada tarjouksia, josta et ilman jäsenyyttä välttämättä tiedä.

29. Osta vaatteita kirpputorilta
Muoti muuttuu jatkuvasti ja ihmiset ostavat uusia vaatteita läpi vuoden jokaiselle vuodenajalle. Kaikkea ei tarvitse ostaa uutena. Uudenveroisia vaatteita löydät kirpputoreilta tai voit lainata sekä vuokrata harvoin tarvittavia juhlavaatteita. Jos sinulla ei ole aikaa kierrellä kirpputoreja, liity oman alueesi Facebook-kierrätys ryhmiin.

30. Paikkaa vaatteesi
Opettele ompelemaan ja korjaamaan vaatteita. Jo yksinkertaisilla taidoilla saatat pelastaa vaatteesi. Sen lisäksi, että osaat korjata vaatteita, voit muokata niistä persoonallisia ja omaan tyyliisi sopivia.

31. Pese ja hoida vaatteitasi oikein
Osta vaatteita, jotka voi pestä itse koneessa tai käsin. Kemiallinen pesu on erittäin kallista ja rasittaa ympäristöä.

32. Pakasta vaatteet
Luonnonmateriaalista valmistetut vaatteet eivät vaadi niin paljon pesua, kuin ehkä luulet. Suosikki neuleesi tai farkut säilyvät uudenveroisina paljon pidempään, kuin säännöllisesti pakastat ne epätoivottujen hajujen poistamiseksi. Tahroja pakastaminen ei kuitenkaan poista.

33. Osta vain mitä tarvitset
Harkitse tarkkaan mitä ostat. Näetkö tarvitsevasi tuotetta vielä kuukauden tai puolen vuoden päästä? Nukkumalla yön yli selvität helposti, onko kyseessä tarpeellinen ostos vai hetken mielijohde.

34. Vertaile hintoja
Ota tavaksi vertailla hintoja ennen ostoksen tekemistä. Internetistä löytyy useita vertailusivuja ja sinun ei tarvitse kuin kirjoittaa Googleen tuotteen nimi ja "vertailu". Sinänsä itsestään selvää, mutta jos käytät hieman vaivaa, saatat saada saman tuotteen jopa 20% halvemmalla kuin mitä aluksi luulit.

35. Osta laatua
Kuulostaa hullulta ostaa laadukkaampia ja kalliimpia tuotteita, kun koittaa säästää rahaa. Kuitenkin jos ostat monta huonolaatuista paitaa kaupasta ja ne menevät pilalle muutamassa pesussa, on järkevämpää ostaa yksi kalliimpi joka kestää kauemmin.

36. Etsi alennuskoodeja
Kun teet ostoksia verkossa, etsi Googlesta kuponkikoodeja verkkokauppaan. Voit saada haluamastasi tuotteesta prosenttialennuksen tai ilmaiset toimituskulut.

 

Säästä liittymissä ja sopimuksissa

37. Kilpailuta sähkösopimus säännöllisesti
Kilpailuta sähkösopimuksesi säännöllisesti. Sähkölasku koostuu kahdesta osasta: sähköenergiasta ja sähkön siirtopalvelusta. Kummankin osuus laskusta on noin puolet. Sähkön siirron hintaan et voi itse vaikuttaa, mutta sähköenergiaa voit saada edullisemmin.

38. Osta Prepaid-liittymä
Jos puhelinlaskun suuruus on usein ikävä yllätys, voit harkita myös siirtymistä Prepaid-liittymän käyttöön. Maksat silloin puhelusi etukäteen, eikä lasku pääse yllättämään.

39. Vertaile eri laajakaistan tarjoajia
Vertaile eri laajakaistan tarjoajat ja löydä sinun tarpeisiisi sopivin ja edullisin laajakaistaliittymä.

40. Lähetä tekstiviesti puhelun sijasta
Tekstiviesti tulee usein halvemmaksi kuin puhelu. Mieti, mitkä asiat voisit kertoa puhelun sijaan viestillä.

41. Kilpailuta ja keskitä vakuutuksesi
Kun keskität kaikki vakuutukset samaan yhtiöön, voit saada huomattavia alennuksia vakuutusmaksuissasi. Ennen keskittämistä muista kilpailuttaa vakuutuksesi.

42. Pyydä laskusi sähköpostitse, e-laskuna tai sovi suoraveloituksesta
Tiesitkö, että maksamattomat kännykkälaskut ovat usein syynä maksuhäiriömerkintöihin? Esimerkiksi suoraveloitus on hyvä keino huolehtia siitä, että lasku maksetaan ajoissa. Suoraveloituksella vältät ylimääräiset laskutuskulut ja todennäköisemmin et hukkaa laskuasi ja vältät myöhästymismaksut.

43. Kilpailuta matkapuhelinliittymä
Liittymä, joka on ollut tarjouksessa ostohetkellä, voi olla nykyään kalliimpi. Operaattoreilla on erilaisia tarjouksia niille, jotka lähettävät paljon tekstiviestejä ja niille, jotka puhuvat puhelimessa enemmän.

44. Aseta itsellesi palvelunumeroesto
Vältä puheluja maksullisiin palvelunumeroihin ja osallistumista erilaisiin kilpailuihin ja äänestyksiin. Puhelimeen voi asentaa eston, jolloin siitä ei voi soittaa maksullisiin numeroihin.

45. Pyydä kaupanpäällisiä
Monet liittymä- ja puhelinkaupat tarjoavat pyynnöstä esimerkiksi kolmen kuukauden vahinkovakuutusta tai virusturvaa ostaessasi uuden liittymän tai puhelimen. Monesti voit neuvotella puhelin kaupan mukaan uuden suojakuoren.

 

Säästä lomalla ja matkustaessa

46. Soita ja tekstaa ilmaiseksi
Lataa Skype tai WhatsApp sovellus, jolla voit lähettää viestejä ja puhua puheluita ilmaiseksi.

47. Lomaile pyhäpäivinä
Suunnittele lomamatkasi niin, että sinun ei tarvitse ottaa ylimääräisiä lomapäiviä. Pääsiäisenä 2016 on sekä perjantai ja seuraava maanantai vapaapäiviä.

48. Käytä käteistä ulkomailla
Valuutan nostaminen ulkomailla pankkiautomaatista voi olla hyvin kallista. Ulkomailla valuuttaa nostaessa kuluja perivät luottokorttiyhtiö, oma tilipankki sekä mahdollisesti automaatin ulkomailla omistava yhtiö. Rahan nostaminen pankkiautomaatista on pahimmillaan kallein tapa hankkia matkavaluuttaa.

49. Etsi halvempi valuuttakurssi
Ennen rahanvaihtoa vertaile valuuttakursseja. Lentokentällä valuutanvaihto voi olla huomattavasti kalliimpaa, sillä kurssit ovat huonompia, kuin kaupungilla sijaitsevissa toimipisteissä. Monesti pankin kurssi voi vaikuttaa edulliselta, mutta pankkien kurssietu katoaa äkkiä palvelumaksuihin.

50. Älä matkusta samaan aikaan kuin kaikki muut
Vältä matkustamista kesä-, heinä- ja elokuussa tai joulun ja uudenvuoden aikaan. Matkusta kohteeseen kauden ulkopuolella ja säästät niin lento-, kuin majoituskuluissa.

51. Katkaise internet ulkomailla
Katkaise mobiililaitteidesi mobiilidata kokonaan. Näin säästyt yllättäviltä tiedonsiirtolaskuilta kotiin palatessasi.

52. Varaa lento hyvissä ajoin
Varaa loma mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Varaa talvimatka kesällä ja kesäreissu talvella.

53. Äkkilähdöt
Edullisimmat äkkilähtöhinnat ovat yleensä tiettyihin lähtöihin sidottuja. Halvimmat liput löydät, jos pystyt joustamaan matkan ajankohdan suhteen ainakin päivän tai parin verran ja ajoittamaan lomasi sesonkiaikojen ulkopuolelle.

54. Vuokraa asuntosi loman ajaksi
Vuokraa asuntosi, kun olet esimerkiksi lomalla. Esimerkiksi Airbnb.fi auttaa vuokraamaan asuntosi.

 

Säästä liikenteessä ja autoilussa

55. Taloudellinen ajotapa
Taloudellinen ajaminen vähentää polttoaineen kulutusta, millä on suora vaikutus autoilun kustannuksiin ja päästöihin. Suunnittele reittisi etukäteen, vältä äkillisiä jarrutuksia ja manuaalivaihteisessa autossa jätä väliin vaihteita, jos mahdollista. Joustava ajotyyli tulee halvemmaksi. Nopeat kaasutukset ja äkilliset jarrutukset vievät paljon bensaa ja kuluttavat autoa.

56. Osta huoltovapaa auto
Vältä ostamasta liian halpaa autoa. Osta autosi mieluummin juuri katsastettuna ja ilman vikoja, vaikka halvempi hinta houkuttelisi. Joskus pienet viat saattavat käydä kalliiksi ja lopulta uuden auton ostaminen on halvempaa, kuin vanhan korjaaminen.

57. Osta auto käteisellä
Jos mahdollista, osta auto ilman lainaa tai luottoa. Jos haluat rahoittaa auton, vertaa autolaina huolellisesti ja tiedustele liikkeiltä osamaksumahdollisuutta. Pyri kuitenkin maksamaan autosta mahdollisimman suuri osa ennakkoon käteisellä. Jos sinulla on vanha auto, koita myydä se ensin. Myymällä auton saat siitä todennäköisemmin suuremman rahallisen hyödyn, kuin oston yhteydessä vaihtoautona.

58. Kimppakyyti
Selvitä työpaikallasi asuuko joku työkaverisi naapurissasi tai ajaako joku heistä kotisi ohi työmatkoillaan. Näin voitte jakaa kustannukset. Liity myös Facebookissa kimppakyyti ryhmiin, joissa voit kysyä tai tarjota kyytiä ja säästää matkakuluissa.

59. Vertaile polttoaineen hintoja
Vertaa polttoaineen hintaa ennen tankkausta. Yleensä miehittämättömillä huoltoasemilla tankkaat edullisemmin. Poista takakontista turhat ja painavat tavarat ja poista suksiboksi katolta silloin, kun et tarvitse sitä. Nämä kasvattavat myös bensan kulutusta.

60.  Tee pienet huoltotyöt itse
Pienet huoltotyöt ja auton pesu itse tehtynä vievät ehkä enemmän aikaa ja vaativat hieman opettelua, mutta ovat säätämisen kannalta kannattavia. Esimerkiksi apua eri öljyjen ja jäähdytysnesteiden vaihtoon saat huoltoasemalta, kun ostat tarvittavia kemikaaleja.

61. Osta ekologinen auto
Osta auto, joka kuluttaa vähemmän ja on edullinen ajaa. Tarvitsetko kaupungissa maasturia tai kannattaako sinun pitää suurta autoa, jos käytät sitä pääsääntöisesti vain itse?

62. Huolla auto säännöllisesti
Huolehdi säännöllisesti autosi kunnosta, niin säästät korjauskuluissa ja saat myös paremman jälleenmyyntihinnan autostasi, kun haluat myydä tai vaihtaa sen tulevaisuudessa.

 

Säästä sähkössä ja lämmityksessä

63. Käytä jatkopistorasioita
Laita kaikki sähkölaitteesi yhteen pistorasiaan. Sammuta valmiuskytkin yön tai työpäivän ajaksi, sillä tämä on myös tulipalon kannalta turvallisuusriski. Kun olet pidemmän aikaa poissa, älä pidä sähkölaitteita valmiustilassa. Tämä kuluttaa yllättävän paljon sähköä.

64. Pese täysiä koneellisia
Käynnistä pesukone ja astianpesukone, vasta kun ne ovat täynnä. Jos koneessa on puoliteho-ohjelma tai muita energiaa säästäviä ohjelmia, käytä niitä. Säästät myös energiaa pesemällä vaatteet hieman suositusta kylmemmässä vedessä.

65. Käytä lämpöä varovasti
Käytä pyyhekuivatinta ja lattialämmitystä vain tarvittaessa. Erityisesti lähtiessäsi pois kotoa pidemmäksi aikaa, on hyvä huolehtia ettei nämä syö turhaan energiaa poissa ollessasi.

66. Tuuleta läpivedolla
Kun tuuletat, tee se nopeasti läpivedolla. Näin asunnon lämpötila ei pääse laskemaan liian pitkäksi ajaksi ja lämmityskustannukset pienenevät.

67. Kuivaa vaatteet pyykkinarulla
Vältä kuivausrummun käyttöä, jos vaatteilla ei ole kiirettä päästä käyttöön. Tämä säästää energiaa ja vaatteitasi.

68. Eristä talosi
Käy läpi asuntosi ja tarkasta, että ikkunoissa ja ovissa on kunnon tiivisteet talviaikaan. Voisiko niitä eristää paremmin? Helpoin ratkaisu on ripustaa talveksi paksummat verhot, jotka estävät ylimääräisen vedon ikkunan pielistä.

69. Laske huoneiston lämpötilaa
Voisitko laskea asuntosi lämpötilaa koko asunnosta tai tietyistä huoneista? Jo yhdenkin asteen lasku lämpötilassa vaikuttaa lämmityskuluihin. Viileämmässä huoneessa nukut myös paremmin. Asuinhuoneiston optimaalinen lämpötila on 18 - 21 ºC. Korkeampi lämpötila lisää myös pölyn syntymistä.

70. Sijoita kylmälaitteet oikein.
Kylmälaitteet tulee sijoittaa erilleen astianpesukoneesta, liedestä ja pattereista. Ilman pitää kiertää vapaasti kylmälaitteiden ympärillä. Jos ilma ei kierrä kunnolla, sähkönkulutus voi jopa kolminkertaistua. Muista myös silloin tällöin puhdistaa pölyt jääkaapin takaa.

71. Tarkasta kylmälaitteiden lämpötila säännöllisesti
Jääkaapin oikea lämpötila on +5 ja pakastimen -18 astetta. Jokainen ylimääräinen lämpöaste lisää sähkönkulutusta noin 5 prosenttia.

72. Käytä energiasäästölamppuja
Hanki energiaa säästäviä lamppuja tavallisten hehkulamppujen tilalle, varsinkin paikkoihin joissa palaa valo usein. Jos 60 watin hehkulamppu on päivässä kahdeksan tuntia päällä, se kuluttaa vuosittain jopa 15 euroa. Valot kannattaa muistaa sammuttaa aina, kun poistuu huoneesta yli 10 minuutiksi.

73. Päivitä sähkölaitteesi
Myy vanhat laitteet, jotka kuluttavat paljon energiaa ja vaihda nykyaikaisiin energiaystävällisiin laitteisiin.

74. Käytä vedenkeitintä
Käytä vedenkeitintä keittäessäsi vettä, sillä liesi vie enemmän energiaa. Älä keitä vettä myöskään liikaa, sillä tähän kuluu turhaa energiaa.

75. Vältä juoksevaa vettä
Vältä turhaa veden juoksuttamista. Kun olet suihkussa, sulje suihku pesuaineen levittämisen ajaksi.

76. Vältä imurointia
Päivittäisen imuroinnin sijasta lakaise tai puhdista lastalla roskat ja pölyt lattialta. Tällöin imurointi on tarpeen vain kerran viikossa.

77. Älä käytä liesituuletinta
Säästä sähköä avaamalla ikkuna ruuanlaiton ajaksi liesituulettimen sijasta.

 

Säästä rahankäytössä

78. Tutki ostoshistoriaasi
Käy läpi kaikki kulusi kuluneelta kuukaudelta. Huomaatko jotain, mistä voisit luopua? Tutkiessasi ostohistoriaasi, saatat huomata sellaisia kuluja, joita et välttämättä tule ajatelleeksi.

79. Kerää talouspuskuri
Säästä aina osa palkastasi talouspuskuriin. Jos tulee yllättäviä lisäkuluja, vältät kalliiden lainojen ottamisen käyttämällä talouspuskuria.

80. Sijoita säästösi
Sijoita rahaa säästötilille, sijoitusrahastoon tai osakkeisiin riippuen siitä, kuinka paljon riskiä haluat ottaa. Helpoiten pääset alkuun ottamalla yhteyttä pankkiisi ja pyydä heitä kertomaan mahdollisista sijoitusvaihtoehdoista.

81. Kirjaa verovähennykset
Varmista, että olet kirjannut veroilmoitukseesi kaikki sinulle kuuluvat verohyödyt. Verovähennysten kirjaamisella veronpalautuksen määrä saattaa nousta ja tämä raha on oiva pesämuna puskurirahaston kasvattamiseen. Lisätietoa veroeduista saat osoitteesta www.vero.fi.

82. Tarkista, oletko oikeutettu saamaan tukea
Tarkista oletko oikeutettu saamaan valtion etuuksia tai muita tukia. Useita tuhansia ihmisiä jää vaille heille kuuluvia tukia, koska eivät tiedä olevan oikeutettu näihin.

83. Työsuhde-edut
Tarkista työnantajaltasi mitä työsuhde-etuja työpaikallanne on mahdollista saada. Jos etuja ei ole, kerro näistä hänelle. Työnantaja ei välttämättä tiedä kaikista eduista, esimerkiksi lounasseteleistä, jotka hän voi tarjota ja saada nämä kulut verovähennyksiin.

 

Muita säästövinkkejä

84. Hyväksy mainokset
Poista "ei mainoksia" tarra postilaatikosta. Voit saada hyödyllisiä tarjouksia kotiisi.

85. Hanki kirjastokortti
Montako kertaa olet lukenut hyllyssäsi pölyttyvät kirjat? Saat uusimmat tietokirjat ja romaanit kirjastosta ilmaiseksi, eikä asuntoosi tule lisää turhaa tavaraa.

86. Älä osta sanomalehtiä
Älä osta sanomalehtiä, kun kaikki uutiset ovat saatavilla nykyään verkossa. Verkkolehdet ovat usein ilmaisia, tai jos luet niitä paljon voit ostaa verkkolukuoikeuden haluamaasi lehteen. Tämä on usein huomattavasti edullisempi, kuin fyysinen lehti.

87. Lopeta tupakointi
Lopeta tupakointi, nuuskaaminen ja alkoholin käyttö. Säästät huomattavan paljon rahaa ja terveytesi paranee.

88. Keitä kahvi kotona
Keitä aamulla kahvia riittävästi ja ota sitä mukaan termospullossa kotoa lähtiessäsi. Kahvilassa kupillinen kahvia maksaa keskimäärin 1,70 - 5€, joten jos olet kova kahvin hörppijä, voit saada tästä tavasta huomattavia säästöjä.

89. Osta käytettyjä oppikirjoja
Oletko opiskelija ja sinun tarvitsee säännöllisesti päivittää oppikirjasi tai kurssimateriaalisi? Kysy ystäviltä, sukulaisilta tai pidemmällä olevilta opiskelijakavereilta, löytyykö heiltä tarvittavaa kirjaa käytettynä. Jos sinun on välttämättä ostettava kirja, katso saisitko sen jostakin käytettynä. Jotkut kaupat ovat myös erikoistuneet käytettyihin oppimateriaaleihin.

90. Tee itse lahjoja
Voisitko turhan tavaran sijasta tehdä itse lahjaksi jotain? Loihdi hulppea illallinen tai leivo lahjansaajan lempiherkkuja. Hauskoja ja edullisia lahjaideoita löydät netistä valtavasti.

91. Kotitreeni kuntosalijäsenyyden sijasta
Treenaa kotona tai ulkona. Käy kävelyllä, juoksemassa tai katso YouTubesta kotona tehtäviä harjoituksia.

92. Anna lapsille aikaa tavaroiden sijaan
Menkää lasten kanssa yhdessä ulkoilemaan, piknikille, luistelemaan, poimimaan marjoja tai uimarannalle. Mitä vuodenaika vain sallii. Lapset arvostavat yhteisiä hetkiä enemmän kuin uskotkaan.

93. Sivutyö
Voitko tehdä päivätyösi lisäksi jotain lisätyötä esimerkiksi viikonloppuisin tai onko sinulla joku erityinen kyky jota voisit tarjota maksua vastaan? Täysin päivätyöstäsi poikkeava työ ei välttämättä edes tunnu työltä ja saat tehdä uusia asioita ja tienata samalla hieman ylimääräistä.

94. Käytä sähköpostia kirjeiden sijasta
Käytä sähköpostia aina kun on mahdollisuus. Säästät kirje- ja postimerkkikulujen lisäksi luontoa.

95. Leffailta kotona
Elokuvateatterin sijasta vietä leffailtaa kotona. Jo yhden elokuvalipun hinnalla, ostat esimerkiksi Viaplay tai Netflix palvelun kuukaudeksi. Maukkaat ja edullisemmat leffaherkut voit myös tehdä kotona.

96. Pyöräile tai kävele
Mahdollisuuksien mukaan kävele tai pyöräile lyhyet välimatkat. Saat hyvää hyötyliikuntaa, sekä säästät luontoa ja rahaa.

97. Vältä liiallista föönin käyttöä
Kuivaa hiuksesi pyyhkeeseen ja anna niiden kuivua luonnollisesti. Näin säästät sähköä, sekä hiuksiasi. Liiallinen lämpökäsittely vahingoittaa hiuksiasi ja lisää kampaamokäyntien määrää.

98. Huolehdi hammashygieniasta
Huolehdi päivittäisestä hammashygieniasta. Pese, lankaa, huuhdo ja käytä säännöllisesti ksylitolituotteita. Näin vältät kalliit hammaslääkärikulut.

99. Sisusta siivoamalla
Kodista tulee heti mielyttävämpi, kun siivoat ja asettelet tavarat paikoilleen. Vanhoja tavaroita ja huonekaluja uudelleen asettelemalla saa asunto hetkessä uuden ilmeen.

100. Enemmän saippuaa ja shampoota
Kun saippuapullo on lähes tyhjä, sekoita viimeisten tippojen kanssa vettä ja näin saat ainakin muutaman käyttökertaa lisää.

101. Pullota oma vetesi
Miksi maksaisit kalliista pullovedestä, kun voit pullottaa sitä itse kraanasta. Ota tavaksi pullottaa vettä mukaan päivän ajaksi ja vältät kalliin pulloveden, kun jano yllättää!

Lopuksi

Nyt olet saanut 101 vinkkiä säästämiseen, mutta pelkkä säästövinkkien tietäminen ei auta sinua säästämään, vaan nyt sinun on otettava ne käytäntöön.
Alla on kolme vaihetta, miten otat säästövinkit käytäntöön parhaalla mahdollisella tavalla.

1. Aseta tavoitteita
Säästämisen edellytyksenä on, että asetat itsellesi tavoitteita. Kun olet saavuttanut tavoitteesi, säästäminen alkaakin tuntua hauskalta.

2. Analysoi menoja
Rahan säästäminen tarkoittaa yleensä menojen vähentämistä, jotta rahaa jää säästöön. Ennen kuin voit onnistua säästämisessä, sinun täytyy tietysti tietää mistä menosi koostuvat. Ensin tunnista ja analysoi kulusi, jotta voit tietää missä voit säästää.

3. Hyödynnä 101 säästövinkkiä ja aloita säästäminen
Kun olet analysoinut ja määrittänyt menosi, on aika aloittaa säästäminen. Käytä edellä mainittuja säästövinkkejä saadaksesi inspiraatiota miten voit vähentää kuluja ja säästää enemmän rahaa.

 

Käsittelemme hakemustanne.
Odottakaa hetki...