Black Friday – musta perjantai 29.11.2019
Mikä on Black Friday?
10 faktaa Black Fridaysta
Black Friday – tarjoukset 2019
Black Friday Suomessa
Cyber Monday – verkkokauppojen oma tarjouspäivä
Vastaisku kulutusjuhlalle: Älä osta mitään -päivä
Mikä on Black Friday?
Yhdysvalloista liikkeelle lähtenyt Black Friday eli musta perjantai on Amerikassa vietettävän kiitospäivän jälkeinen päivä. Black Friday on tunnettu vuodesta 1952 saakka epävirallisesti myös jouluostosten aloituspäivänä. Amerikassa lähes jokainen kauppa osallistuu tapahtumaan tavalla tai toisella asettaen hurjia alennuksia. Liikkeet myös avaavat ovensa asiakkaille aamuvarhaisella – jopa aamuyön tunteina. Black Friday -alennukset vetävät puoleensa massoittain ihmisiä, jotka jonottavat kauppoihin ennen niiden aukeamista jopa yötä myöten.
Musta perjantai ei toistaiseksi ole Yhdysvalloissa virallinen vapaapäivä, mutta jotkin osavaltiot – kuten Kalifornia – ovat myöntäneet valtion työntekijöille epävirallisen vapaapäivän kiitospäivää seuraavalle päivälle. Myös monien yritysten työntekijät sekä koululaiset saavat viettää kiitospäivän aikoihin pitkää viikonloppua, mikä osaltaan lisää kiinnostusta Black Fridayn ympärillä sekä kiihdyttää päivän aikana käytyä kauppaa.

Black Friday – tarjoukset 2019
Maailmalla Black Fridayn suurimmat tuotot ovat viime vuosina ropisseet verkkokauppojen laariin, mutta Suomessa tavalliset kivijalkakaupatkin pitävät pintansa. Hyvää tulosta ovat tehneet mm. Gigantti ja Verkkokauppa. Alla olevasta listasta näet verkkokauppoja, jotka ovat jo ilmoittaneet olevansa mukana vuoden 2019 Black Fridayssa.
Verkkokauppoja, jotka ovat ilmoittaneet Black Friday -tarjouksista 2019:
|
|
Black Friday Suomessa
Kiinnostus Black Fridayn ympärillä Suomessa on viime vuosien aikana ollut kasvussa jopa räjähdysmäisesti, ja se on alkanut vakiinnuttaa asemaansa tunnettuna tarjouspäivänä. Esimerkiksi vuonna 2013 suomalaiset etsivät Googlesta hakutermiä Black Friday 35 000 kertaa, mutta jo vuoteen 2016 mennessä määrä kasvoi 550 000 hakuun. Vuonna 2017 Black Friday Suomessa houkutteli tutkimuksen mukaan jopa joka kolmannen aikuisen suunnittelemaan ostoksiaan ja verkkokaupoista tehtiin ostoksia lähes 430 prosenttia enemmän kuin tavallisena perjantaina.
Black Friday -tarjouksia Suomessa tarjoavat eniten suuret verkkokaupat, jotka myyvät elektroniikkaa ja kodinkoneita. Muihin tuotteisiin keskittyvät verkkokaupat ovat myös hiljalleen lähteneet tapahtumaan mukaan, ja nykyään saatavilla on tarjouksia mm. kauneustuotteista ja vaatteista. Black Fridayn pääasiallinen tarjouspäivä on perjantaina, mutta tarjouksia riittää useissa verkkokaupoissa myös viikonlopun yli maanantaille, joka tunnetaan nimellä Cyber Monday.
Suomessa Black Fridayn perinteet eivät ole vielä kovinkaan pitkät, mutta suomalainen rallilegenda Marcus Grönholm on rekisteröinyt Black Fridayn tavaramerkiksi. Hän sai idean tavaramerkin rekisteröimisestä vaimoltaan, joka oli matkustanut Yhdysvaltoihin joitakin vuosia sitten. Grönholm lanseerasi vuonna 2011 Black Friday -kampanjan kauppakeskus Strandissa, joka sijaitsee Inkoossa. Hän on viime vuosina esittänyt vaateita Black Friday -nimeä kampanjoissaan käyttäneille yrityksille. Yleisnimityksenä Black Friday on kuitenkin sallittu, eikä se riko tavaramerkkiä.
Mustan perjantain suosion noustessa se on osoittautumassa oivalliseksi keinoksi säästää rahaa joululahjaostoksissa ja suuremmissa elektroniikkahankinnoissa myös Suomessa. Joulua edeltävät kuukaudet saattavat kuitenkin kaiken kaikkiaan rasittaa lompakkoa, minkä vuoksi suosittelemme tutustumaan myös kattavaan säästövinkkilistaamme.

10 faktaa Black Fridaysta
- Mustaa perjantaita on vietetty Yhdysvalloissa jo vuodesta 1932 alkaen, mutta termi kaupallistettiin virallisesti vasta 1960-luvulla.
- Päivää pidetään Yhdysvaltain kiireisimpänä ja suurimpana ostospäivänä.
- Keskimäärin amerikkalaiset kuluttavat 300–400 dollaria Black Friday -tarjouksiin joka vuosi.
- Yhdysvalloissa monet kaupat aloittavat Black Fridayn tarjoukset jo kiitospäivänä eli torstaina ja jatkavat tarjouksia viikonlopun yli.
- On tavallista, että liikkeet avaavat ovensa perjantaina aamun varhaisimpina tunteina kello neljän ja kuuden välillä.
- Tunnetuin tarina Black Friday -nimestä tulee siitä, että aikoinaan kaupat merkitsivät kirjanpidollisesti liiketappiot punaisella musteella ja liikevoitot mustalla musteella. Näin ollen musta perjantai syntyi päiväksi, jonka tarkoituksena oli saada loppuvuoden tulos voitolliseksi eli kirjatuksi mustalla musteella.
- Toisen teorian mukaan Black Friday -termi syntyi 1960-luvulla poliisien toimesta Philadelphiassa kuvaamaan kiitospäivän jälkeistä äärimmäistä liikenneruuhkaa, joka oli hidasta ja raskasta autoilijoille ja aiheutti onnettomuuksia.
- Meksikossa Black Friday tunnetaan nimellä El Buen Fin, joka tarkoittaa juhlapäivän yhteydessä hyvää viikonloppua.
- 2000-luvulla musta perjantai on kaupankäynnin kiihdyttämisen lisäksi aiheuttanut myös väkivaltaisia yhteydenottoja ja loukkaantumisia, jotka ovat johtaneet jopa kuolemiin. Yhdysvalloissa lasketaan sattuneen jo kymmenen kuolemantapausta ja reilut sata loukkaantumista Black Friday -tarjouspäivään liittyen vuoden 2006 jälkeen.
- Tilastollisesti onnettomuuksien ja loukkaantumisten perusteella Walmart on Yhdysvaltain vaarallisin kauppa mustana perjantaina.
Cyber Monday – verkkokauppojen oma tarjouspäivä
Cyber Monday on markkinointitermi kiitospäivän viikonloppua seuraavalle maanantaille, jolloin erityisesti verkkokaupat tarjoavat alennuksia. Yhdysvalloissa Black Friday on perinteisesti keskittynyt kivijalkaliikkeisiin. Cyber Monday eli kybermaanantai kehitettiin Yhdysvalloissa vuonna 2005 kauppiaiden huomattua, että kaikki ihmiset eivät ehtineet osallistua perjantain ja viikonlopun tarjouksiin, jolloin maanantaina verkkokauppojen kävijämäärät kasvoivat. Tänä vuonna Cyber Monday sijoittuu maanantaille 2.12.2019.
Cyber Monday keskittyy pitkälti elektroniikkatuotteiden tarjouksiin verkkokaupoissa. Monet kansainväliset ja suomalaisille tutut verkkokaupat antavat huimia tarjouksia. Elektroniikan lisäksi suuria alennuksia saattaa saada Cyber Mondayn aikana mm. vaatteista. Yleisesti ottaen Cyber Monday keskittyy kuitenkin verkkokauppoihin, eikä alennuksia maanantaina ole enää samassa mittakaavassa tarjolla kivijalkakaupoissa. Cyber Monday Suomessa hakee vielä jalansijaansa, mutta se on jo muualla Euroopassa – kuten Ruotsissa ja Saksassa – tunnettu tarjouspäivä. Etuna kybermaanantaissa on se, että verkkokauppoihin on laajalti pääsy ympäri maailman, joten maantieteelliset rajat eivät rajoita ostosten tekemistä.
Lue lisää verkkokaupoista: Miten tilata Wishistä, AliExpressistä ja e-villestä?
Vinkki: Ennen Black Fridayta ja Cyber Mondayta monet verkkokaupat lähestyvät asiakkaitaan sähköpostitarjouksin. Laita muistiin parhaat tarjoukset ja kiinnostavimmat tuotteet. Tiedustele myös lähipiirisi toiveita, jotta osaat ostaa mieleisiä lahjoja vaikkapa pukinkonttiin. Jouluostosten tekeminen voi viedä energiaa, mutta tarjouspäivät hyödyntämällä on mahdollista säästää rahaa ja aikaa.
Vastaisku kulutusjuhlalle: Älä osta mitään -päivä
Kulutuskriittinen Älä osta mitään -päivä syntyi 1990-luvulla vastaiskuna mustalle perjantaille, ja sen tarkoituksena oli haastaa ihmiset pohtimaan omaa kulutustaan ja sen vaikutusta ympäristöön. Nimensä mukaisesti Älä osta mitään -päivä kannustaa ihmisiä ryhtymään päivän mittaiseen ostolakkoon. Ideana on, että ihmiset keksisivät päivän ajaksi itselleen jotakin sellaista tekemistä, joka ei liity kuluttamiseen. Älä osta mitään -päivä sijoittuu samalle päivälle kuin Black Friday eli tänä vuonna perjantaille 29.11.2019.
Älä osta mitään -päivän historia ulottuu vuoteen 1992, jolloin kanadalainen mainosmies Ted Dave keksi lanseerata No Shop Dayn. Tarkoituksena tuolloin oli kyseenalaistaa eritoten mainosalan toimintatapaa. Euroopassa vastaavaa päivää eli Consumer Holidayta vietettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1994. Myöhemmin, vuonna 1996, kestävän kehityksen keskus Omslag järjesti ensimmäisen Älä osta mitään -päivän. Älä osta mitään -päivällä halutaan ennen kaikkea muistuttaa, että ihmisten ostamilla tavaroilla on jo ennen myyntiin päätymistään historia, minkä lisäksi tavaroiden tiet jatkuvat vielä kierrätykseen tai kaatopaikalle.
Credigolta luotettavaa lainaa
Mikäli tarvitset vahvistusta esimerkiksi joulunajan budjettiin, kannattaa tutustua Credigoon. Credigo tarjoaa turvallista lainaa pitkällä maksuajalla. Tuotteemme on aina hinnoiteltu selkeästi – tiedät lainaa ottaessasi, mistä maksat.
Päivitetty 26.11.2019