Kuinka paljon tarvitset lainaa?

Budjettimatka – Näin säästät loma- ja matkakuluissa

Haluaisitko lähteä reissuun, mutta rahatilanne ei tunnu antavan periksi? Matkustaa voi halvalla, kunhan löytää edulliset lennot, halvan tai ilmaisen majoituksen sekä muistaa olla säästeliäs myös matkan aikana. Matkabudjettiin vaikuttaa siis varsin moni asia, ja säästäväistä matkustustapaa kutsutaankin budjettimatkailuksi. Kaikista mukavuuksista ei kuitenkaan tarvitse luopua, kun muistaa säästää muissa asioissa. Erilaisia vinkkejä edulliseen matkustamiseen, kuten halpojen lentojen tai majapaikan löytämiseen, löytyy paljon esimerkiksi matkablogeista. Budjettimatkailu on ilmiö, joka on tullut jäädäkseen.

Budjettimatkailu saattaa kuulostaa ankealta kituuttamiselta ja itsensä kiusaamiselta, mutta todellisuudessa pienellä budjetilla matkustava saa laajan kirjon elämyksiä, kehittyy omatoimiseksi selviytyjäksi matkoillaan ja oppii paljon uutta itsestään sekä matkakohteestaan. Tässä artikkelissa jaamme omat vinkkimme budjettimatkailuun: kuinka lentää, majoittua ja syödä halvalla tai nauttia edulllisesti nähtävyyksistä.

Budjettimatkailu eli taloustietoinen matkustustapa sopii sinulle:

  • joka haluat matkustaa enemmän
  • joka haluat matkustaa pidempään
  • joka haluat luoda elämäntapaa, jossa matkustelu on tärkeässä roolissa
  • joka haluat tehdä irtiottoja työelämästä matkustellaksesi
  • jolle vuosittainen viikon lomamatka turistikohteeseen ei riitä

Säästä lentokuluissa näillä vinkeillä

Lentodiilit – Nipistä lentokuluista näillä vinkeillä

Matkakuluista on varsin helppo säästää käyttämällä hieman luovuutta ja joustamalla esimerkiksi matkan ajankohdan kanssa. Lisäksi omat eväät ja pienempi määrä matkatavaroita tuovat nopeasti suurenkin säästön matkakassaan.

1. Matkusta sesongin ulkopuolella ja vältä viikonloppuja

Lento- ja matkakuluissa on helpointa säästää joustamalla matkustusajankohdan kanssa. Lentojen hinnat nimittäin vaihtelevat paljon matkakohteesta ja -ajankohdasta riippuen. Monissa suosituissa kohteissa on sesonkeja, jolloin turistit kansoittavat paikan. Sesongin ulkopuolella matkustava saattaa säästää kuluissaan jopa satoja euroja.

Lentolippujen hintaan vaikuttaa myös matkustuspäivä. Ihmiset matkustavat luonnollisesti eniten viikonloppuisin, joten lentolippujen hinnat ovat tuolloin korkeammat kuin viikon keskivaiheilla. Budjettimatkailija lähtee reissuun tiistaina, keskiviikkona tai torstaina, jos mahdollista. Myös vuorokaudenaika vaikuttaa lentolippujen hintaan. Budjettimatkailija lentääkin silloin, kun muut eivät. Lisäksi välilaskujen määrä voi laskea lentolippujen hintaa.

2. Ole ajoissa lentolippujen ostamisen kanssa ja vertaa hintoja

Kun suunnittelet tulevaa matkaa, kannattaa lentoja etsiä ajoissa ja aktiivisesti – jopa muutamaa kuukautta ennen kuin olet suunnitellut ostavasi lentoliput. Näin pystyt muodostamaan käsityksen hinnoista. Verkosta löytyy paljon erilaisia palveluita hintojen vertailuun. Lentoja etsivän kannattaa tutustua esimerkiksi Ebookers, Momondo tai Skyscanner-palveluihin, joiden kautta hintavertailu ja lentolippujen hankkiminen helpottuu.

Lentodiilit elävät sesonkien mukaan, joten mitä pidempään olet seurannut matkakohteesi lentojen hintoja ja niiden vaihtelua, sitä varmemmin osaat ostaa liput edulliseen hintaan. Paljon matkustelevan kannattaa panostaa yhdellä lentoyhtiöallianssilla matkustamiseen, jotta lentopisteensä voi keskittää yhteen paikkaan ja hyödyntää niitä myöhemmin.

3. Pakkaa mukaan vain käsimatkatavarat

Moni lentoyhtiö ottaa erillisen maksun matkatavaroista, jotka menevät ruumaan. Minimoi siis matkatavaroiden määrä ja pakkaa mukaan mahdollisimman kevyesti. Ota mukaan ainoastaan tarpeellisin. Matkakohteesta riippuen voi tulla halvemmaksi ostaa osa käyttötavaroista periltä sen sijaan, että pakkaisi mukaan ylimääräisen ruumaan menevän matkalaukun.

Muistathan, että käsimatkatavaroilla matkustaessa kaikki nesteet on oltava pakattuna alle 100 ml kokoisiin pulloihin. Näiden pullojen taas on mahduttava litraiseen minigrip-pussiin.

4. Ota omat eväät ja tyhjä vesipullo

Pidemmillä lennoilla lentolippujen hintoja saattavat nostaa entisestään lentöyhtiön ruokapaketit. Voit säästää kymppejä pakkaamalla mukaan omat eväät. Erilaisia patukoita on helppo sujauttaa repun taskuihin. Lisäksi esimerkiksi vihanneksista tai hedelmistä saa helppoa naposteltavaa, kun niitä pilkkoo valmiiksi matkalle mukaan. Kiireen yllättäessä evästä ehtii hakea vielä Helsinki-Vantaan lentoasemaltakin. Alepa palvelee matkaajia kentällä ympäri vuorokauden.

Oman vesipullon saa ottaa mukaan, kunhan se on turvatarkastuksessa tyhjillään. Voit täyttää vesipulloa lentokentän vessassa tai lentokoneessa. Pienilläkin valinnoilla voi olla matkabudjetin kannalta iso vaikutus.

Majoitus vaihtoehtoja

Tutustu edullisiin majoitusvaihtoehtoihin

Ulkomaanmatkailuun liitetään edelleen usein hotellimajoitus. Se on tavallisesti myös kallein tapa majoittua. Hotellimajoitusta etsiessä kannattaa tarkistaa hotellin sosiaalisen median kanavat, etenkin Facebook-sivu, sillä hotellit tarjoavat alennusta sivun tykkääjille tai mainostavat siellä tarjouksiaan. Myös kohteen viralliset matkailusivustot kannattaa tarkistaa tarjousten varalta.

Ulkomailla ei kannata unohtaa hostellimajoitusta. Se on suosittu, edullinen majoitusvaihtoehto, jonka kautta tutustuu myös helposti muihin matkaajiin. Hostelleissa on tavallisesti valittavana yhteismajoitustiloja, jotka voivat olla jaoteltu sukupuolen mukaan. Tavallisesti hostelleissa näkee nuorempaa väkeä, mutta eivät varttuneemmat ihmiset ole harvinaisuus. Monet hostellit tarjoavat myös pieniä yhden tai kahden hengen huoneita, joissa majoittuessaan voi nauttia hostellin yleistiloista ja majapaikan rennosta ilmapiiristä, mutta pääsee viettämään yöt rauhassa omassa huoneessa ilman tuntemattomien seuraa. Tällöin hostelli voi tulla jopa kalliimmaksi kuin halpa hotelli, joten vertailuja kannattaa tehdä.

Reppureissatessaan esimerkiksi Aasiassa seuraava majapaikka saattaa selvitä vasta saman päivän aikana. Majoituksen hintaa voi olla hankala ennustaa, mutta paikalliseen hintatasoon tutustuttuaan oppii löytämään edullisen majoituksen. Mikäli samassa paikassa aikoo viipyä vähänkin pidempään, kannattaa majoitukselle yrittää neuvotella könttäsumma. Todennäköisesti säästät ja majoituksen pitäjä on tyytyväinen saadessaan asukkaan hiukan pidemmäksi aikaa.

Taloudellisesti on järkevää matkustaa kaverin tai kumppanin kanssa, miksei kokonaisella kaveriporukallakin. Majoituskulut pienenevät, mitä enemmän majoittujia on, sillä myös vaihtoehtoja on isommalla porukalla enemmän.

Hotellien rinnalle on ilmaantunut monia muitakin tapoja majoittua. Esimerkiksi yksityismajoituksen voi varata helposti eri nettipalveluiden, kuten Airbnb, Homestay tai Wimdu, kautta. Nämä ovat erinomaisia vaihtoehtoja lapsiperheille tai kaveriporukoille, jotka kaipaavat enemmän tilaa ja tietävät pysyvänsä samassa paikassa hiukan pidempään. Isolla porukalla yksityismajoitus voi helposti tulla hotellia halvemmaksi.

Jos haluaa päästä tutustumaan paikallisiin, voi budjettimatkaaja etsiä majoituksen Couchsurfing-palvelun kautta. Couchsurfing eli sohvasurffaus on palvelu, jonka kautta tavalliset ihmiset voivat majoittaa matkaajia omalle sohvalleen. Paikallinen isäntä voi halutessaan toimia oppaana, jolloin löytää tiensä helpommin paikkoihin, joihin ei itse turistina osaisi etsiytyä. Sohvasurffauksessa kyse on siis muustakin kuin ilmaisesta majoituksesta: uusien ihmisten tapaamisesta ja heidän kanssaan viihtymisestä.

Ruokakuluja matkustaessa

Säästä ruokakuluissa - ja nauti!

Syöminen voi joskus matkajännityksen vuoksi unohtua ja nälkä iskeä välittömästi saavuttuasi lentokentälle. Kaupasta voi saada pientä välipalaa, mutta kentältä on mahdollista saada nälkäänsä edullisesti myös kunnon ruoka-annoksen. Turvatarkastuksen jälkeen palveluiden hinnat nousevat huomattavasti, joten ruokailu kannattaa ajoittaa ennen turvatarkastusta. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla voit käydä syömässä Cesar's Little Italy -ravintolassa, josta saa hotellitasoisen aamiaisen päivittäin klo 6.00-9.30 hintaan 10,50 euroa sekä klo 10.00-20.00 kotiruokabuffetin hintaan 11,90 euroa.

Turistikohteen ravintoloissa on usein paikallista tasoa kalliimmat hinnat. Kaupungin ydinkeskustan ulkopuolella hinnat laskevatkin usein rajusti. Jo etelänaapurimme Viro ja pääkaupunkinsa Tallinna on tästä mainio esimerkki: turistilisiä välttämällä säästää huimasti. Satamasta kannattaa ehdottomasti lähteä kohti vanhaakaupunkia, mikäli mielii elävänsä kaupunkilomalla edullisemmin. Suositeltavaa on kuitenkin välttää vanhankaupungin Virukatua, joka on täynnä turisteja. Tiukalla budjetilla kannattaa luonnollisesti välttää jatkuvaa ravintoloissa syömistä.

Matkakohteesta riippuen voi ravintolaruuan sijasta suosia esimerkiksi paikallisten katukeittiöiden ruokia. Niitä ei tarvitse pelätä, vaan suunnata rohkeasti paikallisten suosimaan paikkaan. Paikallisen väen määrä kertoo yleensä siitä, että ruoka on vallan mainiota. Lisäksi Aasian maissa ruoka on usein parempaa, mitä halvempaa se on.

Voit myös mahdollisuuksien mukaan valmistaa ruokia itse. Hakeudu paikallisten suosimille toreille etsimään edullisia raaka-aineita, valmista herkullista ruokaa ja jaa ruokakulut mahdollisen matkaseuran kanssa.

Älä unohda välipaloja tai juoda vettä! Helppoja välipaloja ja evästä päivän aktiviteetteihin löytyy varmasti paikallisista marketeista. Samalla on hyvä hankkia vesipullo, joka kulkee mukana ja josta on helppo nesteyttää itseään pitkin päivää. Näin vältät myös ylihintaiset kahvilat ja nestehukan.

Nähtävyyksiä

Nauti nähtävyyksistä pikkurahalla

Ennen matkaa kannattaa ottaa etukäteen selvää matkakohteestaan ja sen nähtävyyksistä. Monissa paikoissa on ilmaisia käyntikohteita ja esimerkiksi museoita, joissa ei ole sisäänpääsymaksua. Monet nähtävyydet voivat myös olla näyttävämpiä kaukaa kuin läheltä katsottuna. Esimerkiksi Vapaudenpatsaan voi katsastaa vastarannalta sen sijaan, että lähtee jonottamaan sen luokse pääsyä. Suurkaupungeissa on usein myös ilmaisia näköalapaikkoja, kunhan niitä osaa etsiä.

Aiemmin mainittu Tallinna ja sen vanhankaupungin torit ovat varsinkin kesäaikaan kiinnostavia paikkoja, joihin lähteä aistimaan toritunnelmaa. Toreilla on pääsääntöisesti halpaa ja lisäksi hinnoista voi halutessaan yrittää vielä tinkiä. Toreja sijaitsee kävelymatkan päässä satamasta, mutta taksillakin pääsee. Tallinnassa puhelimeensa kannattaa ladata Bolt-sovellus, jonka kautta takseja löytää edullisemmin. Satama-alueella sen sijaan on syytä olla tarkkana, millaisen taksin valitsee. Osa takseista nimittäin huijaa turisteja häikäilemättömästi: viiden euron matkasta voi joutua pulittamaan jopa 20 euroa.

TripAdvisor on hyvä apuväline alennusten etsimiseen, kunhan ottaa selvää matkakohteestaan ja tietää jo hieman, mihin nähtävyyksiin haluaa tutustua. Esimerkiksi erilaisia yhteislippuja myydään kohteiden keskeisiin nähtävyyksiin hiukan tavallista halvemmalla. Lisäksi isommissa kaupungeissa kalliiden, syrjemmässä olevien kohteiden hinnat voivat nousta entisestään kuljetusten myötä. Suosittuihin kohteisiin kulkee usein keskeiseltä paikalta ilmaisia busseja, joita kannattaa ehdottomasti hyödyntää.

Lopuksi

Budjettimatkaaminen on taito, jota kaikilla ei ole. Se vaatii taloudellista pelisilmää, pientä vaivannäköä ja omien rahankäyttötapojen kriittistä tutkiskelua. Erityisesti budjetilla matkustaminen vaatii kuitenkin avointa mieltä.

Ja muista, että vaikka matkabudjettinsa haluaisikin pitää mahdollisimman pienenä, on hyvä huolehtia asiaankuuluvat rokotukset ja vakuutukset kuntoon ennen matkaa.

6.6.2017

Käsittelemme hakemustanne.
Odottakaa hetki...