Kuinka paljon tarvitset lainaa?

Koulujen alku näkyy kaupoissa ja katukuvassa

Koulut alkavat tällä viikolla ympäri Suomea ja suuri joukko lapsia aloittaa koulutiensä. Moni vanhempi miettiikin parhaillaan, mitä ekaluokkaiselle pitää ennen koulun alkua hankkia ja opettaa. Perheissä pohditaan, miten arki pitäisi järjestää ja kuinka paljon ekaluokkalaiselle voi antaa vastuuta.

Ekaluokkalaiselle reppu ja penaali ovat tärkeimmät

Tärkeimmät asiat ekaluokkalaisen ostoslistalla ovat koulureppu ja penaali. Lisäksi on hyvä hankkia muutama kynä ja kumi, vaikka perinteisesti sellaiset koulusta saakin. Suuri osa ekaluokkalaisista odottaa innolla koulun alkua, mutta moni myös jännittää. Koulun alkuun liittyy niin paljon uutta: koulumatka, uudet kaverit ja välitunnit, opettajat, uudet oppiaineet ja kouluruokailu.

Esikoulussa on jo puhuttu koulusta vuoden ajan ja samalla valmistauduttu jatkamaan opintietä koululaiseksi. On harjoiteltu koulussa tarvittavia taitoja, jotka tuoreen ekaluokkalaisen olisi hyvä osata. Lukeminen opitaan kuitenkin vasta koulussa. Sen sijaan esimerkiksi haarukan ja veitsen käyttö tai perunoiden kuoriminen ovat olennaisia taitoja, joita koulussa ei opeteta. Myös kenkien sitominen olisi hyvä osata.

Koulujen alkaessa monessa perheessä mietitään, voiko ekaluokkalaisen jättää pärjäämään aamuisin ja iltapäivisin yksin. Monissa kouluissa on kuitenkin myös iltapäiväkerhoja, joihin ekaluokkalainen voi tarvittaessa osallistua koulupäivän jälkeen. Riippuu paljon lapsesta ja perheestä, kuinka paljon ekaluokkalaisen esimerkiksi annetaan olla yksin kotona tai annetaanko tämän kulkea koulumatkat omin päin. Vanhemmat tuntevat lapsensa kuitenkin hyvin ja osaavat yleensä arvioida, kuinka paljon tämä tarvitsee tukea.

Syyslukukausi peruskouluissa ja lukioissa:

  • Yleisimmin koulu käynnistyy peruskouluissa ja lukioissa torstaina 10. elokuuta.
  • Varhaisimpia aloittajia on Iin kunta Pohjois-Pohjanmaalla, jossa koulu aloitetaan jo 8. elokuuta.
  • Myöhäisempiä aloittajia ovat Mikkeli ja Turku, joissa kouluihin palataan tiistaina 15. elokuuta, sekä Joensuu, jossa koulu alkaa keskiviikkona 16. elokuuta.
  • Syyslomien ajankohdan kunnat saavat päättää itse. Ne ajoittuvat lokakuun loppupuolelle viikoille 42 ja 43.
  • Perusopetuslain mukaan lukuvuodessa on 190 työpäivää.

Puhelin tuo ekaluokkalaiselle turvallisuutta

Puhelin on monelle ekaluokkalaiselle ensimmäisen koulurepun ohella tärkeä hankinta. Ekaluokkalaiselle riittää helppokäyttöinen älypuhelin, jonka toimintoja on rajoitettu: netti toimii vain kotiverkossa ja sovelluksia saa ladata vain vanhemman luvalla.

Esimerkiksi ääni- ja videoviestien lähettäminen Whatsapp-palvelussa on tuoreelle koululaiselle helppoa ja luontevaa. Puhelin on ekaluokkalaiselle turva, jolla voi tarvittaessa soittaa vanhemmalle ja vanhempi saa lapseen helposti yhteyden.

DNA:n esikoulu- ja kouluikäisten lasten ja nuorten puhelimen käyttötutkimuksen mukaan lapsen ensimmäinen puhelin maksaa tyypillisimmin 50–200 euroa, ja se hankitaan lapsen ollessa 6–7-vuotias. Yleisimpiä syitä puhelimen hankintaan ovat perheen ja lapsen välisen yhteydenpidon parantaminen ja lapsen turvallisuus. Alakouluikäiset lapset käyttävät puhelintaan eniten yhteydenpitoon perheen kanssa.

Koulumatka ja liikenne huolestuttavat vanhempia

Ensimmäistä kertaa yksin liikenteessä olevat lapset eivät ole tottuneet liikenteen riskeihin, eivätkä siten osaa välttämättä ennakoida vastaantulevia tilanteita. Tilanteiden ennakoimisen lisäksi lapsille voi opettaa hyvää liikennekulttuuria omalla rauhallisella toiminnallaan.

Etenkin autoilijoilta ja pyöräilijöiltä koulujen alkaminen vaatii erityistä huomiota. Koulujen alkamisen ja päättymisen aikoihin koulujen ympäristössä liikkuvien tulee noudattaa huomattavaa varovaisuutta.

Lapsen päästäminen koulumatkalle pelottaa lähes puolta 6–10-vuotiaiden lasten vanhemmista. Suurin vaara liikenteessä on vanhempien mielestä autoilijoiden huono käytös. Seuraavaksi merkittävimmiksi vaaratekijöiksi vanhemmat arvioivat lapsen huomion herpaantumisen kavereiden kanssa jutellessa sekä leikkimisen tai kilpailemisen esimerkiksi pyörällä tai juosten. Noin joka kymmenes vanhempi pitää vaarallisimpana lapsen uppoutumista kännykkään liikenteen seuraamisen sijaan.

Varo ekaluokkalaisia liikenteessä!

Ekaluokkalaisille jaetaan elokuussa jo kahdennettatoista kertaa keltaiset huomiolippalakit, joiden avulla pienet koululaiset näkyvät liikenteessä paremmin. Tänä vuonna lippiksen saa yli 55 000 koulutiensä aloittavaa ekaluokkalaista.

Lippalakkien tavoitteena on kiinnittää aikuisten huomio ekaluokkalaisiin ja kannustaa autoilijoita varovaisuuteen, jotta liikenteeseen tottumattomien ekaluokkalaisten koulutie olisi turvallinen.

Top 5 -vaaratekijät lapsen koulumatkalla vanhempien mielestä:

  1. Autoilijoiden huono käyttäytyminen liikenteessä
  2. Lapsen huomion herpaantuminen jutellessa kavereiden kanssa
  3. Lapsen leikkiminen tai kilpaileminen kavereiden kanssa
  4. Huonot liikennejärjestelyt, kuten vaaralliset risteykset
  5. Lapsen kännykkään uppoutuminen

Koulun alkuun liittyvät myös uudet harrastukset ja niihin kuuluvat hankinnat. Isompiin hankintoihin soveltuu näppärästi Credigon tarjoama laina. Se ei sisällä piilokuluja, vaan lainalyhennyksen lisäksi veloitamme lainasta ainoastaan korkoa.

Lue myös ajankohtaisista muutoksista opintotuki- ja asumistukilaissa!

Pävitetty 29.5.2019

Käsittelemme hakemustanne.
Odottakaa hetki...