Television osto-opas: Vinkit uuden television hankintaan
Harkitsetko uuden television hankkimista? Televisioista löytyy melkoinen määrä erilaisia ominaisuuksia, ja uuden TV:n ostaminen saattaakin siksi tuntua lähes mahdottomalta tehtävältä. Televisiota valitessaan on kuitenkin tärkeää miettiä, mihin televisiota lopulta käytetään. Katsotko paljon urheilua? Haluatko käyttöösi laajan suoratoistopalveluvalikoiman? Onko TV:n koolla väliä? Tarjolla on monenlaisia televisioita, jotka vastaavat eri tarpeisiin.
Sisältö:
Ruutu
Äänentoisto
Design
Viihdeominaisuudet
Liitännät
Television kiinnittäminen
Yhteenveto ja TV-ostajan muistilista

Television ruutu on luonnollisesti laitteen olennaisin ja tärkein osa. Televisiota hankkiessa tuleekin ensimmäiseksi miettiä, millaisen ruudun tarvitset: minkä kokoisen ja millä ominaisuuksilla.
Koko
Television koko on ostajalle usein tärkein tekijä, kun uutta televisiota lähdetään hankkimaan. Televisioiden kokoskaala onkin todella laaja: 20"-86". Televisioita on saatavilla pienistä, kompakteista matkamalleista aina kotiteatterimitat täyttäviin suuriin, tyylikkäisiin ruutuihin, jotka tekevät katselusta entistä vaikuttavampaa. TV:n koko ei ole enää sidoksissa huoneen kokoon tai katseluetäisyyteen, vaan pienessäkin huoneessa tai asunnossa voi olla jättikokoinen televisio: kuvanlaatu ratkaisee.
Kuvanlaatu
Uusi kuvateknologia avaa erilaisia mahdollisuuksia kuvanlaadun ja muotoilun suhteen. Kuvan tarkkuus onkin ollut viime aikoina yksi televisiomarkkinoiden kuumimmista puheenaiheista. Kuva on aina tarkempi, mitä enemmän pikseleitä ruudulle mahtuu. Pikseleiden merkitys kasvaa sitä mukaa, mitä suurempi ruutu on.
Resoluutio
Resoluutio merkitsee kuvantoistolaitteen tarkkuutta eli erottelukykyä. TV:n kohdalla tarkoitetaan myös kuvakokoa eli paljonko kuvassa on pikseleitä. Tavallisesti kuvakoot ilmoitetaan leveys x korkeus ja kuvakokomääritelmissä ilmoitetaan aktiivisten pikseleiden määrä.
Full HD
Full HD eli täysteräväpiirto on merkintä, joka osoittaa, että näytön tarkkuus yltää 1920x1080 pikselin tarkkuuteen. Full HD -kuvatarkkuus on lähes poikkeuksetta standardi netissä, suoratoistopalveluissa ja maksullisilla kanavilla.
4K / ULTRA HD
4K-resoluutiossa pikseleitä on 3840x2160 eli neljä kertaa enemmän kuin Full HD -resoluutiossa. 4K-näyttö on siis huomattavasti tarkempi ja näyttävämpi. Osa valmistajista käyttää televisioissaan merkintää 4K, osa taas Ultra HD. Saadaksesi 4K:sta kaiken hyödyn irti varmista, että televisiossa on myös HDR-kuvanparannustekniikka. Huomioi televisiota hankkiessasi, että suoratoistopalvelut toistavat harvoin 4K-laatuista kuvaa.
HDR
HDR eli high dynamic range on kuvanparannustekniikka, jonka ansiosta kuvasta tulee elävämpi ja värimaailmasta rikkaampi. Se siis syventää kuvaa ja tekee siitä aidomman näköisen. 4K ja HDR ovat ominaisuuksia, jotka pitävät television tuoreena ja ajankohtaisena vielä vuosien päästä.
3D
Elokuvateattereista tuttu 3D-teknologia löytyy myös osasta televisioita. 3D-elokuvia katsottaessa kuvaa katsotaan 3D-laseilla, jotka luovat kuvaan kolmiulotteisen efektin. Tekniikkana 3D on kuitenkin pois jäävä. Osa valmistajista on jo jättänyt ominaisuuden pois uusista televisioistaan kokonaan. Kolmiulotteisuus tempaa parhaimmillaan katsojan voimakkaasti mukaansa, mutta monille ominaisuus aiheuttaa lähinnä päänsärkyä ja huonovointisuutta.
Taustavalaistustekniikka
Television kuvan tuottamisessa on olennaista, millaista taustavalaistustekniikkaa laitteessa on käytetty. Televisiopaneelien valmistuksessa käytettyjä tekniikoita ovat LCD, LED ja OLED.
LCD
LCD eli Liquid Cristal Display -näytöt korvasivat aikanaan vanhat kuvaputkitelevisiot. Useista levyistä koostuva paneeli voi olla taustavalollinen tai heijastava. Niissä valonlähteenä on paneelin taakse asennettu loisteputki. LCD-televisiot ovat melko keveitä ja näytön valttina on hyvä valovoima ja kuvan kirkkaus.
LED
LCD-television virrankulutusta on pystytty vähentämään LED-taustavaloilla. LED-televisio onkin yleisin televisiotyyppi, ja suurin osa tarjolla olevista televisioista on LCD-paneelilla varustettuja ja LED-tekniikalla valaistuja. LED-tekniikan ansiosta televisioista saadaan valmistettua ohuita. Lisäksi LED-taustavalot mahdollistavat paremman kontrastin ja värientoiston.
LED-valot voi sijoittaa paneeliin kahdella tavalla: Edge LED -tyypissä ruutu valaistaan reunoilta, Backlight LED -tyypissä valaistaan useisiin erikseen ohjattaviin alueisiin jaettujen LED-valoalueiden avulla ruudun takaa.
OLED
OLED eli Organic Light Emitting Diodes -tekniikkaan perustuvat televisiot ovat kuvalaadultaan parhaita, mutta myös kalliimpia. OLED- näyttö koostuu sadoista pienistä orgaanisista ledeistä, jotka tuottavat valoa jokaisessa pikselissä. OLED-näyttöjen kuvapisteet valaisevat itse itsensä, joten erillistä taustavaloa ei tarvita. Myös energiankulutus on näin alhaisempi.
Kuvapisteiden valoisuus on säädettävissä, joten kuvanlaatu on parempi LCD-näyttöihin verrattuna. OLED-näyttö toistaa esimerkiksi mustaa paremmin, mutta häviää puolestaan kirkkaudessa. OLED-ruudut ovat myös huomattavasti ohuempia kuin LCD-näytöt.
Virkistystaajuus
Television tekniikkaan liittyy olennaisesti paneelin eli kuvapinnan virkistystaajuus. Se määrittää, kuinka monta kertaa sekunnissa kuva päivittyy television ruudulla. Kaikkein edullisimmissa televisioissa virkistystaajuus on 50 hertsiä, mikä aiheuttaa nykimistä liikkuvaan kuvaan, esimerkiksi urheilua katsottaessa. Paremmissa televisioissa virkistystaajuudet ovat 100 tai 200 hertsiä, jolloin liikkeen nykiminen vähenee tai loppuu kokonaan.
Televisioiden teknisissä tiedoissa liiketoiston nopeus esitetään paneelin sisäisen virkistystaajuuden ja sen lisäksi ohjelmistollisesti tuotetun kuvanparannustekniikan summana, jolloin virkistystaajuudeksi voidaan ilmoittaa 400-1600 hertsiä. Arvo ilmoitetaan hieman eri päätteellä valmistajasta riippuen.
Liikkeen toistossa suurempi merkitys on kuitenkin paneelin natiivitaajuudella kuin kuvanparannuspiireillä tehdyillä lisäparannuksilla. Kuvan liiketoisto on hyvin olennainen osa miellyttävää katselukokemusta, joten siihen on syytä kiinnittää huomiota uutta televisiota hankittaessa.
Muoto
Monelle on itsestäänselvää, että televisio on muodoltaan suora ja litteä. Se ei kuitenkaan ole enää ainoa vaihtoehto, sillä television saa halutessaan myös kaarevana. Kaareva näyttö tuo kuvan lähemmäksi laajentaen katsojan näkökenttää. Katse kohtaa näytön luonnollisemmasta kulmasta ja myös näköetäisyys jakautuu tasaisemmin joka puolelle kuvaa. Kuva näyttää siis paremmalta, kun kaikki ruudun pikselit ovat yhtä kaukana katsojan silmästä. Kaareva näyttö palvelee erityisen hyvin elokuvia katsottaessa.
Miinuksia on myös: kaarevan ruudun kuva kärsii, mikäli sitä katsotaan liian sivusta. Esimerkiksi jääkiekko voi näyttää omituiselta ja hassulta kaarevalla näytöllä.
Loppujen lopuksi näytön muoto on makuasia. Valmistajista esimerkiksi Samsung tekee saman television suorana ja kaarevana, jolloin ostopäätös ei jää kiinni ruudun muodosta.

Kuvanlaadun lisäksi yksi television tärkeimmistä ominaisuuksista on äänentoisto. Hyvällä äänentoistolla voi parantaa katselukokemusta huomattavasti. Television toimiessa kodin viihdekeskuksena on äänentoistoon panostaminen jopa järkevää. Onhan kyseessä kuvan ja äänen yhdessä luoma kokonaisuus.
Televisioissa on lähtökohtaisesti hyvä äänentoisto, mutta aina on parantamisen varaa. Äänentoistoa voi parantaa esimerkiksi hankkimalla kuulokeliitännän tai bluetooth-yhteyden kautta kytkettävät lisäkaiuttimet tai kuulokkeet. Lisäksi on erilaisia kotiteatterijärjestelmiä, joilla voi luoda jopa elokuvateatterimaisen äänentoiston omaan olohuoneeseensa. Valmistajilta löytyy myös omia erillislaitteita äänentoiston parantamiseen ja kotiteatterijärjestelmiin.

Ruudun koko ja tekniset ominaisuudet ovat televisiota hankkiessa pitkälti pääosassa, mutta ei sovi vähätellä television ulkonäköön liittyviä valintoja. Televisio on olohuoneen keskipiste ja sitä joutuu väkisinkin katselemaan, vaikka laite ei olisikaan päällä. On siis syytä ostaa televisio, johon ei kyllästy ja jota on mukava katsella vielä muutamankin vuoden kuluttua.
Valmistajilta ja jälleenmyyjiltä löytyy usein laaja valikoima designiltaan erilaisia televisioita jokaiseen kotiin. Tavallisesti televisiot ovat mustia tai teräksenharmaita, mutta liikkeistä löytyy myös valkoisia televisioita.

Televisiosta on nopeasti kehittynyt kodin viihdekeskus. Laitteiden uudet ominaisuudet mahdollistavat perinteisen TV-ohjelmien katselun lisäksi kokonaisen keon uusia käyttötapoja. Voit katsella TV-ohjelmia ja muuta sisältöä suoraan verkosta, kuunnella musiikkia, käyttää sosiaalisen median palveluita tai katsoa valokuvia, videotallenteita tai YouTubea. Television kautta voi soittaa jopa Skype-nettipuhelut.
Smart-TV
Uutta televisiota hankkiessaan on ehdottoman järkevää harkita Smart-TV:n ominaisuuksilla varustetun laitteen ostamista. Smart-TV -ominaisuus tuo laitteen ja katselutottumuksemme uudelle aikakaudelle. Termi tarkoittaa sitä, että televisioissa on internetiin kytkeytyneitä ominaisuuksia ja sovelluksia. Älytelevisiolla voit käytännössä katsoa kaiken saman, mikä on toistettavissa internet-selaimella. Smart-TV:n toiminnot vaativatkin toimiakseen internet-yhteyden.
Smart-TV mahdollistaa elokuvien ja sarjojen suoratoiston silloin, kun se parhaiten itselle sopii – riippumatta mediayhtiöiden aikatauluista. Voit kelata eteen tai taakse, tauottaa tai jatkaa elokuvaa mielesi mukaan. Monet valmistajat panostavat myös sovelluksiin, jotka ovat jo tuttuja älypuhelimista.
Smart-TV tukee suoratoistopalveluita, kuten Netflix, Viaplay ja YouTube. Kustannussyistä kaikkiin älytelevisioihin ei kuitenkaan ole lisätty suomalaisia suoratoistopalveluita, kuten Yle Areena, Katsomo tai Ruutu. Nämä saadakseen on ostettava ruudultaan suurempi – ja samalla kalliimpi – televisio. Uutta televisiota ostaessaan onkin syytä tarkistaa, että ostamasi televisio tukee katsomiasi suoratoistopalveluja.
Kanavapaketit
Televisioihin on edelleen tarjolla maksullisia kanavapaketteja siitä huolimatta, että suoratoistopalvelut yleistyvät koko ajan television vakio-ominaisuutena. Erilaiset kanavapaketit tarjoavat laajan valikoiman maksullista ohjelmasisältöä peruskanavien tarjonnan lisäksi: elokuvia, urheilua, sarjoja ja muuta viihdettä. Elokuvat ja sarjat ovat usein uudempia ja niiden kuvan- ja äänenlaatu parempi.
Kanavapaketin voi tilata itselleen helposti ja vaivattomasti verkossa. Samalla voi tarkistaa voimassaolevat tarjoukset ja säästää kanavakustannuksissa. Lue lisää säästövinkkejä!
Kanavapaketteja voi hankkia suoraan palveluntarjoajalta tai omalta teleoperaattoriltasi. Räätälöityjä kanavapaketteja tarjoaa esimerkiksi DNA. Voit itse valita kanavien määrän ja kanavat pakettiisi. Hinta syntyy kokonaan kanavien määrän mukaan. Lisäksi teleoperaattoreilla on tarjolla omia viihdepalvelujaan, kuten Elisa Viihde tai Telia TV.
Huomaathan, että antenni- ja kaapelitalouksiin on omat kanavapakettinsa!

Liitännät takaavat sujuvan ja laadukkaan tiedonsiirron laitteiden välillä. Takavuosien Scart-liitäntä on käytännössä syrjäytetty ja tilalle ovat ilmestyneet kuvaa ja ääntä siirtävä HDMI sekä tietotekniikasta tuttu USB.
Bluetooth
Puhelimista tuttu bluetooth-teknologia mahdollistaa television hallinnan ja laitteiden, kuten kaiuttimien ja kuulokkeiden tai älylaitteiden, liittämisen televisioon langattomasti.
HDMI
HDMI on television tärkein kaapeli virtakaapelin jälkeen. Se siirtää kuvaa ja ääntä. HDMI-kaapelilla liität lisälaitteet televisioon. Kaapeli on myös digitaalinen näyttölaitteiden liitäntästandardi. Televisioissa on tavallisesti vähintään kolme HDMI-liitintä.
USB
USB eli Universal Serial Bus on yleinen PC-yhteysstandardi, jonka avulla tietokoneeseen voidaan liittää oheislaitteita. Myös televisiosta löytyy USB-portti. Voit liittää USB-portin kautta televisioon ulkoiset tallennusyksiköt tai muut laitteet.

Television sijoittaminen ja kiinnittäminen seinälle on yhä tavallisempaa. Se vapauttaa lattia- ja tasotilaa näyttäen samalla modernilta ja tyylikkäältä. Halutessaan television saa kuitenkin edelleen myös jalustalla, jolloin sen voi asettaa totutusti tv-tasolle.
Sopivan seinätelineen valitseminen voi olla haasteellista ja sitä valitessaan tuleen kiinnittää huomiota muutamaankin olennaiseen asiaan. Lue tästä vinkit sopivan seinätelineen valitsemiseen ja sen oikeaoppiseen asentamiseen.
Erittäin ratkaiseva tekijä on kiinnitysalustan materiaali ja materiaalin kantavuus. Lisäksi on huomioitava television paino, kaapeleiden ja johtojen ulostulot sekä tietysti television kiinnitystapa ja seinätelineen tyyppi.
Taulutelevisioiden kiinnityksessä on käytössä VESA-standardi. VESA on universaali näytön kiinnitysstandardi, jonka avulla oikean seinätelineen valitseminen käy helposti ja vaivattomasti. Näytön ja telineen yhteensopivuus on taattu.
VESA-standardeja löytyy kaikkiaan kahdeksan: 75x75, 100x100, 100x200, 200x200, 400x200, 400x400, 600x400 ja 800x400 mm. Televisiosi taakse sijoitettujen ruuvien kiinnityskohtien etäisyys määrittelee käytettävän VESA-standardityypin.
Taulutelevisioosi sopivan VESA-mitan selvittäminen on helppoa. Mittaa ruuvien kiinnityskohtien etäisyys leveyssuunnassa ja sen jälkeen pystysuuntaisten kiinnityskohtien etäisyys. Jos ruuvien kiinnityskohtien etäisyys leveyssuunnassa on esimerkiksi 400 mm ja pystysuunnassa 200 mm on VESA-mitta 400x200 mm. Monet seinätelinemallit tukevat useimpia VESA-standardeja.
Erilaiset seinätelinetyypit
Ennen asennusta tulee tehdä päätös kiinnityspaikasta ja valita itselle paras seinätelinetyyppi:
Ohut seinäteline
Moni haluaa television mahdollisimman lähelle seinää. Tällöin valinta on ohut seinäteline, jonka uusimmat mallit ovat syyvyydeltään vain 1,5 cm.
Kiinteä seinäteline
Kiinteä seinäteline on hyvä perusseinäteline. Syvyydeltään 3,5 cm oleva seinäteline antaa kaapeleille ja johdoille tarpeeksi tilaa television takana. Kiinteä seinäteline on yksinkertainen ja se pitää katselukulman ja paikan vakiona.
Kääntyvä seinäteline
Kääntyvä seinäteline mahdollistaa ruudun kääntämisen molempiin suuntiin. Näin television katselupaikkaa voi tarpeen mukaan muuttaa.
Kallistuva seinäteline
Kallistuvaa seinätelinettä voi kallistaa hieman ylös- tai alaspäin. Seinäteline on kätevä esimerkiksi makuuhuoneessa, missä televisiota saattaa katsoa istualtaan tai maaten. Katselukulman voi säätää aina tilanteeseen sopivaksi.
Telineen asennus betoniseinään
Seinäteline on helpoin asentaa betoniseinään iskuporakoneen, tulppien ja ruuvien avulla. Määritä ja mittaa seinätelineelle haluttu sijoituspaikka. Merkitse reikien paikat kynällä käyttäen mittaa ja vatupassia apunasi. Näin saat telineen varmasti suoraan.
Poraa betoniin reikä. Porakoneen syvyydenrajoitinta käyttämällä varmistat, että reiästä tulee tarpeeksi syvä. Muista myös käyttää oikeankokoista terää, jottei reiästä tule liian pieni tai suuri. Asenna porattuihin reikiin tulpat. Useiden seinätelineiden mukaan tulpat on pakattu valmiiksi. Kohdista lopuksi seinäteline ja asenna se paikalleen oikeankokoisilla ruuveilla.
Telineen asennus kipsi- tai ohutlevyseinään
Seinätelineen asentaminen kipsiseinään tai ohuisiin rakennuslevyihin vaatii hieman enemmän työtä kuin seinätelineen asentaminen betoniseinään. Rakennuslevyjen kantavuus ja ominaisuudet vaihtelevat paljon. Lisäksi seinän tukirakenteilla on tärkeä rooli seinätelineen kiinnityksessä.
Voit asentaa television seinätelineen levyseinän tukirakenteisiin, jos hyvin käy. Paikanna levyseinän tukirakenteet eli koolaukset. Ne on usein sijoitettu 60 cm välein ja niiden paikantaminen onnistuu parhaiten koolaustunnistimella, joka tunnistaa tavallisesti myös sähköjohtojen paikat. Jos seinätelineen molemmat kiinnityskohdat eivät osu koolinkiin, voit kiinnittää telineen koolinkiin seinätelineen keskiosasta. Sen jälkeen kiinnitä seinäteline molemmista reunoista seinälevyyn ohutlevyankkureiden avulla. Ostaessasi ohutlevyankkureita huomioi, että ne sopivat yhteen seinän paksuuden kanssa.
Pienemmille ja kevyille näytöille on olemassa erilainen kiinnitysvaihtoehto: voit kiinnittää telineen suoraan kipsi- tai ohutlevyyn. Asennuksessa on kuitenkin aina riskinsä ohutseinän heikon kantavuuden vuoksi. Kiinnitys tulee siis tehdä omalla vastuulla.
Voit myös turvautua tukilistaan. Kiinnitä tukilista horisontaalisesti kahden koolingin väliin. Halutessasi voit myös maalata tukilistan seinän väriseksi, jolloin siitä tule mahdollisimman huomaamaton. Kiinnitä tämän jälkeen seinäteline tukilistaan haluamaasi kohtaan.

Television ostaminen voi tuntua rakettitieteeltä. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla ihan niin hankalaa. Kaiken tietotulvan keskellä kannattaa keskittyä olennaiseen ja miettiä hetki, mitä uudelta televisioltaan odottaa. Paras televisio täyttää käyttäjänsä tarpeet.
TV-ostajan muistilista:
- Listaa kotona ominaisuudet, jotka haluat televisiosta löytyvän
- Mittaa television paikka
- Mene listan ja mittojen kanssa liikkeeseen
- Tee lopullinen päätös budjetin ja television ulkonäön perusteella
Näin varmistut, että ostamasi televisio vastaa omia tarpeitasi. Jos epäröit television kokoa harkitessa, kannattaa mieluummin ostaa suurempi televisio kuin pienempi. Älä sijoita poistuvaan tekniikkaan. Television kannattaa miellyttää silmää ja mieltä. Television ääressä tulee kuitenkin viettäneeksi yllättävän paljon aikaa.
Vinkki! Kysy myyjältä ennen kauppoja, löytyykö haluamaasi televisiota asiakaspalautuksena. Voit saada lähes käyttämättömän television jopa 20 % halvempaan hintaan.
Tarvitsetko lainaa TV:n ostamiseen?
Credigolta voit hakea lainaa vaikkapa uuden television ostoa varten. Hakuprosessimme on nopea, helppo ja luotettava. Kokeile jo tänään!
Hae lainaaPäivitetty 15.5.2019