Kuinka paljon tarvitset lainaa?

Easypark ja Parkman pysäköinnin apuna

Auton pysäköinti on nykyään helppoa ja joustavaa mobiilisovellusten ansiosta. Selvitimme, miten suosiotaan koko ajan kasvattavat Parkman ja Easypark toimivat ja kokosimme yhteen kattavan tietopaketin. Ota haltuun vinkit sovellusten käyttöön ja säästä rahaa pysäköinnistä. Sovelluksilla maksat vain siitä ajasta, jonka ajoneuvosi seisoo parkissa.

Sisältö:
Easypark, Parkman ja paikallinen haastaja
 Easypark ja Parkman – miten sovellus toimii?
Parkmanin ja Easyparkin hinnoittelu
Tarvitaanko Parkmanin ja Easyparkin käyttöön tarra?
Sovellusten promokoodit
 5 syytä käyttää pysäköintisovellusta
Miksi valita Parkman tai Easypark? 

  

Easypark, Parkman ja paikallinen haastaja

Suomessa kaksi suurinta pysäköintisovellusta ovat Easypark ja Parkman, jotka molemmat toimivat jotakuinkin samalla periaatteella. Uutena haastajana markkinoille on saapunut myös Moovy, joka toistaiseksi operoi vain Tampereen alueella.

Easyparkin historia ulottuu peräti vuoteen 1997, jolloin sen taustalla oleva EasyPark Group alkoi kehittää mobiililompakkoa. Seuraavana vuonna yhtiö päätti keskittyä parkkimaksuihin, ja aluksi käytössä oli tekstiviestipalvelu, jonka kautta pysäköintimaksu oli mahdollista maksaa. Vuonna 2011 yhtiö julkaisi ensimmäisen Easypark-mobiilisovelluksensa, jota on sittemmin kehitetty, mutta se on edelleen käytössä. Easypark oli Pohjoismaissa ensimmäinen älypuhelimessa toimivan pysäköintisovelluksen julkaissut toimija, ja Suomessa se on toiminut vuodesta 2008 alkaen. Easyparkilla on kansainvälisesti yhteensä noin neljä miljoonaa käyttäjää, ja sen pysäköintialue kattaa noin miljoona parkkipaikkaa.

Parkman puolestaan on suomalainen sovellus, jonka taustalla toimii Neligrate Oy. Parkman julkaistiin vuonna 2011, ja sen alkuperäinen nimi oli Parkkinappi. Vuonna 2012 nimi kuitenkin muuttui nykyisenlaiseksi, kun yhtiö lähti kansainvälisille vesille. Parkman on Suomen lisäksi saatavilla nykyään muun muassa Ruotsissa, Tanskassa, Liettuassa, Espanjassa ja Italiassa. Parkmanin sovelluksella on Pohjoismaissa satojatuhansia käyttäjiä.

Toistaiseksi vain Tampereen alueella toimiva Moovy on uusi tulokas parkkisovellusmarkkinoilla. Sen idea on luoda autoilijoille ja pysäköinnintarjoajille kohtaamispaikka. Moovyn erikoisuutena on, että sen kautta voi tunnistautua parkkihalleihin ajaessa ja sieltä poistuessa ilman pysähdyksiä portilla. Myös kadunvarteen parkkeeraaminen onnistuu Moovyn avulla. Moovy suunnittelee laajentamista uusiin kaupunkeihin, mutta toistaiseksi se on käytössä vain Tampereen alueella.

Lue lisää: Ota haltuun jakamistalouden kiinnostavimmat sovellukseteuro kolikko ikoni

  

Easypark ja Parkman – miten sovellus toimii?

Easypark ja Parkman toimivat samaan tapaan, mutta niiden käytössä ja toiminnoissa on erojakin. Yhteistä molemmille on sovelluspohjainen käyttökokemus, sijaintitietoihin perustuva paikannus sekä mahdollisuus säätää pysäköintiaikaa.

Sovelluksen lataaminen

Sekä Easypark että Parkman toimivat älypuhelimeen ladattavalla sovelluksella, joista molemmat ovat saatavilla Googlen Play Kaupasta ja Apple Storesta. Molempien sovellusten käyttäminen on helppoa, ja ne toimivat jotakuinkin samoin periaattein. Sovellusta käyttöön ottaessa sille pitää ilmoittaa käyttäjän henkilötiedot, ajoneuvon rekisterinumero sekä maksukortin tiedot veloitusten tekemiseksi. Molempiin sovelluksiin on mahdollista rekisteröidä useampi ajoneuvo.

Sijaintitietojen käyttö

Sekä Easyparkin että Parkmanin sovellus toimii paikannustietojen varassa, mikä tarkoittaa sitä, että sovellus etsii käyttäjän sijainnin perusteella pysäköintivyöhykkeen ja kertoo pysäköinnin hinnan, joka käyttäjältä veloitetaan hänen hyväksyessään pysäköinnin. Jotta Easyparkin ja Parkmanin sovelluksia voisi käyttää, on puhelimessa siis kytkettävä päälle sijaintitietojen paikannus.

Vinkki: Parkman-sovelluksen kautta käyttäjät voivat myös vinkata toisilleen vapaista parkkiruuduista reaaliajassa.

Pysäköintiajan säätäminen

Pysäköinnin aloittaessaan käyttäjän on valittava arvioitu pysäköintiaika. Pysäköintiaikaa voi kuitenkin lisätä ja pysäköinnin voi lopettaa milloin tahansa. Näin ollen käyttäjän on maksettava vain siitä ajasta, jonka auto seisoo parkissa. Maksullisten pysäköintiaikojen ulkopuolella sovellukset eivät veloita käyttäjiä auton parkkeeraamisesta.

Kun maksaa pysäköinnistä perinteiseen tapaan käteisellä tai kortilla, pysäköintiaikaa on tarpeen tullen käytävä erikseen lisäämässä syöttämällä lisää kolikoita parkkimittariin. Sekä Easyparkin että Parkmanin sovellukset tarjoavat siis mahdollisuuden lopettaa pysäköinti, kun se ei ole enää tarpeen. Ajoneuvon parkkeerauksesta ei tarvitse maksaa ylimääräistä – tai vastaavasti pelätä parkkisakkoja, jos mittarille ei ehdi ajoissa. Molemmat sovellukset myös muistuttavat käyttäjiään lopettamaan pysäköinnin, kun nämä lähestyvät ajoneuvoaan.

Vinkki sähköautoilijoille: Easyparkin sovelluksessa on parkkimaksujen suorittamisen lisäksi toiminto, jonka avulla käyttäjä löytää helposti sähköauton latauspisteen, neuvoo lataamisessa ja tarjoaa mahdollisuuden latauksen maksamiseen.rahaa käteen ikoni

  

Parkmanin ja Easyparkin hinnoittelu

Easypark ja Parkman eroavat hieman hinnoittelutavoiltaan. Easyparkin hinnoittelu on hyvin selkää, mutta Easypark puolestaan tarjoaa enemmän vaihtoehtoja erityyppisille autoilijoille. Molemmat palveluntarjoajat veloittavat pysäköinnistä tai vastaavasti sovelluksen käyttämisestä tietyn hinnan, jolla ne tekevät voittoa.

Parkmanin hinnoittelu

Parkmanin palvelu on hyvin yksinkertaisesti hinnoiteltu, sillä käyttäjät voivat valita kahdesta eri vaihtoehdosta mieleisensä paketin. Parkman Flex -käyttäjät maksavat pysäköintiä kohden kymmenen prosenttia pysäköintimaksusta sekä 0,35 euroa Parkmanille. Päälle lasketaan vielä arvonlisävero. Flex-asiakkaiden ei tarvitse maksaa kuukausimaksuja.

Parkman Pro puolestaan on varustettu 6,99 euron käyttäjäkohtaisella kuukausimaksulla, mutta kuukausimaksun maksamalla auton saa parkkiin pelkällä paikallisella pysäköintimaksulla. Kuukausimaksuun lisätään arvonlisävero. Pro-käyttäjät maksavat siis pelkästään pysäköintitaksan, eikä heiltä veloiteta maksunkäsittelykuluja.

Parkman-käyttäjiä veloitetaan kerran kuukaudessa suoraan luottokortilta. Koko kuukauden pysäköintimaksuja on siis mahdollista tarkastella samalta kuitilta.

Lue lisää: Kokeile ilmaiseksi äänikirjoja BookBeatissa

Easyparkin hinnoittelu

Easyparkilla on useita erilaisia hintaluokkia, jotka on tarkoitettu erilaisille käyttäjille ja erityyppisiin tilanteisiin. Perusvaihtoehdot ovat hyvin samantyyppiset kuin Parkmanilla. Yksinkertaisin vaihtoehto lienee Easypark Small -maksu, jossa käyttäjän on pulitettava Easyparkille 15 prosenttia pysäköinnin loppusummasta. Vähintään summa on 59 eurosenttiä. Small-käyttäjiltä ei peritä kuukausimaksuja. Kuukausimaksu puolestaan on käytössä Easypark Large -tuotteessa, jonka käyttäjät maksavat kuukaudessa 4,95 euroa, ja pysäköinnistä heiltä veloitetaan vain pysäköintihinta eikä lainkaan provisiota.

Tavanomaisten pakettien lisäksi Easypark tarjoaa Easypark Start -palvelua, jossa ei ole kuukausimaksua, mutta avausmaksuna käyttäjältä peritään 3,95 euroa ja pysäköinnistä aina alkavaa tuntia kohden 0,29 euroa. Start-paketti muuttuu kolmen pysäköinnin jälkeen Spin-paketiksi. Spin-asiakkailta peritään 2,95 euron kuukausimaksu ja 0,29 euroa alkavasta tunnista per pysäköinti. Easyparkin ilmoittamiin hintoihin sisältyy arvonlisävero.

Palvelu

Avausmaksu

Kuukausimaksu

Provisio

Parkman Felx

10 % + 0,35 € + alv

Parkman Pro

6,99 € + alv

Easypark Small

15 %

Easypark Large

4,95 €

Easypark Start

3,95 €

0,29 € / h

Easypark Spin

2,95 €

0,29 € / h

  

Tarvitaanko Parkmanin ja Eeasyparkin käyttöön tarra?

Parkmanin ja Easyparkin käyttäjien piti palveluiden alkuvaiheessa liimata ajoneuvoihinsa parkkitarra, joka kertoi ajoneuvon kuljettajan käyttävän mobiilisovellusta parkkimaksun suorittamiseen. Tarran saa edelleen tilattua molemmista palveluista. Useimmilta paikkakunnilta vaatimus tarran käytöstä on kuitenkin jo poistunut, kun paikalliset pysäköinninvalvojat ovat alkaneet skannata ajoneuvojen rekisterikilpiä saadakseen reaaliaikaista tietoa pysäköintimaksusta.

Pienemmillä paikkakunnilla Suomessa Parkmanin ja Easyparkin tarra kuitenkin pitää edelleen löytyä autosta, jotta pysäköinninvalvojat osaavat yhdistää auton pysäköintisovellukseen. Molemmat yhtiöt lupailevat, että lähitulevaisuudessa tarrat olisivat jäämässä historiaan. Tarrojen poistuminen helpottanee sekä Easyparkin ja Parkmanin että palveluiden käyttäjien elämää.

Lue lisää: NFC mullistaa arjen

  

Sovellusten promokoodit

Sekä Parkmanin että Easyparkin käyttäjät saavat sovelluksen kautta promokoodin, jota levittämällä on mahdollista saada ilmaista parkkiaikaa itselleen. Parkmanilla uusille käyttäjille annetaan ensimmäinen pysäköinti ilmaiseksi 10 euroon saakka. Jos käyttäjä rekisteröityy promokoodilla, myös promokoodin antajalle myönnetään kymmenen euroa parkkirahaa. Easyparkilla sekä promokoodin levittäjä että käyttäjä saavat neljä euroa parkkirahaa.

Vinkki: Käytä esimerkiksi ystävän kautta saatu promokoodi ja pysäköi ilmaiseksi. Levitä parkkisovelluksesta saamaasi promokoodia myös eteenpäin, niin tienaat itsellesi ilmaisia pysäköintejä.säästöpossu ikoni

  

5 syytä käyttää pysäköintisovellusta:

1. Joustavuus – maksat vain siitä ajasta, jonka ajoneuvosi seisoo parkissa.

2. Helppous – parkkiaikaa on mahdollista lisätä puhelimen kautta mistä ja milloin vain.

3. Turvallisuus – maksutietosi pysyvät salassa.

4. Sähköisyys – et enää tarvitse kolikoita parkkimittaria varten.

5. Ilmaiset pysäköinnit – levittämällä sovellusten promokoodeja tienaat itsellesi maksutonta pysäköintiaikaa.

  

Miksi valita Parkman tai Easypark?

Pysäköintisovellukset sopivat kaikkein parhaiten sellaisille ajoneuvon kuljettajille, jotka jättävät autonsa parkkiin kadunvarteen. Hallipysäköinti Easyparkilla tai Parkmanilla ei ole kannattavaa, koska pysäköintihallissa käyttäjä maksaa joka tapauksessa vain käyttämästään pysäköintiajasta. Joissakin pysäköintihalleissa on kuitenkin mahdollista maksaa myös mobiilisovelluksilla.

Vinkki: Monet kaupat ja ostoskeskukset tarjoavat asiakkailleen ilmaisen pysäköinnin ostosten teon ajaksi esimerkiksi keskustojen parkkihalleissa. Tämä etu kannattaa hyödyntää!

Sovellusten kautta maksaminen on turvallista, joustavaa ja helppoa. Käyttäjä maksaa vain parkissaoloajasta, eikä pysäköinnistä tarvitse maksaa enempää kuin on tarve. Toisaalta myös parkkisakkojen saamisen uhka laskee, kun pysäköintiaikaa voi seurata ja tarvittaessa lisätä puhelimen välityksellä. Turvallisuutta lisää sekin, että fyysistä maksukorttia ei tarvitse käyttää kortinlukijoissa, joihin on saatettu asentaa kortin kopioiva laitteisto. Yhä harvempi maksaa nykyään ostoksiaan käteisellä, ja sovellukset poistavatkin tarpeen kanniskella kolikoita mukanaan.

Selkeä edistysaskel pysäköinnissä on se, että mobiilisovelluksilla maksaessa käyttäjän ei tarvitse lisäaikaa maksaessaan kävellä takaisin parkkimittarin luokse, vaan hän voi tehdä sen kätevästi puhelimestaan missä tahansa. Mobiilisovelluksilla voi maksaa pysäköinnin jo lähes koko Suomessa, ja enää vain joillakin paikkakunnilla on vaatimuksena pysäköintitarra.

Lue lisää: Black Fridayn parhaat tarjoukset

5.10.2018

Käsittelemme hakemustanne.
Odottakaa hetki...