Mitä on jakamistalous? Ota haltuun näppärät palvelut ja säästä rahaa!
Jakamistalous on koko ajan suosiotaan kasvattava ilmiö. Termi kuvaa pääasiassa toimintaa, jossa yksityishenkilöt voivat vuokrata, jakaa ja lainata asioita toisilta yksityishenkilöiltä. Myös vaihtaminen, myyminen ja ostaminen sekä asioiden lahjoittaminen yksityishenkilöiden välillä voidaan lukea mukaan jakamistalouteen. Tässä artikkelissa kerromme lisää jakamistaloudesta ja sen sovelluksista, joiden avulla voit säästää rahaa arjessa.
Sisältö:Mitä on jakamistalous?
Jakamistalouden hyödyt
Jakamistalouden haasteet
Jakamistalouden sovellukset – ota haltuun ainakin nämä!
Liikkuminen ja taksipalvelut: DriveNow ja Uber Suomessa
Ruokapalvelut: Wolt ja Foodora
Keikkatyö: Treamer
Asuminen: Airbnb ja Couchsurfing
Tavaroiden myyminen: Tori.fi ja Huuto.net
Kodinhuolto: Freska ja Moppi
Lemmikkien hoito: Pawshake ja Host My Pet
Luomuruokaa Facebookin REKO-ryhmistä
Mitä on jakamistalous?
Jakamistalous sanana juontaa juurensa englanninkielisestä termistä sharing economy. Sillä tarkoitetaan uudenlaista kuluttamisen, käytön ja tuotannon tapaa, jossa yksityishenkilöt ovat sekä palveluiden ja tuotteiden tuottajina että kuluttajina avainasemassa. Jakamistalous-termiä käytettiin ensimmäistä kertaa jo vuonna 1978, mutta se levisi laajempaan käyttöön vasta vuonna 1995, kun Ebay aloitti toimintansa. Jakamistalous liittyy yleensä oleellisesti digitaalisiin sovelluksiin. Jakamistalouden rinnalla käytetään termiä yhteisöllinen kuluttaminen, joka tulee englanninkielisestä termistä collaborative consumption. Toinen jakamistaloudelle läheinen termi on alustatalous – englanniksi platform economy – jolla tarkoitetaan teknologiselle sovellukselle perustuvaa toimintaa.
Jakamistalous ja yhteisöllinen kuluttaminen viittaavat omistamisen ja taitojen jakamiseen sekä vaihtamiseen. Ilmiö on suhteellisen tuore, ja sen taustalla vaikuttavat useat eri tekijät. Eritoten merkityksellistä on se, että ihmisten käsitys omistamisesta on muuttumassa niin, että käyttöoikeutta arvostetaan tietyissä tapauksissa enemmän kuin omistajuutta. Iso osansa on myös teknologian kehittymisellä ja saatavuuden paranemisella erityisesti sosiaalisen median ansiosta. Kulutustottumusten vaikutusta ympäristöön on alettu aiempaa enemmän tiedostaa, mikä osaltaan on saanut kuluttajat miettimään resurssien käyttöä ja kierrättämistä.
Lue lisää: Swappie myy ja huoltaa käytetyt iPhonet
Jakamistalous on nostanut päätään myös siksi, että monet kuluttajat ovat halunneet elää säästäväisemmin. Uudenlaista arvoa ovat saaneet myös modernit tavat ansaita rahaa, mikä liittyy oleellisesti jakamistalouteen. Teknologinen kehitys sekä sosiaalisten verkkojen vaikutuksen laajeneminen on avannut ovia uudenlaiselle tavalle tehdä rahaa esimerkiksi autolla tai asunnolla. Jakamistalouden piiriin kuuluu myös hajautettu tuotantotapa, jossa tuotteita valmistavat ihmiset ja yritykset jakavat työvälineitä, osaamista ja tietoa.
Teknologisen kehityksen suhteen avainasioita jakamistalouden yleistymisessä ovat paitsi ihmisten mahdollisuudet löytää toisiaan, myös suorittaa nopeasti maksuja. Esimerkki tästä ovat yhteiskäyttöautot, joiden käytettävyyden voi tarkistaa matkapuhelinsovelluksen kautta. Myös arvot ja yksilöllinen tapa kuluttaa ovat tehneet jakamistaloudesta trendikästä. Jakamistalous muuttaa ja vie eteenpäin muiden muassa matkailualaa, siivouspalveluita ja ravintolatoimintaa.

Jakamistalouden hyödyt
Jakamistalouden kiistattomia hyötyjä ovat rahan ja luonnon säästyminen mutta myös sosiaalisten verkostojen kehittyminen. Kun tavaran omistajuus jakaantuu tai on väliaikaista, siihen sijoitettava summa on luonnollisesti alhaisempi kuin silloin, jos sen omistaisi kokonaan. Myös esimerkiksi auton korjaus- ja katsastuskustannukset jakaantuvat useamman omistajan kesken, mikä tarkoittaa rahan säästymistä yhdeltä henkilöltä.
Ympäristölle jakamistalous on hyödyllistä, sillä hyödykkeiden jakaminen vähentää tarvetta valmistaa suuria määriä tuotteita. Lisäksi muun muassa autojen jakaminen voi vähentää yksityisautoilua. Sosiaaliset verkostot ovat viime vuosien aikana kehittyneet huimasti. Esimerkiksi Facebook-ryhmät ja nettihuutokaupat ovat yleistyneet kauppapaikkoina. Tavaroiden omistaminen yhdessä muiden kanssa on muuttunut helpommaksi ja omistamisesta on tullut sosiaalista.
Jakamistalous on luonut myös uusia tapoja työllistymiseen. Jotkin jakamistalouden sovellukset on kehitetty nimenomaan työllistymisen ympärille. Esimerkki tällaisesta palvelusta on Treamer-sovellus, jonka kautta välitetään keikkatyötä. Kehitys työmarkkinoilla jatkuu ennusteiden mukaan huimana, sillä muun muassa Yhdysvalloissa uskotaan, että vuoteen 2020 mennessä jopa puolet työllistyy freelancerina. Freelancerina työskenteleminen on mahdollista monella tavalla, mutta jakamistalouden palvelut tarjoavat siihen uusia väyliä.
Lue lisää: Miten välttyä jäännösverolta?
Jakamistalouden haasteet
Vaikka jakamistalous sovelluksineen kehittyy ja kasvattaa suosiotaan, siihen liittyy edelleen myös haasteita, jotka linkittyvät muun muassa hyödykkeiden käyttöikään, verotukseen sekä lainsäädäntöön. Jakamistalouden ideaan liittyy vahvasti hyödykkeiden pitkäaikainen ja intensiivinen käyttö. Nykyaikaiset kulutushyödykkeet on valmistettu yleensä ajatellen yhtä käyttäjää, joten niiden käyttöikä hyvin intensiivisessä kulutuksessa ei välttämättä ole kovin pitkä. Tuotteiden elinkaaren pidentämisen lisäksi toimivassa jakamistaloudessa hyödykkeitä pitäisi voida muokata usean käyttäjän tarpeiden mukaan.
Lainsäädännöllisesti katsoen jakamistalous on haasteellista, kun kyse on yksityisten kuluttajien välisestä jakamisesta. Esimerkiksi lainsäädäntö taksipalveluista on aiheuttanut ongelmia Uberille. Joissakin tapauksissa myös verotus saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia jakamistalouden sovelluksia käyttävälle. Ristiriitoja on syntynyt eritoten perinteisten palveluntarjoajien ja näiden etuja ajavien järjestöjen sekä uusien palveluntarjoajien välille. Jakamistaloudessa haasteena saattavat olla myös juridiset asiat, esimerkiksi vakuutukset ja tuotteen hävittäminen, jos hyödykkeen omistussuhde on epämääräinen.
Jakamistalouden sovellukset – ota haltuun ainakin nämä!
Suomessa jakamistalous muodostaa monimuotoisen verkoston erilaisia toimijoita ja hankkeita. Sovelluksia löytyy niin liikkumisen, asumisen, puhtaanapidon kuin ruokapalveluidenkin alalta. Laajemmin ajateltuna myös joukkorahoitus, pienpalvelut, aikapankit ja ruokaosuuskunnat voidaan laskea mukaan jakamistalouteen. Jakamistalouden alalla toimivista yrityksistä jotkut tavoittelevat voittoa, mutta yleistä on, että ne kasvavat maltillisesti. Listasimme tärkeitä jakamis- ja alustatalouden sovelluksia, joiden avulla on mahdollista säästää rahaa ja helpottaa arkielämää.

Liikkuminen ja taksipalvelut: DriveNow ja Uber Suomessa
Liikkuminen on yksi hyvin laaja ja ajankohtainen jakamistalouden ala. Yksityiselle liikkujalle saattaa olla edullisempaa jakaa auto jonkun kanssa kuin omistaa se yksin. Yhteisomistuksen lisäksi auton saa käyttöönsä helpomminkin – esimerkiksi yhteiskäyttöautoja tarjoavan DriveNown kautta. DriveNown yhteiskäyttöautot toimivat niin, että käyttäjä etsii itselleen sopivan auton sijaintinsa läheltä kännykkäsovelluksen avulla. Palvelu lupaa käyttäjilleen uudet autot ja selkeän hinnoittelun ajoajan mukaan. Yhteensä Helsingissä DriveNow-palvelulla on 150 BMW- ja MINI-autoa. Palvelu toimii toistaiseksi myös Tukholmassa ja Kööpenhaminassa.
Vastikään Suomeen palannut Uber puolestaan tunnetaan perinteisiä takseja edullisemmasta hinnoittelustaan. Uber toimi Suomessa jo vuosina 2014–2017, mutta yritys joutui vaikeuksiin Suomen tiukan taksilainsäädännön takia. Nyt Uber on kuitenkin jälleen palannut markkinoille heinäkuun 2018 alussa uudistuneen liikennepalvelulain nojalla. Suomessa Uber tarjoaa käyttäjilleen kyytejä toistaiseksi vain Helsingissä. Uber toimii matkapuhelinsovelluksen kautta niin, että käyttäjä tilaa itselleen kyydin senhetkiseen sijaintiinsa ja maksaa matkan profiiliinsa lisäämältä maksukortilta.
Ruokapalvelut: Wolt ja Foodora
Jakamistalouden sovelluksiin kuuluvat myös Woltin ja Foodoran kaltaiset ruoan kotiinkuljetuspalvelut, joissa käyttäjä voi tilata ruokaa netissä ja mobiilissa suoraan kotiovelleen toimitettuna lähellä olevista ravintoloista. Wolt on suomalainen vuonna 2014 perustettu teknologiavetoinen yritys, joka nykyään toimii Suomen lisäksi Ruotsissa, Virossa, Norjassa, Tanskassa, Latviassa, Liettuassa, Unkarissa, Tšekissä, Puolassa ja Georgiassa. Yhteensä Wolt-lähetit toimittavat ruokaa yli 2000 ravintolasta. Hauska yksityiskohta Woltista on se, että yritys on kokeillut Tallinnassa tietyillä alueilla ruokaa kuljettavia robotteja. Toistaiseksi robotit kulkevat ihmisen valvonnassa, mutta ehkä tulevaisuudessa ne rullaavat kaduilla ilman saattajaa.
Suomessa toimii myös Foodora, joka on perustettu Saksassa vuonna 2014. Yhtiö toi palvelunsa Suomeen vuonna 2015 aloittaen Helsingistä. Turkuun, Tampereelle ja Espooseen palvelu levisi seuraavana vuonna. Foodora toimittaa ruokaa kymmenessä maassa yli 6500 ravintolasta. Woltin tapaan myös Foodoran tilaukset tehdään mobiilisovelluksen tai nettisivujen kautta. Molempien palveluiden toimitusajat vaihtelevat tilausajankohdan mukaan, mutta tavallista on, että tilattua ruokaa saa odotella saapuvaksi noin 30–60 minuutin ajan.
Keikkatyö: Treamer
Monet alutatalouden sovelluksiksi laskettavat palvelut, kuten Uber ja Wolt, tarjoavat myös työpaikkoja esimerkiksi kuljettajille ja ruokaläheteille. Treamer on kuitenkin jakamistalouden sovellus, jossa välitetään työvoimaa erilaisiin keikkaluonteisiin tehtäviin. Palveluun rekisteröityneillä keikkatyöläisillä on vapaus valita, milloin he ovat käytettävissä ja mitä töitä ottavat vastaan. Työntekijöille kertyy suosituksia heidän Treamer-profiileihinsa eri työnantajilta. Kätevää palvelussa on myös se, että työntekijä tekee keikan ajaksi määräaikaisen sopimuksen, ja hänelle saatetaan maksaa palkka jo keikan päättymistä seuraavana päivänä. Tuloja saa siis kerrytettyä joustavasti, ja töitä voi ottaa vastaan toisen työn tai opiskeluiden ohella.
Treamer pyrkii tasapainottamaan monille yrityksille tuttua epäsuhtaa osaavien työntekijöiden ja tarjolla olevan työmäärän välillä. Resursointi saattaa olla yrityksen näkökulmasta helpompaa, jos töitä tekevät keikkatyöläiset. Treamer pystyy tarjoamaan apua yrityksille myös akuuteissa tapauksissa. Treamer haluaa mahdollistaa teknologian ja verkostojen avulla uusien työsuhteiden syntyä.

Asuminen: AirBnb ja Couchsurfing
Airbnb tarjoaa kätevän alustan, jolla yksityishenkilöt voivat vuokrata huoneitaan tai asuntojaan tilapäiseen majoituskäyttöön esimerkiksi kaupungissa vieraileville turisteille. Palvelun kautta on mahdollista löytää hotellia persoonallisempi ja edullisempi asumisvaihtoehto tilapäiseen majoitustarpeeseen. Vastaavasti asuntojaan tai huoneitaan vuokraavat ihmiset pystyvät Airbnb:n kautta tekemään lisätienestejä asunnolla, joka ei ole täydessä käytössä.
Airbnb perustettiin Kaliforniassa vuonna 2008, jonka jälkeen palvelun kautta on välitetty yhteensä reilut 260 miljoonaa majoittumista. Airbnb-sivustolla on vuokrattavana noin neljä miljoonaa kohdetta. Palvelu toimii yli 190 maassa ja 6500 kaupungissa. Airbnb-palvelun asuntoja omistavat yksityiset ihmiset sekä sijoittajat. Vuokraajien on maksettava 10–13 prosenttia tuotoista yritykselle. Airbnb-sivustolla sekä tilan vuokraajan että vuokralaisen on mahdollista arvioida toisensa majoittumisen jälkeen. Arviot auttavat asuntoja etsiviä löytämään itselleen sopivan majoituspaikan sekä vuokranantajia tekemään päätöksen asunnon vuokraamisesta.
Airbnb:n kautta on mahdollista tienata rahaa, mutta couchsurfingissa eli sohvasurffauksessa sosiaaliset suhteet ja niiden rakentaminen sekä uusien kokemusten saaminen ovat rahan tienaamista tärkeämpää. Couchsurfing.com-sivusto avattiin vuonna 2004, ja nykyään sillä on jo reilut 15 miljoonaa aktiivista käyttäjää. Sivuston idea on tarjota kohtaamispaikka majoitusta tarvitseville ja sitä tarjoaville. Sohvasurffaus on yleisesti ottaen ilmainen majoittumistapa, ja sen kautta on mahdollista solmia jopa elinikäisiä ystävyyssuhteita.
Tavaroiden myyminen: Tori.fi ja Huuto.net
Yksi jakamistalouden puhdas muoto on se, että yksityiset ihmiset myyvät ja ostavat toisiltaan hyödykkeitä. Suomessa kaksi suurta netissä toimivaa alustaa tavaroiden ostamiseen ja myymiseen ovat Tori.fi ja Huuto.net, joissa ilmoitusten julkaiseminen on käyttäjille ilmaista.
Tori.fi on verkossa toimiva kauppapaikka, joka avattiin vuonna 2009. Sen omistaa norjalainen Schibsted-konserni, joka pyörittää vastaavia sivustoja myös muun muassa Ruotsissa, Ranskassa ja Espanjassa. Nykyisin Torissa vierailee kuukausittain reilut 2,1 miljoonaa käyttäjää, jotka vertailevat hintoja ja tekevät ostopäätöksiä. Torin mukaan kuitenkin vain 20 prosenttia kävijöistä on kiinnostunut ostamaan tavaroita käytettynä, minkä seurauksena Tori on avaamassa oviaan myös yrityksille. Torin suosituimpia tuotekategorioita ovat huonekalut ja autot.
Huuto.netin historia ulottuu pidemmälle kuin Torin, sillä se avattiin jo vuonna 1999. Huuto.netissä kauppaa voi tehdä joko perinteisellä kiinteällä hinnalla tai huutokauppaperiaatteella. Huutokaupassa kauppa tehdään vasta, kun hinnasta päästään osapuolten kesken sopuun. Myyjä voi asettaa tuotteelle lähtöhinnan ja huutokaupan päättyessä korkeimman tarjouksen tehnyt voittaa kaupan. Tuotteiden selaamista Huuto.netissä ei ole rajoitettu, mutta tavaroiden myyminen, tarjousten tekeminen ja ostaminen vaativat käyttäjätunnusten luomisen. Huuto.net perii yrityksiltä sekä tehomyyjiltä – eli vuoden sisällä 50 tuotetta kaupaksi saaneilta myyjiltä – 4,9 prosentin välityspalkkion tuotoista.
Lue lisää: Kryptovaluutta pähkinänkuoressa
Kodinhuolto: Freska ja Moppi
Kodinhuollon ja siivouksen alalla Suomessa toimivat jakamistalouden piirissä ainakin Freska ja Moppi, jotka molemmat tarjoavat palveluitaan freelance-pohjalta. Sekä Freska että Moppi hinnoittelevat palvelunsa tehtyjen työtuntien mukaan. Freskalla siivouksen tuntihinta on 38 euroa kaikista palvelutyypeistään. Moppi veloittaa 34 euron tuntihintaa sopimusasiakkailta ja 38 euroa tunnista, kun kyseessä on kertasiivous.
Molemmat yritykset tarjoavat perussiivouksen ohella lisäpalveluita. Freskalta on mahdollista tilata tavanomaisen kodinsiivouksen rinnalla lisäpalveluina esimerkiksi jääkaapin tai uunin puhdistus sisäpuolelta, saunan pesu sekä silityspalvelu, joista veloitetaan normaalin tuntitaksan mukaan. Moppi puolestaan tarjoaa lisäpalveluina muun muassa sisäseinien ja ikkunoiden pesua sekä apua pyykkäykseen. Molempiin palveluihin on mahdollista tehdä jatkuva sopimus tai ostaa kertasiivous.

Lemmikkien hoito: Pawshake ja Host My Pet
Lemmikinhoidon saralla Suomessa apua saa esimerkiksi Pawshake- ja Host My Pet -palveluiden kautta. Pawshake tarjoaa apua kissojen ja koirien hoitamiseen niin, että apua tarvitsevat lemmikinomistajat ja halukkaat lemmikinhoitajat kohtaavat toisensa kännykkäsovelluksen tai Pawshaken nettisivujen kautta. Tarkoituksena on löytää hoitaja oman naapuruston alueelta. Sovellukseen voi ladata kuvia ja tekstejä lemmikeistä ja etsiä niille sopivaa hoitajaa haluamalleen ajalle. Pawshake toimii Suomessa monessa suuressa kaupungissa. Pawshakessa voi Airbnb:n tapaan jättää arvioita puolin ja toisin, jotta hoitajien ja lemmikinomistajien olisi helpompi löytää toisensa. Hoitojakson aikana hoitaja myös lataa päivittäin kuvan lemmikistä sovellukseen.
Host My Pet -sovelluksen kautta lemmikilleen pystyy hankkimaan esimerkiksi lenkkiseuraa tai hoitajan matkan ajaksi. Sovelluksessa palveluitaan voivat tarjota eläinrakkaat ihmiset, jotka haluavat vaikkapa lenkittää tai hoitaa eläimiä tilapäisesti korvausta vastaan. Sovellus toimii Suomessa usealla eri paikkakunnalla, ja hoitajia haetaan yleensä omalta alueelta. Pawshake ja Host My Pet ovatkin tyypillisiä jakamistalouden innovaatioita, jossa yksityiset ihmiset kohtaavat ja vaihtavat palvelua keskenään ilman välikäsiä.
Luomuruokaa Facebookin REKO-ryhmistä
Puhdas jakamis- ja alustatalouden ilmentymä on REKO-ruokarinki, jossa kuluttajat voivat tilata ja ostaa ruokaa suoraan tuottajilta ilman välikäsiä. Facebookissa toimii useampi alueellinen REKO-rinki. Homma toimii niin, että REKO-toreista ilmoitetaan etukäteen sosiaalisessa mediassa tai ne kokoontuvat ennalta julkaistun aikataulun mukaan ja kuluttajat tekevät tilauksensa suoraan tuottajille ennen toria. Tuottajat ilmaantuvat siis torille tilattujen tuotteiden kanssa. REKO juontaa juurensa ruotsinkielisestä termistä rejäl konsumtion, joka tarkoittaa reilua kuluttamista. REKO-rinkien toiminta on vapaaehtoista, eikä ryhmien ylläpitäjille makseta palkkioita.
Vinkki: Facebookin ihmeellisestä maailmasta löydät myös muita hyödyllisiä ryhmiä. Kokeile kirppisryhmiä luksustuotteiden tai lastenvaatteiden löytämiseen tai löydä lemmikillesi hoitaja lemmikkiringeistä.
Credigo on kotimainen lainapalvelu
Credigo on Suomessa vuodesta 2015 saakka toiminut lainapalvelu, jonka tavoitteena on tarjota selkeästi ja yksinkertaisesti hinnoiteltua lainaa erilaisiin arjen tarpeisiin. Pyrimme toiminnassamme siihen, että kulutusluotto nähdään aitona vaihtoehtona arjen hankintojen rahoituksessa osana joustavaa kulutuskulttuuria.
Päivitetty 16.5.2019