Kuinka paljon tarvitset lainaa?

NFC mullistaa arjen

NFC-teknologia on jo muuttanut esimerkiksi maksukorttien käyttöä, mutta tulevaisuudessa se mullistaa myös muita tuttuja sovelluksia. Tässä artikkelissa kerromme lisää mielenkiintoisista ja arkielämää helpottavista sovelluksista, joita NFC mahdollistaa. 

Sisältö:
Mikä on NFC?
 Missä laitteissa NFC on käytössä?
NFC – sovellukset ja palvelut
NFC-teknologia korttimaksuissa
Mikä on NFC-tarra?
 NFC ja tunnistautuminen
NFC-maksujen riskit ja suojautuminen 

  

Mikä on NFC?

NFC on lyhenne englanninkielisestä termistä Near Field Communication, ja sillä tarkoitetaan lyhyen kantaman langatonta teknologiaa. NFC-teknologia hyödyntää RFID-teknologiaa, jonka kirjainyhdistelmä puolestaan on lyhenne sanoista Radio Frequency Identification.

NFC perustuu kahden laitteen väliseen sähkömagneettiseen induktioon: toinen laite toimii lukijana tai kirjoittajana ja toinen tunnisteena. Kun laitteet tuodaan riittävän lähelle toisiaan, niiden välille syntyy yhteys. Langaton yhdistäminen muistuttaa Bluetooth-yhteyttä sillä erotuksella, että NFC:tä ei tarvitse erikseen kytkeä päälle.

NFC-teknologiaa hyödyntävät laitteet eroavat perinteisistä RFID-laitteista sitten, että ne voivat toimia sekä lukijalaitteena että tunnisteena. Teknologia mahdollistaa lukemattomia mielenkiintoisia ja arkielämää helpottavia sovelluksia.oranssi luottokortti ikoni

  

Missä laitteissa NFC on käytössä?

NFC ei välttämättä lyhenteenä ole jokaiselle suomalaiselle tuttu, vaikka olemmekin viime vuosien aikana taatusti törmänneet NFC-teknologiaan. NFC:llä on muun muassa seuraavia käyttökohteita:

  • lähimaksu kassalla

  • etäluettava matkakortti julkisissa liikennevälineissä

  • langaton tiedonsiirto matkapuhelinten, tablettien ja muiden laitteiden välillä

  • pelikonsoleiden lisätoiminnot ja keräilyfiguurit

  • sähköinen tunnistautuminen

  • kulunvalvonta ja työajanseuranta

Lähimaksamisen suosio on ollut viime vuodet kovassa kasvussa, ja tulevaisuudessa valtaosa pienistä ostoksista suoritetaan oletettavasti ilman tunnusluvun näpyttelyä. Elämää helpottava ja maksuturvallisuutta lisäävä NFC-teknologia on tullut melkoisella vauhdilla osaksi arkeamme. Kätevän lähimaksun lisäksi NFC-teknologialla on lukuisia muitakin sovelluksia ja se toimii monissa eri laitteissa.

Olipa käytössäsi sitten lähivuosina julkaistu matkapuhelin, tabletti tai tietokone, on siinä mitä luultavimmin hyödynnetty NFC-teknologiaa. Esimerkiksi Applen iPhone-puhelimissa NFC on mukana jokaisessa mallissa iPhone 6 -mallista lähtien – sitä vanhemmissa malleissa teknologiaa ei vielä käytetty. Myös suurin osa uusista Android-puhelimista on varustettu NFC-toiminnolla.

Lue lisää: Koska veronpalautukset maksetaan?

Matkapuhelinten ja tablettien lisäksi NFC on käytössä joissakin pelikonsoleissa. Erityisesti Nintendo on kunnostautunut NFC-teknologian mahdollistamien lisäominaisuuksien hyödyntämisessä tuomalla markkinoille interaktiiviset keräilyfiguurit, joiden avulla peleistä saa tavallistakin enemmän irti. Amiibo-nimellä tunnetut figuurit tuovat peliin uutta sisältöä, kun ne asetetaan peliohjaimen tai käsikonsolin päälle.

Viihteellisen sisällön ohella NFC-teknologiasta on hyötyä esimerkiksi tiedostojen tai muiden sisältöjen siirtämisessä laitteelta toiselle. Tiedoston siirtonopeus on NFC:tä käytettäessä 106, 212 tai 424 kilobittiä per sekunti, joten teknologia sopii käytettäväksi pieniä tietomääriä siirtäessä. Kun käsiteltävänä on suurempia tietomääriä, voi yhteyden ensin avata NFC:n avulla ja hoitaa itse tiedonsiirron sen jälkeen esimerkiksi Bluetoothia käyttämällä.

  

NFC – sovellukset ja palvelut

Suurelle kansalle kaikkein tutuimmaksi NFC-teknologia on varmasti tullut yleistyneen lähimaksamisen myötä. Helppo ja nopea maksaminen on mahdollista paitsi NFC-sirulla varustetuilla uudemmilla maksukorteilla, myös NFC:tä tukevilla puhelimilla. Lähimaksun voi suorittaa lisäksi maksutarralla, jonka voi liimata malliltaan vanhempiin puhelimiin tai muuhun haluamaansa esineeseen.

NFC:tä voi siis käyttää maksamisen lisäksi muun muassa tiedonsiirtoon sekä konsolipelien viihdyttävyyden lisäämiseen. Mahdollisuudet eivät kuitenkaan lopu siihen, sillä NFC-teknologian hyödyntämisessä rajana on vain uusia sovelluksia ja palveluita kehittävien insinöörien sekä teknologiaa ahkerasti käyttävien kuluttajien mielikuvitus. Teknologia avaa valtavat mahdollisuudet lisäarvon luomiseen erilaisissa tuotteissa ja palveluissa.

Paperiset käyntikortit ja puhelinnumeroita sekä internet-osoitteita sisältävät lappuset voi unohtaa ja siirtyä sen sijaan jakamaan tietoja uusien tuttavuuksien kesken NFC:tä hyödyntäen. NFC-tunniste pitää sisällään halutun informaation tai toiminnon, ja kun tunnisteen avaa lukijalaitteella, käynnistyy siihen ohjelmoitu toiminto. Toiminto voi olla esimerkiksi tekstin tai www-osoitteen jakaminen, matkakortin matkustusajan tarkistaminen tai puhelimen yhdistäminen langattomiin kuulokkeisiin. Suurin osa NFC:n mahdollistamista toiminnoista toimii laitteissa ilman erillisiä sovelluksia, joten käyttäjän ei tarvitse ladata esimerkiksi puhelimeensa ylimääräisiä applikaatioita.sininen luottokortti ikoni

  

NFC-teknologia korttimaksuissa

Vaikka NFC-teknologia ei muulla tavoin olisikaan arjessa läsnä, käyttää valtaosa ihmisistä suvereenisti sillä varustettuja pankki- ja luottokortteja kaupassa maksamiseen. NFC-sirulla varustetulla kortilla voi maksaa pieniä, alle 25 euron ostoksia ilman PIN-koodin näpyttelyä tai allekirjoituksen rustailua. Pieniä ostoksia tehdään tavallisesti kioskien, lähikauppojen ja baaritiskien tapaisissa ruuhkaisissa paikoissa, joissa NFC:n mahdollistama lähimaksaminen sekä nopeuttaa ostoksen tekemistä että pienentää riskiä kortin tunnusluvun vääriin käsiin joutumisesta.

Näin lähimaksu toimii:

  • Korttia pidetään hetken aikaa muutaman sentin päässä maksupäätteestä.

  • Kun maksu on onnistunut, pääte ilmoittaa sen tekstillä ja äänimerkillä.

Kun NFC-teknologiaa tukevalla kortilla suoritetaan ostotapahtumaa ensimmäisen kerran, näppäillään tunnusluku maksupäätteeseen samaan tapaan kuin mitä tahansa muutakin maksukorttia käytettäessä. Tunnusluvun käyttäminen aktivoi kortin, minkä jälkeen lähimaksuominaisuutta voi käyttää pienten ostosten maksamiseen. Tunnuslukua kysytään kuitenkin satunnaisesti myös myöhemmin korttia käytettäessä. Näin halutaan varmistaa se, että kortti on varmasti oikean käyttäjän hallussa. Satunnaisia pistokokeita lukuun ottamatta pelkkä kortin vieminen maksupäätteen välittömään läheisyyteen suorittaa ostoksen maksun.

Lue lisää: Mitä on kryptovaluutta?

Jos et tiedä, löytyykö omasta maksukortistasi lähimaksamisen mahdollistava NFC-siru, tutkaile sitä lähemmin ja katso, löydätkö etupuolelta neljästä kaaresta muodostuvan, radioaaltoja kuvaavan symbolin. Jos kortissasi on kyseinen symboli, sitä voi käyttää aktivoinnin jälkeen lähimaksamiseen. Se, peritäänkö maksu yhdistelmäkortin tapauksessa debit- vai credit-puolelta, riippuu kortin myöntäneestä pankista. Useimmiten lähimaksut veloitetaan debit-puolelta, mutta ikäviltä yllätyksiltä välttyäkseen asia kannattaa tarkistaa oman pankin nettisivuilta.

  

Mikä on NFC-tarra?

Jotta NFC-teknologiaa voisi hyödyntää, on käytössä oltava sitä tukeva lukijalaite sekä luettava kohde. Tämä voi olla toinen NFC-teknologiaa tukeva laite tai NFC-tunniste eli tagi. NFC-tunniste on konseptina samantapainen kuin viivakoodi tai sittemmin erilaisissa käyttötarkoituksissa yleistynyt ruutu- eli QR-koodi. Tarra on pieni, noin postimerkin kokoinen muistilaite, johon haluttu toiminto ohjelmoidaan tätä varten kehitetyllä NFC-tunnisteiden luku- ja kirjoitusohjelmalla. Kun lukijalaite viedään riittävän lähelle tunnistetta, haluttu toiminto aktivoituu. Tunniste voi olla sisällytettynä mihin tahansa esineeseen, esimerkiksi upotettuna avaimenperään, kynään tai rannekkeeseen, mutta tyypillisesti se löytyy pienikokoisesta tarrasta. NFC-tarra kiinnittyy liimapintansa ansiosta monenlaiselle pinnalle.

NFC-tarrat ovat yleistyneet moneen eri käyttöön. Niihin voi törmätä muun muassa rasteilla suunnistaessa, kadunvarsimainoksia ihmetellessä tai luontopoluilla. Tarran toimintamekanismi on yhtä yksinkertainen kuin lähimaksun tai matkakortin lukemisen: jos sinulla on esimerkiksi NFC Samsung -puhelin ja pidät sitä NFC-tarran lähellä, puhelin lukee tarran tunnisteessa olevan informaation.

Tyhjiä NFC-tarroja voi ostaa huokealla hinnalla omaan käyttöönsä ja tallentaa niihin haluamiaan tietoja tai toimintoja erillisen ohjelman avulla. Tarraan voi kirjoittaa toiminnoiksi vaikkapa puhelimen säätämisen äänettömälle ja herätyksen asettamisen kello seitsemäksi. Kun liimaat tarran yöpöytääsi ja vilautat puhelintasi sen yläpuolella ennen nukkumaanmenoa, se menee automaattisesti äänettömälle ja herättää sinut aamulla seitsemältä. Tarroille voi keksiä arjessa mitä monipuolisinta käyttöä.vihrea luottokortti ikoni

  

NFC ja tunnistautuminen

Ihmiset hoitavat koko ajan enemmän arjen asioista verkossa, ja mahdollisuus sähköiseen tunnistautumiseen onkin nykyaikana suoranainen välttämättömyys. Suomessa tähän on käytetty lähinnä verkkopankkitunnuksilla tapahtuvaa henkilöllisyyden varmentamista, mutta NFC-teknologia tuo omat hienoutensa myös tunnistautumisen osa-alueelle.

Vuoden 2017 alusta myönnetyissä uusissa henkilökorteissa on vakiona NFC-siru, jonka ansiosta kortin etäluku on mahdollista ilman erillistä älykortinlukijaa. Käytettävän tietokoneen, mobiililaitteen tai muun laitteen on vain tuettava NFC-teknologiaa tai siihen on oltava liitettynä ulkoinen NFC-lisälaite. Miltei kaikissa uusimmissa mobiililatteissa on sisäänrakennettu NFC-toiminto, joten sähköinen tunnistautuminen onnistuu aiempaa vaivattomammin sitä mukaa, kun uudet puhelin- ja tablettimallit valtaavat käyttäjien taskut ja käsilaukut.

NFC-sirulla varustettu henkilökortti toimii tismalleen samalla tavalla kuin lähimaksukortti, etäluettava matkakortti tai NFC-tarra. Henkilöllisyyden varmentaminen onnistuu helposti ja turvallisesti korttia laitteelle vilauttamalla, eikä esimerkiksi verkkopankkitunnuksia tarvitse kaivaa esiin. NFC on oiva tunnistautumisen väline kulunvalvonnassa, ja teknologiaa käytetäänkin tässä tarkoituksessa jo todella laajalti työpaikoilla sekä muissa kulunvalvontaa edellyttävissä tiloissa.

NFC-tunniste on usein kiinnitettynä avaimenperään, jossa se kulkee kätevästi mukana, ja vilauttaminen tunnisteen lukevalle kulunvalvontalaitteelle on helppoa. Sen lisäksi, että henkilö tunnistetaan NFC:n avulla ja hän pääsee kulkemaan kiinteistössä, voidaan teknologiaa käyttää samanaikaisesta työajanseurantaan. NFC-tunnistautumista hyödynnetään myös monissa päiväkodeissa, joissa vanhempi kirjaa lapsensa tunnisteella päiväkodin puhelimeen päiväkotiin saapuessa ja sieltä lähdettäessä.

  

NFC-maksujen riskit ja suojautuminen

NFC-teknologian mahdollistamat yksinkertaiset lähimaksut eivät herätä ihmisissä pelkkää ihastusta. Kun maksaminen hoituu pelkästään näyttämällä korttia maksupäätteelle eikä tunnuslukua tarvita lainkaan, moni on huolissaan maksukorttien turvallisuudesta. Huolenaiheeksi on noussut esimerkiksi se, että ahtaissa ja ruuhkaisissa tiloissa vieressä seisovalla henkilöllä on taskussaan maksupääte, joka napsii pieniä summia NFC-sirulla varustetuilta korteilta.

Lue lisää: Mitä on tietoturva?

Markkinoille onkin ilmaantunut erilaisia turvalompakoita, joiden luvataan suojaavan lähimaksukorttia huijausyrityksiltä. Todellisuudessa riski edellä kuvatun tapaiseen väärinkäyttöön on todella pieni, sillä rikollinen tarvitsisi rekisteröidyn yrityksen ja luottokorttiyhtiön kanssa solmitun korttitilityssopimuksen, jotta rahojen siirtely omalle tilille olisi mahdollista. Kortin olisi myös oltava lähellä maksupäätettä tietyn ajan, jotta siirto onnistuisi. Turvalompakon voi toki halutessaan hankkia, mutta kaikkein olennaisin suoja NFC-korttien suhteen olla huolellinen ja valpas.

Maksutiedot siirtyvät NFC-teknologian avulla turvallisesti vain sitä tukevan kortin ja maksupäätteen välillä päätymättä uteliaiden sivullisten tietoon. Myöskään toisen asiakkaan ostoksia NFC-käyttäjä ei voi vahingossa joutua maksamaan, sillä kortin on oltava aivan maksupäätteen tuntumassa siihen saakka, että se ilmoittaa maksutapahtuman onnistumisesta. NFC-sirullisella kortilla on tietysti mahdollista maksaa myös perinteiseen tapaan syöttämällä kortti maksupäätteeseen ja näppäilemällä PIN-koodi.

Tietoa Credigosta

Credigo on kotimainen luottoyhtiö, joka tarjoaa helppoa ja sujuvaa palvelua. Voit hakea lainaa nopealla hakemuksella, jonka täyttäminen käy netissä. Credigon tarjoama kulutusluotto on aina selkeästi hinnoiteltu, ja sillä on alhainen korko

Päivitetty 14.5.2019

Käsittelemme hakemustanne.
Odottakaa hetki...