Odottakaa hetki...
Kuinka paljon tarvitset lainaa?
Tiedätkö, mihin kulutat rahasi? Pystytkö säästämään tai sijoittamaan? Budjetti eli talousarvio auttaa henkilökohtaisen talouden hallinnassa ja tavoitteiden asettamisessa, liittyivätpä ne sitten sijoittamiseen tai säästämiseen. Mutta miten ihmeessä budjetti oikein rakennetaan? Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon? Ja mistä rahaa oikein saa säästettyä? Credigon tietopaketti auttaa sinut alkuun!
Budjetti tarkoittaa talousarviota, ja sillä voidaan viitata usein virallisissa yhteyksissä erityisesti kuntien ja valtion talousarvioihin. Budjetti-sanaa käytetään kuitenkin kuvaamaan myös henkilökohtaista taloustilannetta, ja se on tärkeä väline tasapainoisessa taloudenhallinnassa. Budjetti auttaakin omien raha-asioiden suunnittelemisessa sekä säästötavoitteiden saavuttamisessa.
Budjetin laatiminen voi kuulostaa vaikealta ja hankalalta, mutta alkuun pääsee helposti, kun alkaa seurailla omia tottumuksiaan rahankäytössä ja asettaa selkeät ja realistiset tavoitteet omaan taloudenhallintaan. Keräsimme tälle sivulle kaiken oleellisen tiedon budjetoinnista sekä siitä, millaisin keinoin omaa budjettia kannattaa alkaa rakentaa. Lisäksi annamme säästövinkkejä, joilla voi helposti kerryttää itselleen lisää varallisuutta arkipäiväisistä kuluista.
Kun budjettia alkaa pohtia, oma talous voi vaikuttaa hyvinkin sekavalta. Pankin tiliotetta selaillessa tulee helposti sellainen olo, että on epäselvää, mihin on rahansa kuluttanut. Talouden seurantaan on kuitenkin helppo ottaa ryhtiliike, kunhan pitää mielessä muutamia seikkoja ja hyödyntää saatavilla olevia apuvälineitä järkevällä tavalla.
Aloita kartoittamalla omia kulujasi. Kirjaa ylös kaikki tulot ja menot yhden tai jopa muutaman kuukauden ajalta, jotta voit perustaa budjettisi mahdollisimman tarkoille tiedoille. Hyödynnä tulojen ja menojen seurannassa esimerkiksi taulukkolaskentasovellusta tai pankkien mobiilisovelluksia, joiden avulla voit jaotella ostoksiasi eri kategorioihin.
Kun tiedät, kuinka paljon tienaat ja kulutat, voit miettiä itsellesi realistisen tavoitteen, jota kohti on mahdollista lähteä kulkemaan budjetin avulla. Mieti myös keinoja, joilla voit pitää kulusi kurissa eli käytännössä pohdi menoja tutkiessasi, mistä voisit säästää rahaa. Hyödynnätkö joka kuukausi Netflix-tilaustasi tai tilaamaasi lehteä? Voisitko säästää rahaa ulkona syömisestä tai ostaa edullisemman kuntosalikortin?
Kun on olet kerännyt tietoja riittävän pitkältä ajalta ja sinulla on hallussasi materiaalia budjetin laatimiseen, on aika jakaa tieto osiin, jotta voit jäsennellä itsellesi sopivan budjetin. Etene tiedon jäsentelyssä seuraavasti:
1. Kartoita tulosi: Laske yhteen kaikki tulonlähteesi.
2. Laske menosi: Huomioi tässä vaiheessa kaikki pakolliset ja kiinteät menot.
3. Mieti muuttuvia kustannuksia: Miten käytät rahasi pakollisten menojen jälkeen?
Kun olet kartoittanut kaikki tulot ja menot, voit miettiä, millainen budjetti on kohdallasi realistinen ja mitä tavoittelet. Haluatko säästää rahaa? Onko mielessäsi sijoittamisen aloittaminen? Harkitsetko kulutuksen vähentämistä? Pyritkö nopeasti eroon veloista?
Kun tiedät, mitä haluat budjetoinnilla saavuttaa – sen lisäksi, että taloudenpitosi selkiintyy – voit pohtia, miten pääsisit asettamaasi tavoitteeseen. Rahaa jää säästöön kulutusta vähentämällä. Mikäli kulutat vähän ja tulosi ovat pienet, voit miettiä pystyisitkö hankkimaan lisätuloja jostakin, jotta tulopuoli karttuisi suuremmaksi ja saisit esimerkiksi säästettyä rahaa nopeammin. Rahan säästämisessä kannattaa ottaa selkeä tavoite tai summa, johon tähtää kuukausittain ja vuosittain.
Budjetin laatiminen sekä kuukausi- että vuositasolla on järkevää. Kuukausittaiset menot voivat vaihdella esimerkiksi vuodenajan mukaan. Kesällä loma töistä ja mahdolliset kesälomamatkat tai mökkeily voivat vielä tavallista arkea enemmän rahaa. Talvella puolestaan kodin lämmityskustannukset voivat kasvattaa asumismenoja.
Kun päätät hakea lainaa, on sinun hyvä olla tietoinen omista menoistasi ja tuloistasi, jotta voit varmistua lainan takaisinmaksun sujumisesta ilman ongelmia tai suurempaa stressiä. Kun olet perillä omasta taloustilanteestasi, on sinun myös helpompi päättää, millaisilla ehdoilla haet lainaa – siis kuinka paljon ja kuinka pitkällä takaisinmaksuajalla. Tiukempaan budjettiin voi sopia pidempi laina-aika, jonka ansiosta lyhennyssummat ovat pienempiä, kun taas väljempi budjetti sallii lyhyemmänkin lainakauden suuremmilla kuukausierillä.
Monet meistä kokevat henkilökohtaisen talouden hoitamisesta stressiä, jota voisi lievittää budjetoimalla omaa kulutustaan ja olemalla perillä siitä, mihin rahansa käyttää ja mihin ne haluaa käyttää. Budjetin laatimalla pysyy paremmin kartalla myös silloin, jos eteen tulee yllättäviä kustannuksia, sillä niihin on helpompi reagoida, jos budjetissa on tilaa yllättäville kustannuksille.
Budjetti on oivallinen väline silloin, kun päätät säästää rahaa. Mitä yksityiskohtaisemman tulo- ja menokartoituksen teet, sen tarkemmin voit arvioida sitä, kuinka paljon voit säästää rahaa kuukausi- ja vuositasolla. Säästämistä voi motivoida niin, että päättää etukäteen, mihin rahat käyttää. Jos haaveissa on lomamatka tai uusi auto, rahan säästäminen on järkevää. Toinen vaihtoehto on ottaa vakuudetonta lainaa, jonka maksaa takaisin jälkikäteen.
1. Ruoka ja elintarvikkeet
2. Liikkuminen
3. Vapaa-aika ja harrastukset
4. Ostokset, vaatteet ja palvelut
5. Matkustelu
Rahaa voi säästää monella muullakin tavalla. Credigon 101 säästövinkkiä voi toimia apuna säästöpyrkimyksissä, ja voit soveltaa kokoamaamme listaa itsellesi sopivalla tavalla.
Käsittelemme hakemustanne.
Odottakaa hetki...