Kuinka paljon tarvitset lainaa?

Mitä tarkoittaa IBAN ja miten tilinumero muodostuu?

IBAN-pankkitilinumerot ovat olleet käytössä jo hyvän aikaa, mutta tiesitkö, että niistä voi esimerkiksi selvittää, minkä suomalaisen pankin tili on kyseessä? Selvitämme artikkelissamme perinpohjaisesti ja ymmärrettävästi, miten IBAN-numerot muodostuvat ja annamme vinkkejä niiden tulkintaan.

Painavatko sinua rahahuolet?

Mikä on IBAN?

 

IBAN tulee sanoista International Bank Account Number eli kansainvälinen tilinumero. IBAN-tilinumero on tunnistettavissa kaksikirjaimisesta maatunnuksesta numeron alussa. Suomalaisten pankkien IBAN-tilinumerot ovat 18 merkkiä pitkiä ja maatunnus on aina FI. Maiden välillä on eroja tilinumeroiden pituudessa, mutta IBAN-numerosta on aina luettavissa samat tiedot riippumatta siitä, mistä maasta on kyse.

Suomessa IBAN-tilinumeroihin siirryttiin lopullisesti vuoden 2010 lopussa, vaikkakin jotkut pankit hyväksyivät vanhojen tilinumeroiden käyttämisen vielä vuoden 2011 lokakuun loppuun. Useimmissa verkkopankeissa on edelleen käytössä automaattinen IBAN-laskuri kotimaisille pankkitileille, mikä tarkoittaa sitä, että pankkitilin numeron voi ilmoittaa vanhassa muodossa ja verkkopankki muuntaa tilinumeron IBAN-muotoon automaattisesti. Samalla laskuri antaa tiedon BIC-koodista

Miten IBAN muodostuu?

Miten IBAN-numero muodostetaan?

 

Suomalaisten pankkien IBAN-tilinumeroiden pituus on aina 18 merkkiä. Se on mahdollista muodostaa kotimaisesta tilinumerosta suoraan IBAN-laskurin avulla, mutta IBAN-tilinumero on laskettavissa myös pankkien omilla nettisivulla ja nähtävillä muun muassa verkkopankissa sekä tiliotteissa.

IBAN-muotoisessa tilinumerossa on seuraavat osat:

  • Maatunnus (kaksi kirjainta) – Suomalaisilla tileillä aina FI.
  • Tarkistenumero (kaksi numeroa) – Muodostuu maatunnuksesta ja tilinumerosta.
  • Tilinumero (14 numeroa) – muodostuu BBAN-numerolla, joka on yhdistelmä tilinumeroa ja täytenollia.

IBAN-numero on suomalaisilla tileillä seuraavassa muodossa:
FI XX 123 5612345678.

Suurten suomalaisten pankkien IBAN-numerot

 

IBAN-tilinumerosta on pääteltävissä myös se, minkä pankin tilistä on kyse. Saat pankin selville lukemalla varsinaisen tilinumero-osan kolme ensimmäistä numeroa. Nykyään yritykset ilmoittavat IBAN-muodossa pankkitilinsä numeron, kun ne lähettävät laskuja

Pankkitilin numeroiden tunteminen hyödyttää siinä mielessä, että rahat siirtyvät saman pankin tilien välillä nopeammin kuin silloin, jos rahat lähettää eri pankkien tilien välillä. Toisinaan rahat haluaa siirtää nopeassa aikataulussa, ja silloin voi olla etuna, jos osaa lukea eri suomalaispankkien IBAN-tilinumeroista, mikä pankki on kyseessä, jotta saa maksettua suorituksen oman pankin sisällä olevalle tilille. Usein suomalaisillakin yrityksillä on pankkitili monessa eri pankissa, jotta asiakkaat voivat tehdä suorituksia itselleen joustavimmalla tavalla.

Pankki

Tunnistenumero

Aktia Pankki

405, 497

Danske Bank

8, 34

Handelsbanken

31

Nordea

1, 2

OP

5

POP Pankit

470–478

SEB

33

S-Pankki

36, 39

Swedbank

38

Säästöpankit

715, 400, 402, 403, 406–408, 410–412 ,414–421, 423–432, 435–452, 454–464, 483–493,495–496

Ålandsbanken

6


Tarvitsenko IBAN-tilinumeroa asioidessani Credigon kanssa?

 

Kun haet lainaa Credigolta, tarvitset tilinumerosi IBAN-muodossa, sillä se tulee syöttää lainahakemukseen kansainvälisessä muodossa. Oman tilinumeron IBAN-muoto onkin hyvä pitää tallessa pankki- ja laina-asioita ajatellen, jotta sitä ei joudu joka kerta etsimään tai muuntamaan laskurin avulla.

Credigon lainan hakeminen on helppoa, sillä lainahakemuksessa on annettu ohjeita, joita noudattamalla sen täyttäminen on yksinkertaista. Hakemuksen tekeminen käy muutamissa minuuteissa, ja saat myös alustavan vastauksen hakemukseesi heti. Vahvistamme lainapäätöksen mahdollisimman nopeasti. Ongelmatilanteissa ystävällinen ja taidokas asiakaspalvelumme on apunasi puhelimitse, sähköpostitse sekä chatin välityksellä.

Credigon lainahakemukseen tarvitaan IBAN-numero

Käsittelemme hakemustanne.
Odottakaa hetki...