Kuinka paljon tarvitset lainaa?

Mikä on vertaislaina?

Vertaislaina on kulutusluoton muoto, jossa lainatut rahat tulevat toiselta yksityishenkilöltä. Vertaislainaa ottaessa asioidaan kuitenkin lainayhtiön kanssa, sillä yhtiöt välittävät lainoja yksityishenkilöiden välillä. Lainasummat, ehdot ja takaisinmaksuaika riippuvat lainaa tarjoavista yhtiöistä sekä sijoittajista. 

Hae turvallista lainaa Credigolta

Mitä tarkoittaa vertaislaina?

  

Vertaislaina on toiselta yksityishenkilöltä otettu luotto. Laajassa merkityksessä vertaislaina voi olla kahden yksityishenkilön välinen sopimus, mutta yleensä sillä tarkoitetaan lainayhtiöiden välittämiä luottoja, joiden rahoituksesta vastaavat yksityishenkilöt. Lainarahat tulevat toisten pankkien tai luottoyhtiöiden sijaan suoraan yksityishenkilöiltä, jotka haluavat tehdä voittoa omilla säästöillään.

Vertaislainoja siis välittävät yleensä lainayhtiöt, joten kyse on liiketoiminnasta, jolla pyritään tekemään voittoa. Vertaislaina tunnetaan myös P2P-lainan nimellä, ja tämä ilmaus juontaa juurensa ilmauksista peer to peer ja people to people. Lainayhtiöt määrittävät vertaislainojen ehdot, saatavilla olevat lainasummat sekä takaisinmaksuajan pituuden. Lainaehtoihin voi kuitenkin hakuvaiheessa vaikuttaa hakemalla lainaa itselleen sopivalla summalla sekä takaisinmaksuajalla.

Vertaislainoja tarjoavan lainayhtiön rooli on toimia välikätenä lainaa ottavan ja tarjoavan osapuolen välillä. Yhtiö hoitaa paperityöt ja ottaa luonnollisesti osan tuotoista itselleen joko korkotuottoina tai palvelumaksuina.

Kuinka paljon voin saada vertaislainaa?

Kuinka suuri vertaislaina on mahdollista saada?

  

Suomessa vertaislainaa on mahdollista saada kymmenistä euroista ylöspäin, jopa 10 000 euroon. Lainanvälittäjästä riippuu se, kuinka suurella summalla vertaislainaa voi nostaa. Tyypillistä on, että vertaislainan summat liikkuvat muutamissa tuhansissa euroissa. Luonnollisesti lainan hinta määräytyy lainasumman ja laina-ajan mukaan, mutta siihen vaikuttavat myös sijoittajien näkemykset sekä lainayhtiön käytänteet.

Vertaislainojen summat määräytyvät muiden kulutusluottojen tapaan sen mukaan, millainen luottoarvio hakijasta tehdään. Mikäli maksukykysi arvioidaan lainayhtiössä riittävän hyväksi, voit saada suuremmankin lainan, mutta heikomman maksukyvyn johdosta voit saada vähemmän lainaa ja joudut maksamaan siitä korkeampaa korkoa.

Muista, että voit tehdä lainahakemuksen myös Credigolle valiten pitkän maksuajan ja pienemmän lainasumman tarvitessasi lainaa, joka pitää sovittaa pieniin tuloihin. Pitempi maksuaika varmistaa pienemmät takaisinmaksuerät, joiden ansiosta lainanmaksu sopii tiukempaankin budjettiin.

Mitä vertaislaina maksaa?

 

Vertaislainassa lainan hinta on muiden kulutusluottojen tapaan korko, mutta se määräytyy hieman lainayhtiöstä riippuen eri tavoin. Jotkin yhtiöt määrittävät lainan koron sopimusosapuolten puolesta, kun taas toisilla se määräytyy huutokauppatyyliin. Vertaislainan hintaan vaikuttaa se, millaisella korolla rahojaan vertaislainoihin sijoittavat ihmiset ovat valmiita tekemään lainasopimuksia. Vastaavasti lainanhakijan maksukyvyllä on vaikutusta korkoihin.

Mikäli suunnittelet lainan ottamista, kannattaa sinun tutustua myös muihin vaihtoehtoihin kuin vertaislainoihin, sillä saatat saada lainaa edullisemmin ja helpommin hakemalla sitä netistä nopeasti ilmaisella hakulomakkeella. Vertaislainoja tarjoavat yhtiöt perivät asiakkailtaan usein avaus- ja tilinhoitokuluja sekä muita palvelumaksuja, jotka nostavat lainakuluja yllättävänkin korkeiksi.

Huomaa, että voit saada esimerkiksi Credigolta lainaa jopa 10 000 euroa matalalla kuukausikorolla ja 2–10 vuoden maksuajalla. Hinnoittelumme on aina selkeää ja yksinkertaista, ja tiedät aina lainaa hakiessasi, mitä kustannuksia lainasi sisältää. Näin pystyt sekä tekemään fiksun lainapäätöksen että pysymään sovitussa maksuaikataulussa. Myös taitavat asiakaspalvelijamme neuvovat sinua aina ilmaiseksi, etkä joudu maksamaan asiakaspalvelusta.

Miksi ottaa vertaislaina?

 

Vertaislainoja haetaan muiden kulutusluottojen tapaan monenlaisiin tarpeisiin arjen hankintojen rahoittamisesta yllättävien kulujen kattamiseen. Lainarahan hakeminen voi olla fiksu vaihtoehto, jos omat varat eivät riitä harkittujen hankintojen tai yllättävien kustannusten kattamiseen. Tällöin tehty hankinta ikään kuin maksetaan takaisin jälkikäteen, luonnollisesti korkoja vastaan.

Vertaislainayhtiöiden lisäksi kuluttajaluottoja tarjoavat myös muunlaiset rahoitusyhtiöt, joissa lainaraha otetaan pankeilta ja muilta rahoitusyhtiöiltä, ei yksityisiltä sijoittajilta. Näiden yhtiöiden toiminta on yhtälailla lainanottajan kannalta vakaata, ja harkitsemisen arvoista. Voit tutustua Credigon hintoihin ja lainavaihtoehtoihin ja hakea lainaa netissä.

Hae lainaa Credigolta
Vertaislaina on laina yksityishenkilöiden välillä

Miksi sijoittaa vertaislainaan?

 

Vertaislainat ovat rahoitusmuodon lisäksi myös sijoitusmuoto, johon tavallinenkin tallaaja voi lähteä mukaan. Jos säästöön on kertynyt ylimääräistä, ja haluaa saada rahoistaan tuottoa, voi vertaislaina olla tuottoisakin sijoituskohde. Suomessa toimivat vertaislainayhtiöt lupailevat sijoituksille jopa 8–15 prosentin bruttotuottoja.

Vertaislainan tarjoaminen on suhteellisen helppoa, koska lainayhtiö hoitaa paperityöt. Se on myös suhteellisen riskitön sijoittamisen muoto, koska omat sijoitukset on mahdollista hajauttaa eri lainoihin. Riski pääoman osittaisesta tai kokonaisesta häviämisestä on kuitenkin olemassa, kuten kaikessa sijoittamisessa. Vertaislainojen kohdalla sijoittajariskejä ovat eritoten lainansaajien maksukyky, likviditeettiriski sekä markkinariski. On myös mahdollista, että lainayhtiö ei pysy kannattavana ja joutuu lopettamaan toimintansa, kuten kävi ruotsalaiselle konkurssin tehneelle TrustBuddylle vuonna 2015.

Vaikka vertaislainojen tuotot ovat eritoten näin matalien korkojen aikakautena houkuttelevia, on vertaislainauksen tulevaisuutta vaikea ennustaa. Tuottopotentiaali on kuitenkin varteenotettava ja ala saattaa tulevaisuudessa kasvaa suureksikin. Suositeltavaa on, että vertaislainoihin lähtee sijoittamaan pienillä summilla ja hajauttamalla summan eri lainoihin.

Vertaislainaa saa lainayhtiöiden kautta

Mistä saa vertaislainaa?

 

Suomessa vertaislainoja tarjoavat jotkin lainayhtiöt, joihin kuuluvat muun muassa Bondora, Fixura, Fellow Finance, Lainaaja, AuroraX sekä Eurovippi. Niiden tarjoamat lainasummat, maksuajat ja muut lainaehdot vaihtelevat merkittävästi, samoin kuin sijoittajille maksetut korot. Yleistä on, että lainayhtiö ottaa sijoittajilta esimerkiksi prosentin verran palkkiomaksua. Näin ollen esimerkiksi 15 prosentin korkotuotosta jää sijoittajalle käteen 14 prosenttia tuottoa, jos palkkiomaksu on yhden prosentin.

Mikäli tarvitset nopeaa rahoitusta, ja harkitset lainan ottamista, kannattaa sinun tutustua myös Credigon helppoon, nopeaan ja turvalliseen kulutusluottoon, josta maksat aina kohtuullista korkoa ja saat itsellesi sopivan maksuajan. Voit hakea lainaa ilmaiseksi helpolla nettilomakkeella, jonka täyttäminen vie vain hetken. Saat alustavan lainapäätöksen heti, ja maksamme rahat tilillesi jo saman päivän aikana, mikäli teet hakemuksen asiakaspalvelumme aukioloaikojen puitteissa. Tarvittaessa ystävällinen asiakaspalvelumme on aina apunasi. 

Vertaislainojen edut

 

Sijoittajien näkökulmasta vertaislainoilla on monia etuja. Niistä saadut korkotuotot ovat verrattain hyviä, tai ainakin korkotuotto-odotukset ovat korkealla, jopa 15 prosentissa. Lisäksi sijoittaja tietää vertaislainoihin sijoittaessaan, mihin hänen rahansa menevät. Joissakin vertaislainayhtiöissä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, kenelle omat rahat menevät ja valita sijoituskohde tämän luottoarvion ja rahankäyttöaikeiden perusteella.

Sosiaalisen aspektinsa ansiosta vertaislainat ovat hyvä vaihtoehto myös sellaisille lainaajille, joiden luottoarvio ei ole paras mahdollinen. Henkilökohtaisen yhteyden myötä sijoittajat voivat kiinnostua lainanottajasta, jonka luottoarvio ei ole korkein mahdollinen, mutta rahojen käyttötarkoitus ja takaisinmaksusuunnitelma miellyttävät. Näin ollen vertaislainaa voi olla mahdollista saada, vaikka perinteistä kulutusluottoa ei myönnettäisikään. Luonnollisesti kuitenkin korkoja saatetaan tässä tapauksessa periä enemmän.

Sosiaalinen kanssakäyminen ja yhteisöllisyyden tunne ovat myös vertaislainojen hyviä puolia. Tarjolla on myös paljon tietoa ja vinkkejä sekä keskustelua aiheesta erityisesti sijoittamisnäkökulmasta. Vertaislainoihin liittyvät prosessit ovat lisäksi suhteellisen helppoja, sillä niitä haetaan nykyaikaisten kulutusluottojen tapaan usein netissä.

Hyvät puolet pähkinänkuoressa:

  • Sijoittajille hyvä tuotto-odotus.
  • Sijoittajat tietävät, mihin sijoitukset menevät.
  • Vaikutusmahdollisuudet luottopäätöksissä.
  • Sosiaalisuus ja yhteisöllisyys kuuluvat prosessiin.
  • Tarjolla paljon tietoa aiheesta.
  • Mahdollisuus saada lainaa huonommallakin luottoarviolla.

Vertaislainojen riskit

 

Vertaislainat ovat Suomessa vielä suhteellisen uusi ala, joten niiden käyttäytymistä talouden aaltoillessa on hankala ennustaa. Sen vuoksi ne ovatkin jonkin verran riskialtis sijoituskohde. Vertaislainaamiseen liittyy sijoittajan näkökulmasta muitakin riskejä, sillä lainaaja ei täysin varmaksi voi sanoa saavansa rahojaan takaisin. Hajauttaminen onkin äärimmäisen tärkeää, jotta tuotto-odotukset toteutuisivat ja rahoistaan saisi korkotuottoja.

Lainaajien joukossa on paljon hakijoita, joiden luottoarvio on niin alhainen, ettei heille myönnetä lainaa. Lainaajien näkökulmasta vertaislainankaan saaminen ei ole takuuvarmaa, sillä luottoarviossa saatujen pisteiden on riitettävä, jotta lainaa voi saada. Toisaalta vertaislainaa hakeva voi puhua itselleen lainan, jota ei pystykään maksamaan.

Jos lainojen rahoittaminen tapahtuu huutokaupan kautta, lainaprosessi voi venyä huomattavasti pidemmäksi kuin helpon ja nopean kulutusluoton hakeminen. Huutokauppahinnoittelu vaatii kapasiteettia ja taloustietoa lainaosapuolilta. Omien henkilökohtaisten taloustietojen jakaminen muiden yksityishenkilöiden kanssa voi myös tuntua vaikealta joillekin lainanhakijoille.

Riskit pähkinänkuoressa:

  • Alan arvaamattomuus talouden liikkeissä.
  • Sijoittajan tuotto-odotuksen epävarmuus.
  • Lainojen korkeat korot ja palvelumaksut.
  • Lainaprosessi voi olla pitkä.
  • Huutokauppahinnoittelu vaatii taloustietämystä.
  • Henkilökohtaisten tietojen jakaminen muiden kanssa.

Vertaislainauksen historiaa lyhyesti

 

Nykyaikaiset pankit toimivat tallettajien rahojen yhteenkeräämisellä niin, että talletuksia lainataan eteenpäin vähimmäisvarantojärjestelmän mukaan. Rahoja ei nykyään sidota kiinteisiin asioihin, kuten esimerkiksi kultaan. Näin ollen pankit saavat hyötyä siitä, miten helppoa rahaa on luoda talletuksia lainaamalla. Vertaislainojen myöntäminen on toistaiseksi ollut suhteellisen pientä, koska pankkien lainatoiminta on kannattavaa sekä lainaajille että lainaa myöntäville pankeille.

Vertaislainauksessa on käytännössä P2P-lainauksen lisäksi muitakin muotoja, kuten mikrolainat, joita myönnetään kehitysmaihin tyypillisesti naisille. Suomessa vertaislainoja voi hakea vertaislainapalvelua tarjoavilta rahoitusyhtiöiltä. Hakijoilta tarkistetaan luottotiedot ja säännölliset tulot sekä se, kuinka paljon heillä on maksukykyä, ennen kuin heidän on mahdollista saada myönteinen lainapäätös.

Vertaislainojen hakijoille tehdään luottoarvio

Käsittelemme hakemustanne.
Odottakaa hetki...