Kuinka paljon tarvitset lainaa?

Veronpalautus muuttuu vuonna 2019

Kansallinen tulorekisteri otettiin käyttöön vuoden 2019 alussa, minkä seurauksena käytännöt liittyen muun muassa veronpalautuksiin ja verokortteihin ovat muuttuneet. Toisin kuin monet ovat virheellisesti luulleet, veronpalautus tai jäännösvero eivät poistu käytöstä kokonaan, mutta niiden määrät pienenevät merkittävästi. Kerromme tässä artikkelissa kaiken tarvittavan vuoden 2019 uudistuksesta sekä sen vaikutuksista veronpalautukseen.

Hae lainaa ja voit lopettaa veronpalautuksen odottamisen

Minä päivänä veronpalautukset maksetaan?

  

Aiemmin veronpalautus maksettiin kaikille samana päivänä, mutta vuoden 2019 uudistuksen myötä veronpalautukset maksetaan saajilleen hajautetusti elokuun ja joulukuun välisenä aikana. Maksupäivän muuttuminen keskitetystä yhdestä päivästä tietylle aikavälille on huolenaihe joulukauppaa pyörittäville liikkeille mutta helpottaa viranomaisten työtä.

Käytännössä kolme tekijää vaikuttaa siihen, minä päivänä veronpalautus maksetaan sinulle – verotuksen päättymispäivä, mahdolliset tehdyt muutokset sekä puolison veroilmoitukseensa tekemät muutokset. Näet OmaVero-palvelussa sekä sen, kuinka paljon sinulle maksettava veronpalautus tulee olemaan sekä milloin veronpalautukset maksetaan. Myös verotuspäätöksessä kerrotaan, milloin veronpalautus maksetaan juuri sinulle.

Minä päivänä veronpalautus maksetaan, riippuu:

  • verotuksen päättymispäivästä
  • veroilmoitukseen ja omiin tietoihin tehdyistä muutoksista
  • puolison veroilmoitukseensa tekemistä muutoksista

Mille tilille veronpalautus maksetaan?

  

Veronpalautus maksetaan jatkossakin sille tilille, jonka olet ilmoittanut Verohallinnolle omiin tietoihisi. Saat muutettua pankkitilitietojasi OmaVero-palvelussa, mikäli olet esimerkiksi avannut uuden tilin toiseen pankkiin. Jotta saat veronpalautukset ajallaan ja oikealle tilille, sinun kannattaa tehdä muutokset omiin tietoihisi heti, kun ne astuvat voimaan.

Oikea tilinumero omissa tiedoissa nopeuttaa palautuksen saamista. Suoraan oikealle tilille maksettu veronpalautus on asiakkaan käytössä jopa viikkoa aiemmin kuin Osuuspankin kautta välitetty maksuosoitus, joka on vaihtoehto tilanteissa, joissa verottajalla ei ole oikeita tilitietojasi. Ei ole kuitenkaan syytä huolestua, mikäli veronpalautukset maksetaan vahingossa esimerkiksi lopetetulle tilille, sillä pankki palauttaa väärin suoritetut rahat Verohallinnolle, joka puolestaan ohjaa ne maksuosoituksena eli rahalähetyksenä sinulle OP:n kautta, mikäli et ilmoita uutta tilinumeroa ajoissa. Ilmoita tilinumerosi kuitenkin viipymättä verottajalle, jotta veronpalautus saadaan siirrettyä oikealle tilille.

Veronpalautusten maksamisen kannalta on tärkeää ilmoittaa tilinumero

Miksi Credigo on niin edullinen?

Miksi veronpalautukset eivät tulleet tilille?

  

Lopetetulle tilille maksettu veronpalautus palautetaan takasin Verohallinnolle. Veronpalautukset maksetaan uudelle tilille noin viikon kuluttua siitä, kun uudesta tilinumerosta on tehty ilmoitus. Kirjallisena ilmoitetun tilinumeron käsittely kestää hieman pidempään. Tilinumeron ilmoittamista varten on erillinen paperilomake: Henkilöasiakkaan ilmoitus tilinumerosta (7208). Voit tulostaa lomakkeen netistä Verohallinnon sivuilta tai hakea sen lähimmästä verotoimistosta.

On hyvä tietää, että mikäli lunastat veronpalautukset maksuosoituksena Osuuspankilta toisen pankin tilille, sinun tulee maksaa siirrosta 7 euron palvelumaksu. Lisäksi huomionarvoista on se, että Verohallinto ei maksa alle 5 euron veronpalautuksia ollenkaan. Maksuosoituksena ei makseta palautuksia, jotka ovat alle 15 euroa. Näin ollen pieni veronpalautus jää maksamatta tilille kokonaan, vaikka tilitietosi olisivatkin oikein Verohallinnon rekisterissä.

Veronpalautus voidaan maksaa suoraan ulosottoon

Veronpalautus voi mennä suoraan ulosottoon

  

Mikäli sinulla on saatavia ulosotossa, veronpalautus voidaan suoraan ohjata ulosottoviranomaiselle. Näin ollen sinulle normaalitapauksessa maksettavat veronpalautukset menevät suoraan oman tilisi ohi, jotta ulosottovelkasi lyhenee. Aikaisemmat maksuongelmat voivat siis johtaa siihen, että veronpalautus jää tulematta tilille. Veronpalautus voidaan ulosmitata kokonaan, mutta ulosottoviranomaiselle ohjattava veronpalautusten määrä kuitenkin rajoitetaan luonnollisesti ulosotossa olevaan velan määrään.

Verottaja saa ulosottoviranomaiselta tiedon velallisen ulosmittauksista, ja verottaja voi sen perusteella ohjata veronpalautukset suoraan ohi veronmaksajan rahapussin. Huomaathan, että veronpalautus voidaan maksaa suoraan ulosottoon, vaikka maksukehotuksen mukaan jäljellä olisi vielä maksuaikaa.

Miten lunastaa veronpalautus maksuosoituksena pankista?

  

Jos saat veronpalautukset maksuosoituksena, tulee sinun asioida Osuuspankin kanssa. Mikäli olet Osuuspankin asiakas ja sinulla on pääsy OP:n verkkopankkiin, voit lunastaa sinulle osoitetun rahalähetyksen verkkopankissasi. Verkkopankissa asioidessa sinun on annettava saapumisilmoituksen sisältämä rahalähetyksen tunniste, jotta voit lunastaa sinulle osoitetut veronpalautukset OP:n verkkopankissa.

Muussa tapauksessa sinun on asioitava Osuuspankin konttorissa. Maksuosoituksena tilitettävä veronpalautus pitää muistaa lunastaa määräpäivään mennessä, sillä muutoin OP palauttaa rahat verottajalle. Kun asioit pankkikonttorissa lunastaaksesi veronpalautukset, sinun on pystyttävä osoittamaan henkilöllisyytesi sekä näytettävä verottajalta saamasi ilmoituskirje.

Maksuosoituksen lunastaminen pankista

Miten käyttää veronpalautus?

  

Se, mihin veronpalautukset käyttää, riippuu luonnollisesti veronpalautusten koosta ja omasta taloudellisesta tilanteesta. Aiemmin veronpalautus saattoi olla monelle pelastus joulunajan ylimääräisten kustannusten keskellä, mutta uuden järjestelmän myötä suuret veronpalautukset ja keskitetty palautusten maksupäivä ovat historiaa. Veronpalautus tai jäännösvero eli mätkyt eivät kuitenkaan täysin katoa, vaan niitä edelleen maksetaan, joten on hyvä miettiä käyttötarkoituksia rahoille sekä varautua jäännösveron maksamiseen. 

Joskus veronpalautus menee suoraan laskujen maksamiseen. Talouden ollessa väljempi ja veronpalautusten suurempia kannattaa niiden käyttöä miettiä pidemmällä tähtäimellä. Kysy itseltäsi, onko tiedossa suurempia hankintoja tai pakollisia menoja. Vieläkö talvirenkailla voi ajaa yhden talven? Onko lapsilla kaikki tarvittavat varusteet? Mitä jos pyykinpesukone hajoaa?

Veronpalautus on myös hyvä keino vahvistaa oman talouden puskurirahastoa. Ohjenuorana kotitalouksille on, että tililtä tulisi löytyä kahden kuukauden palkka- ja etuustulojen verran rahaa yllättävien kulujen varalle. Puskurivarojen puuttuessa veronpalautus voi olla yksi keino kasvattaa puskuria kerralla enemmän. Listasimme myös muita keinoja puskurin kasvattamiseksi.

Onko sinulla rahahuolia?

Veronpalautukset ennakkoon voi houkutella, mutta käy kalliiksi

Haluatko veronpalautukset ennakkoon?

  

Kannattaako veronpalautus ottaa itselleen heti? Verohallinto maksaa myös jatkossa veronpalautukset ilmoittamanaan päivänä, eikä Verohallinnolta ole mahdollista saada palautuksia ennakkoon. Monet meistä ottavat veronpalautuksia vastaan lainaa ja maksavat lainan takaisin, kun veronpalautus on maksettu omalle tilille. On syntynyt myös useita erilaisia lainapalveluita, jotka kauppaavat lainoja, jotka voi maksaa takaisin, kun veronpalautus on saapunut tilille. Huomaa kuitenkin, että tällaiset lainat ovat korkeiden korkojen takia kalliita, joten niiden ottamista kannattaa harkita tarkkaan, vaikka veronpalautus olisikin mukava saada tililleen määrättyä maksupäivää aiemmin.

Veroviranomaisella ei ole mitään yhteistyötä pikaluottoa tarjoavien rahoituslaitosten kanssa. Usein käytäntönä lainaa veronpalautuksia vastaan ottaessa on, että Verohallinnolle annetaan lainayhtiön tilinumero, jotta maksu siirtyy suoraan lainayhtiön tilille. Verohallinnon tietoihin voi antaa ainoastaan yhden tilinumeron, joten on oltava tarkkana: ilmoittaessasi lainayrityksen tilinumeron, se jää asiakastietoihisi Verohallinnon järjestelmässä, kunnes ilmoitat uuden tilinumeron.

Veronpalautus ennakkoon tilille voi tuntua houkuttelevalta ajatukselta, mutta loppupeleissä siitä saa maksaa pitkän pennin, sillä veronpalautukset ennakkoon tarjoavien yhtiöiden korot ovat erittäin korkealla. Sen sijaan, että ottaisit lainaa sivuilta, jotka tarjoavat kalliita lainoja veronpalautuksia vastaan, sinun kannattaa harkita vakuudettoman lainan ottamista reiluilla lainaehdoilla ja kohtuullisella takaisinmaksuajalla, jolloin voit hyödyntää sekä lainasumman että veronpalautukset hankintojen tekemiseen. On kannattavampaa hakea lainaa tunnetulta toimijalta kuin veronpalautukset ennakkoon kalliilla tarjoavilta yhtiöiltä.

Miksi veronpalautus oli pienempi kuin odotin?

  

Suuret veronpalautukset jäävät tulorekisterin myötä historiaan, kuten tässäkin artikkelissa on jo useampaan kertaan todettu. Siitä huolimatta veronpalautus edelleen maksetaan tarvittaessa, ja toisinaan yllätyksenä saattaa tulla se, että veronpalautus voi olla odotettua vähemmän.

Syynä voivat olla esimerkiksi ulosotto- tai verovelat, jotka alentavat summaa. Veronpalautukset voidaan nimittäin ulosmitata, jolloin velallinen saa ilmoituksen ulosmittauksesta ulosottoviranomaiselta. Verohallinto voi tehdä veronkuittauksen eli käyttää veronpalautukset tarvittaessa maksamatta jääneisiin veroihin. Myös saajan vastuulla olevat verovelat voidaan kuitata veronpalautuksista, kuten esimerkiksi avoimen yhtiön yhtiömiehen saama veronpalautus. Verohallinto ilmoittaa tästä sekä palautuksen saajalle että sille, jonka verovelkaa veronpalautus kuittaa.



Veronpalautusten määrään voi myös vaikuttaa se, onko veroilmoituksessa ilmoitetut vähennykset hyväksytty. Sen, kuinka suuri veronpalautus on, voi tarkistaa esitäytetystä veroilmoituksesta tai OmaVero-palvelusta. Tarkista, että ilmoittamasi tulot ja vähennykset on hyväksytty, mikäli epäilet, että veronpalautus oli pienempi kuin pitäisi. 

Veronpalautus voi olla odotettua pienempi – miksi?

Hyödyllisiä laskureita ja yhteystietoja

  

Verotuspäätöksen lukeminen ja sen selvittäminen ei ole välttämättä kovin yksinkertaista. Mikäli tiedoissasi on huomautettavaa tai kysyttävää, soita verotuspäätöksessäsi olevaan puhelinnumeroon. Apua kannattaa pyytää, jotta veronpalautus olisi oikean suuruinen. 

Muita hyödyllisiä ohjeita löydät seuraavilta tahoilta:

  • Verohallinnon nettisivut ja asiakaspalvelu auttavat verotietojen päivittämisessä.
  • Veroprosenttilaskurilla voit laskea veroprosenttisi.
  • Löydät ohjeita ja laskureita helpottamaan verosuunnittelua myös Veronmaksajain Keskusliiton nettisivuilta.

Credigon asiakaspalvelu auttaa

Mitä vaikutuksia suuret veronpalautukset päättävällä uudistuksella on?

  

Tulorekisterin seurauksena suuret veronpalautukset jäävät historiaan, mutta rekisteri tuo tullessaan myös muita uudistuksia. Jatkossa veroilmoitusta, veroilmoituksen muuttamista, verokorttia ja tulorajaa koskevat käytännöt ovat erilaiset verrattuna aiempaan. Mikä kaikki oikein muuttuu?

Esitäytetty veroilmoitus

Veroilmoitus muuttuu visuaaliselta ilmeeltään, vaikka siinä ilmoitetut tiedot pysyvätkin ennallaan. Esitäytetty veroilmoitus lähetetään keväällä, mutta paperisesta lomakkeesta huolimatta Verohallinto pyrkii ohjaamaan asiakkaita netissä toimivaan OmaVero-palveluun.

Esitetäytetyn veroilmoituksen muokkaaminen

Aiemmin muutokset sai tehdä suoraan esitäytettyyn veroilmoitukseen, mutta vuoden 2019 alusta voimaan astuneiden uudistusten myötä korjaukset tehdään erillisille lomakkeille, jotka pitää tulostaa Verohallinnon nettisivuilta. Tarvittaessa voit myös hakea lomakkeet sekä palautuskuoren verotoimistosta tai pyytää ne Verohallinnolta puhelimitse. Huomaa myös, että veroilmoituksen korjaukset on tehtävä veroilmoituksessasi ilmoitettuun määräpäivään mennessä riippumatta siitä teetkö muutokset OmaVero-palvelussa vai paperilomakkeilla. Sinulta voidaan periä 50 euron myöhästymismaksu, mikäli lähetät muutokset määräpäivän jälkeen. Huomaa, että sinun ei tarvitse tehdä mitään, jos esitäytetyn veroilmoituksen tiedot ovat oikein.

Verokortit

Verokortti verkossa -palvelu ei enää ole toiminnassa, vaan kaikki verokortteja koskevat asiat hoidetaan OmaVero-palvelussa. Vuoden 2019 alusta lähtien kaikille palkkatuloille ilmoitetaan myös sama veroprosentti, eikä sivutuloverokortteja enää käytetä. Arvioit siis koko vuoden tulot, jotka lasketaan vuoden alusta alkaen. Ota huomioon verokortissa myös mahdolliset verovähennykset.

Tuloraja

Jatkossa verokortilla ilmoitetaan vain vuositulot, eikä kuukausittainen tuloraja enää ole käytössä lainkaan. Vakituisessa työsuhteessa oleville nykyinen järjestelmä on hyvä, mutta pätkätyötä tekevien on oltava aiempaa tarkkana ja muuttaa tarvittaessa arviotaan vuosituloista, mikäli näyttää siltä, että alkuperäinen arvio ei toteudu. Sinun on tilattava uusi verokortti, mikäli tulosi muuttuvat tai haluat muuttaa verokorttisi tulorajaa. Huomaa, että tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi työpaikan vaihtaminen tai työttömäksi jääminen.

Tulorekisteri vähentää byrokratiaa

Mikä ihmeen tulorekisteri?

  

Vuoden 2019 alussa käyttöön otettu kansallinen tulorekisteri on sähköinen tietokanta, jossa on tai tulee olemaan tiedot palkka-, eläke- ja etuustuloista. Tiedot koskevat yksityishenkilöitä, ja ensimmäisessä vaiheessa tulorekisteri koskee palkka- ja ansiotulotietoja yksilötasolla. Vuonna 2021 tulorekisteriin aletaan syöttää tietoja myös eläkkeistä ja etuuksista. Tulorekisteriä ylläpidetään tällä hetkellä Verohallinnossa, ja sen teknisen puolen on kehittänyt it-ohjelmistoyritys Digia.

Ketkä käyttävät uutta tulorekisteriä?

Tulorekisteri on tammikuusta 2019 alkaen käytössä Verohallinnolla, Kelalla, Työllisyysrahastolla, työeläkelaitoksissa sekä Eläketurvakeskuksessa. Seuraavina vuosina käyttäjiksi liittyvät myös muun muassa työ- ja elinkeinoministeriön hallinto, Tilastokeskus, työttömyyskassat, kunnat sekä työsuojeluviranomainen. Vaikka tulorekisterillä on käyttäjiä usealta taholta, siitä saatavia tietoja voivat käyttää vain tietoihin valtuutetut tahot, eivätkä kaikki tiedot siis ole avoimia kaikille käyttäjille.

Miten tulorekisteri hyödyttää yksityishenkilöitä?

Pääset seuraamaan tulorekisterin kautta reaaliaikaisesti kertyneitä palkkatulojasi sekä myöhemmässä vaiheessa myös eläke- ja etuustulojasi. Rekisteri mahdollistaa tulojen seuraamisen reaaliajassa ensimmäistä kertaa. Rekisteristä voi myös seurata sitä, onko kaikki työnantajan velvoitteet täytetty, mikä on hyvä, koska aiemmin tiedon sai vasta esitäytetystä veroilmoituksesta jälkikäteen. Nyt pystyt seuraamaan, että asiasi ovat hoidossa ja säästyt ikäviltä yllätyksiltä siinä vaiheessa, kun tarkastelet sitä, milloin veronpalautus maksetaan. Kätevää on myös se, että viranomaiset pääsevät tarkastelemaan tietojasi suoraan tulorekisteristä, minkä ansiosta säästyt esimerkiksi liitteiden lähettämiseltä viranomaisissa asioidessasi.

Miten saada suurempi veronpalautus?

  

Veronpalautus voi olla suurempi, jos muistat tehdä merkinnät verovähennyksistä. Nämä ovat kuitenkin sellaisia, jotka verollisen on ymmärrettävä tehdä itse. Mitä kaikkea verovähennyksiin voi oikein merkitä, jotta veronpalautus olisi mahdollisimman suuri?

Osa verovähennyksistä tehdään lasketuista tuloista, osa suoraan veroista. Verokorttia hakiessa voi ilmoittaa jo joitain vähennyksiä, jolloin ne siirtyvät suoraan veroilmoitukseen tarkistettavaksi ja korjattavaksi. Veroista tehtävät vähennykset pienentävät maksettavan veron määrää. Tällaisia ovat muun muassa tulontasaus, kotitalousvähennys ja elatusvelvollisuusvähennys.

Ennen veron laskemista tuloista vähennetään niistä tehtävät vähennykset. Vähennys tehdään joko kunnallisverotuksesta tai valtionverotuksesta – tai molemmista vähennyksestä riippuen. Tuloista tehtäviä vähennyksiä ovat muun muassa tulonhankkimisvähennys sekä asunnon ja työpaikan väliset matkakulut. Veroprosenttilaskurin avulla voit helposti arvioida, kuinka vähennykset vaikuttavat omaan veroosi.

Ansiotuloista tehdään erilaisia vähennyksiä kuin pääomatuloista. Ansiotulot tarkoittavat esimerkiksi palkkatuloja. Näistä yleisimpiä vähennyksiä ovat esimerkiksi matkakustannukset ja kotitalousvähennys. Seuraavissa osioissa tarkempaa tietoa vähennyksistä.

Tee verovähennykset oikein

Matkakustannukset

Palkansaaja voi vähentää verotuksessa työstään aiheutuneita matkakustannuksia. Vähennykseen vaikuttaa se, ovatko kustannukset asunnon ja työpaikan välisiä kuluja vai työmatkasta aiheutuvia kustannuksia, jotka ovat aiheutuneet työmatkasta. Asunnon ja työpaikan välinen matka tarkoittaa kodin ja varsinaisen työpaikan välistä matkaa. Työn ollessa liikkuvaa varsinaisena työpaikkana pidetään paikkaa, josta työntekijä saa työmääräykset, ohjeistuksen ja työvälineitä, tai muuta vastaavaa paikkaa.



Matkakulut vähennetään halvimman käytettävissä olevan kulkuneuvon mukaan. Tavallisesti halvimpana kulkuneuvona pidetään julkista kulkuneuvoa. Vuonna 2018 omavastuu matkakuluissa on 750 euroa ja vähennyksen enimmäismäärä 7000 euroa vuodessa.


Seuraavissa tapauksissa vähennys voidaan tehdä muun kuin julkisen neuvon kustannusten mukaan:

  •  Käytettävissä ei ole lainkaan julkista kulkuneuvoa
  •  Kävelymatka asunnolta esimerkiksi linja-autopysäkille on vähintään 3 km yhteen suuntaan.
  •  Meno-paluumatkan odotusaika on yhteensä vähintään 2 tuntia (esimerkiksi julkisen kulkuneuvon vaihto).
  •  Matka alkaa tai päättyy klo 00.00-05.00 välisenä aikana.
  •  Julkista kulkuneuvoa ei ole lainkaan käytettävissä.
  • Matkakulut voidaan vähentää osaksi muun kuin julkisen kulkuneuvon mukaan, mikäli julkinen kulkuneuvo on käytettävissä osalta matkaa. (Vaihtopaikan on oltava sellainen, että pysäköintimahdollisuus voidaan katsoa turvalliseksi.)

Verohallinto antaa vuosittain päätöksen siitä, miten vähennys lasketaan, mikäli halvin kulkuneuvo on muu kuin julkinen kulkuneuvo.

Lainaa kohtuullisella korolla

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennyksen voi saada asuntoonsa tai vapaa-ajan asuntoonsa kohdistuneesta kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä, asunnon kunnossapito- tai perusparannustyöstä sekä tieto- ja viestintätekniikkaan liittyvien laitteiden, ohjelmistojen, tietoturvan ja tietoliikenneyhteyksien asennus-, kunnossapito- ja opastustyöstä maksetusta palkasta tai työkorvauksesta.



Vähennyksen määrä riippuu siitä, teettääkö työn yrityksellä vai palkkaako työntekijän itse. Ostaessasi palveluita yritykseltä voit vähentää 50 prosenttia arvonlisäverollisesta työn osuudesta. Palkatessasi työntekijän itse voit vähentää 20 prosenttia maksetusta palkasta sekä palkanmaksuun liittyvät työnantajan sivukulut. Vähennettävän määrän omavastuu on 100 euroa kalenterivuodessa. Omavastuu vähennetään vain kerran, vaikka maksaisit useita eri kotitalousvähennykseen oikeuttavia töitä. Kotitalousvähennystä voi saada kalenterivuodessa enintään 2400 euroa per henkilö.



Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, joten pariskunnat voivat saada vähennystä yhteensä 4800 euroa. Vähennys myönnetään, kuten se on verotuksessa pyydetty. Mikäli kotitalousvähennyksen 2400 euron raja ei ylity, kannattaa vähennys pyytää ainoastaan pariskunnan toisen osapuolen nimiin, sillä molemmilta vähennetään omavastuu.

Jäsenmaksuilla veronpalautuksia – huomioi nämä

Työmarkkinajärjestöjen ja työttömyyskassojen jäsenmaksut

Työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksut ja työttömyyskassojen jäsenmaksut voi vähentää verotuksessa. Ne ovat kokonaisuudessaan vähennyskelpoisia tulon hankkimisesta aiheutuneina kuluina. Lisäksi ammattiyhdistyksen jäsenmaksut voidaan vähentää ansioon suhteutetusta päivärahasta, peruspäivärahasta ja sairauspäivärahasta.

Jäsenmaksuna pidetään järjestölle tai sen jäsenyhdistykselle maksettavaa jäsenmaksua. Suoritetusta jäsenmaksusta voi todisteena olla palkkatodistus tai muu erillinen todistus.

Jäsenmaksut, jotka on peritty ainoastaan yhdistyksen toiminnan tukemiseksi, eivät ole vähennyskelpoisia. Jos kuitenkin katsotaan, että maksut ovat ammatin tai liiketoiminnan harjoittamisen edellytyksenä tai muuten nähtävissä tulon hankkimisesta johtuneiksi kustannuksiksi, myönnetään niistä vähennys.

Muita ansiotulovähennyksiä

  • Alijäämähyvitys: Pääomatuloveroprosentin suuruinen osa siitä määrästä, jonka vähennykset ylittävät pääomatulojen määrän.
  • Merityötulovähennys: 20 prosenttia merityötulon kokonaissummasta, enintään 7000 euroa.
  • Opintorahavähennys: Enintään 2600 euron vähennys puhtaasta ansiotulosta kunnallisverotuksessa. Ei ole voimassa yli 7800 euron puhtaissa ansiotuloissa.
  • Pakolliset vakuutusmaksut: Muun muassa työntekijän eläkemaksu, työttömyysvakuutusmaksu ja sairausvakuutuksen päivärahamaksu ovat vähennyskelpoisia.
  • Perusvähennys: Mikäli verovelvollisen ansiotulo kaikkien muiden kunnallisverotuksen vähennysten jälkeen on alle 3305 euroa, perusvähennys on voimassa.
  • Tulonhankkimisvähennys: kaikille avoin vähennys, joka voi olla 750 euroa mutta kuitenkin enintään palkkatulojen verran.
Huomioi ansiotulovähennykset verotuksessa

Suomalaisen verotuksen historiaa

  

Suomalaisen verotuksen historia ulottuu pitkälle. Kruununverotus alkoi pysyvästi 1200-luvulla. Sitä ennen katolinen kirkko oli järjestelmällisesti verottanut suomalaisia. Keskiaikainen verotusjärjestelmä oli varsin kirjavaa, sillä veroja kannettiin erikseen paikalliselle hallinnolle, kruunulle, oikeuslaitokselle ja kirkolle. Veronkanto-oikeus muuttui 1600-luvun aikana perinnöllisten osto- ja palstaränssitilojen syntymisen kautta aatelisten omistusoikeudeksi. Vuosisadan loppua kohti talonpojat palasivat maksamaan veronsa aatelismiehen sijaan kruunulle. Vuoden 1772 hallitusmuodossa hallitsijalle annettiin oikeus päättää kruunujen tulosta.

Kun Suomi liitettiin autonomisena osana Venäjän keisarikuntaan vuonna 1809, perustettiin Suomeen oma keskushallinto, jonka tehtäviin kuului myös verotuksen järjestäminen. Autonomian ajan ensimmäinen huomattava verouudistus toteutettiin 1840-luvulla. Tällöin useiden ja ikivanhojen verolukujen sijaan käyttöön otettiin verorupla, joka oli ainoa veroluku. Autonomian ajan toinen huomattava uudistus oli veronmaksukykyyn ja kokonaistulon käsitteeseen perustuvan tuloverotuksen käyttöönotto, joka tarkoitti vuoden 1931 alusta alkaen sitä, että verot voitiin maksaa vain rahana. Suomi jaettiin veropiireihin valtionverotusta varten vuonna 1943 ja veronkannosta alkoivat huolehtia lääninhallitukset. Aikaisemmin vastuun veronkannosta kantoivat maistraatit ja kruununvoudit.

Vuodesta 1926 saakka vireillä ollut suuri välittömän verotuksen hallinnon uudistus toteutui lopulta vuonna 1960. Sen seurauksena valtion ja kunnan verotuksen erillisyydestä luovuttiin. Suomeen perustettiin 215 veropiiriä, joista jokaiseen tuli verotoimisto. Useita eritoten henkilöverotukseen liittyviä uudistuksia valmisteltiin 1970-luvulla ja yritysverotukseen liittyviä uudistuksia toteutettiin 1980-luvulla. Lakiuudistus 1990-luvulla mahdollisti veroehdotuksen käyttöönoton vuosituhannen vaihteessa. Vuonna 2008 yhdeksän verovirastoa ja verohallitus yhdistettiin viranomaiseksi nimeltään Verohallinto ja vuonna 2010 lakkautettiin kokonaan verohallitus.

Vuonna 2018 maksettiin viimeiset suuret veronpalautukset, joihin sekä kaupan ala että verolliset olivat hyvin tottuneita. Kansallisen tulorekisterin käyttöönotto keventää byrokratian rattaita ja tekee viranomaisasioinnista näppärämpää, vaikkakin kääntöpuolena on se, että veronpalautus on jatkossa totuttua pienempi. 

Käsittelemme hakemustanne.
Odottakaa hetki...