Kuinka paljon tarvitset lainaa?

Yrityslaina – mitä, mistä ja miksi?

Yrityslaina on keino rahoittaa yrityksen perustamista, toimintaa ja laajentumista, mutta mistä sitä haetaan ja miten? Tarvitaanko yrityslainalle takausta tai vakuuksia vai saako sitä myös ilman vakuuksia? Lue tämä ja paljon muuta artikkelistamme.

Credigolta pienlainaa yksityishenkilöille

Mikä on yrityslaina?

 

Yrityslaina on yritystoiminnan käynnistämiseen, pyörittämiseen tai laajentamiseen tarkoitettu laina. Yrityslaina on mahdollista saada joko pankista tai yksityisestä rahoituslaitoksesta, ja sen hinta määräytyy eri paikoissa hieman eri tavoin. Jos otat yrityksellesi vakuudettoman lainan, on yrityslaina todennäköisesti hieman kalliimpi kuin vakuudellinen vaihtoehto.

Yrityslainan tarkoitus on edesauttaa yritystä pääsemään alkuun tai kehittämään toimintaansa. Se rekisteröidään yrityksen nimiin, ja lainanlyhennyksistä vastaa yritys. Tavallinen yksityishenkilön ottama laina puolestaan on lainan ottaneen henkilön nimissä, ja tämä vastaa lainan takaisinmaksusta.

Yrityslainasta pitää maksaa korkoa

Onko yrityslaina ilman vakuuksia mahdollinen?

 

Kyllä on. Vakuudeton yrityslaina on mahdollista ottaa erityyppisistä rahoituslaitoksista, mutta sen kääntöpuolena on korkeampi korko. Vakuudeton yrityslaina toimii samaan tapaan kuin vakuudeton kulutusluotto, mitä tulee sen hintaan. Vakuudet turvaavat pankille lainanantoa, minkä vuoksi lainaehdot ovat tyypillisesti paremmat kuin vakuudettomassa yrityslainassa.

Pankista yrityslainan saaminen vaatii sen, että yritys täyttää tietyt ehdot. Lainan saamiseksi yrityksen on oltava ainakin luottokelpoinen ja pankista lainaa haettaessa sillä on myös oltava riittävät vakuudet lainan saamiseksi. Pankki ottaa aina selvää siitä, mikä on yrityksen maksukyky, eikä yrityslaina irtoa hakijoille, jotka pankki arvioi liian riskialttiiksi. Pankkilainaa saadakseen yrittäjän tai yrityksen on omattava riittävät vakuudet, jotka voivat olla esimerkiksi yrittäjän henkilökohtaista omaisuutta. Vakuudeksi saattavat kelvata esimerkiksi eläkesäästöt, asunto tai arvopaperiomistukset.

Mikäli yritys ei syystä ta toisesta selviydy lainan takaisinmaksusta, on pankilla mahdollisuus lunastaa lainan takeeksi annetut vakuudet. Pankki voi myöntää lainaa myös ilman vakuuksia, esimerkiksi kulutusluoton muodossa, mutta tyypillisempää ja edullisempaa on tosiaan ottaa vakuudellista lainaa.

Miten yrityslaina haetaan?

 

Yrityslainan hakemiseen liittyvät käytännöt vaihtelevat sen mukaan, mistä yrityslaina on tarkoitus ottaa. Pankkiin marssiessa kannattaa varautua ottamaan mukaan kattavia tietoja yrityksen taloudellisesta tilanteesta sekä tulevista yritykseen liittyvistä suunnitelmista.

Viimeisin virallinen tilinpäätös, kuluvan kauden kirjanpito, kuvaus yrityksen liiketoiminnasta, investointi- ja hankesuunnitelma, kaupparekisteriote, sopimukset sekä tarjolla olevat vakuudet kiinnostavat pankkia, kun yrityslainasta lähdetään neuvottelemaan. Yrityslaina merkitään yrityksen nimiin, ja sen takaisinmaksusta vastaavat yrityksen avainhenkilöt yleensä henkilökohtaisella omaisuudellaan. Muutoin ero tavalliseen yksityislainaan ei ole kovinkaan merkittävä, mitä tulee yrityslainan hakemiseen ja käyttämiseen sekä vakuuksiin.

Yrityslainan suuruus on riippuvaista useista tekijöistä. Mahdollisen lainasumman suuruuteen vaikuttavat muun muassa yrityksen luottokelpoisuus, yrityksen vakuudet, yrityksen omavarainen rahoitus, lainan käyttötarkoitus sekä takaisinmaksuajan pituus. Yleensä yrityslaina on hieman suurempi summaltaan, sillä sitä käytetään tavallisesti esimerkiksi investointien tekemiseen, mikä voi vaatia suhteellisen paljon varoja. Yritys voi kuitenkin ottaa myös pienen lainan.

Kuka voi saada yrityslainaa?

Mistä yrityslaina kannattaa ottaa?

 

Se, mistä yrityslaina on kannattavaa ottaa, riippuu täysin yrityksen tilanteesta ja siitä, mistä lainaa on mahdollista saada. Yleisesti voi sanoa, että pankkilaina vakuuksia vastaan tulee korkokuluiltaan edullisemmaksi kuin yksityiseltä rahoituslaitokselta otettu luotto. Lainan kuluihin vaikuttavat laina-aika, sen takeeksi annettu vakuus sekä yrityksen luottokelpoisuus. Pankista otettaessa yrityslaina kustantaa tyypillisesti korkoja, jotka muodostuvat viitekorosta ja marginaalikorosta. Lisäksi päälle voi tulla pankin palvelumaksuja.

Sekä pankkilainaa että vakuudetonta yrityslainaa ottaessa on järkevää tehdä vertailua todellisen vuosikoron määrällä. Todellinen vuosikorko sisältää arvion korkokulujen lisäksi muun muassa avaus- ja käsittelymaksuista ja muista lainan sisältämistä palvelukuluista. Tarkat lainaehdot selviävät pankin kanssa neuvotellessa. Pankkilainassa on tavallisesti matalampi korko kuin rahoituslaitokselta otetussa luotossa. Pankin tarjoamat maksuehdot voivat olla myös joustavammat kuin rahoituslaitoksissa.

Pankkilaina ei kuitenkaan kaikessa päihitä rahoituslaitokselta otettua vakuudetonta lainaa. Palvelu pankeissa on tyypillisesti hitaampaa kuin rahoituslaitoksissa, sillä vakuuksien antaminen ottaa oman aikansa. Yksityinen rahoituslaitos saattaa pystyä tarjoamaan yrityslainaa jopa yhden päivän aikana ja lainaa pystyy hakemaan helposti netissä. Pankkilainan saaminen voi myös olla vaikeaa, mikäli vakuudet eivät riitä sen saamiseksi. Yksityiseltä rahoituslaitokselta on siis luultavasti helpompi saada yrityslaina kuin pankista.

Yrityslainaa saa rahoituslaitokselta ja pankista

Miksi ottaa yrityslaina?

 

Yrityslainalla voi olla monentyyppisiä käyttökohteita, kuten jo edellä ehdittiinkin mainita. Vakuudetonta yritysluottoa tai vakuudellista pankkilainaa voi hyödyntää monella eri tavalla. Tavatonta ei ole sekään, että vakuudetonta yritysluottoa käytetään vakuutena pankista otettavan yrityslainan saamiseksi. Listasimme alle muutamia esimerkkejä yrityslainan käyttökohteista.

Yrityslaina soveltuu rahoitukseksi muun muassa:

  • yrityskauppoihin
  • erilaisiin kehitysprojekteihin
  • investointien käsirahaksi
  • kausivaihtelun puskuriksi

Käsittelemme hakemustanne.
Odottakaa hetki...