Kuinka paljon tarvitset lainaa?

Velkaneuvonta

Noudatamme vastuullista luotonantotapaa palveluissamme ja kannustamme sinua lainaamaan vastuullisesti ja harkitsemaan lainaamista tarkasti. Ylivelkaantuminen aiheuttaa vakavia ongelmia, ja sen vuoksi neuvomme asiakkaitamme vastuullisessa lainaamisessa sekä ylivelkaantumisen välttämisessä.

  • Lainaa vastuullisesti
  • Tunnista ylivelkaantuminen
  • Vältä maksuhäiriömerkintä

Ylivelkaantuminen

Jos sinulla on pitkään kestäneitä taloudellisia vaikeuksia ja maksukykysi on heikentynyt, asiaan tulee tarttua välittömästi, sillä asioiden lykkääminen pahentaa velkakierrettä entisestään. Velkakierteen katkaisemiseksi kerromme, miten sinun tulee toimia, mikäli huomaat, ettet pysty maksamaan laskujasi.

Ylivelkaantuminen saattaa johtaa maksuhäiriömerkintään ja luottotietojen menettämiseen. Luottotietojen menettäminen aiheuttaa vaikeuksia monilla elämän osa-alueilla, kuten vuokrasopimuksen solmimisessa tai puhelinliittymän hankkimisessa.

Ylivelkautuminen voi johtua monesta asiasta.
Älä lainaa näihin asioihin

Milloin ei kannata lainata?

  • Hetken mieliteot, joita et ole harkinnut riittävästi
  • Riskipitoinen sijoitus, jonka tuotoilla uskot maksavasi lainan takaisin
  • Toiselle henkilölle, vaikka tämä lupaisi huolehtia maksuista

Lainaamista tulee aina harkita huolella, kuten muidenkin luottosopimusten solmimista. Esimerkiksi osamaksulla ostetut tuotteet tai kytkyliittymät ovat myös luottosopimuksia. Jos tuote rikkoutuu tai katoaa ennen sopimuksen loppumista, sinulla on kuitenkin velvollisuus maksaa sovitut maksut ja kuukausierät loppuun.

Milloin kannattaa lainata?

  1. Harkittu ostos, joka vaatii suuremman alkuinvestoinnin
  2. Merkittävä elämäntapahtuma tai juhla, kuten häät
  3. Ostos, jolla on pidempiaikainen vaikutus elämääsi

Lainan käyttötarkoitusta tärkeämpää on se, että olet harkinnut riittävästi ennen lainaamista, ja että laina on sinulle tarpeellinen. Lainatessasi on tärkeää, että lainaat vain sellaisen summan, jonka kykenet maksamaan takaisin.

Tällöin kannattaa lainata

Miten välttää ylivelkautuminen?

Ylivelkaantuminen voi johtua monesta henkilökohtaisesta syystä, mutta jos huomaat kuluttavasi enemmän kuin pitäisi, voit välttää ylivelkaantumisen yksinkertaisilla toimenpiteillä: Kartoita, karsi ja kerrytä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ensin sinun tulee kartoittaa, mistä tulosi koostuvat ja mitkä kulut aiheuttavat menoja. Kartoittaessasi talouttasi sinun täytyy olla rehellinen ja realistinen. Pienistä puroista voi kasvaa suuri virta ja mitättömiltä tuntuvat summat voivat yhdessä aiheuttaa suuria kuluja.

Kun olet kartoittanut talouttasi rehellisesti, voit aloittaa karsimisen. Tällöin sinun tulee miettiä tarkasti, mistä asioista voit luopua saadaksesi taloutesi tasapainoon. Voitko vaihtaa puhelimesi edullisempaan, muuttaa pienempään asuntoon tai vaihtaa edullisempaan kulkuneuvoon? Kulutuksen vähentäminen ja säästäminen ovat tärkeitä etappeja matkalla kohti tasapainoisempaa taloutta.

Kerrytäminen on ennakoivaa toimintaa, jolla voit välttää ylivelkaantumisen tulevaisuudessa. Kun olet saanut taloutesi tasapainoon, ala välittömästi kerryttää säästöjä. Mieti, voitko tehdä jotain, jotta saisit kerrytettyä itsellesi enemmän tuloja? Kun saat kerrytettyä itsellesi vararahaston, vältät yllättävien menojen aiheuttamat taloudelliset vaikeudet. Vararahastossa olisi hyvä olla vähintään muutaman kuukauden tulojen verran säästöjä, jotta et ajaudu vararikkoon yllättävissä tilanteissa. Hae lainaa vasta, kun tiedät, että taloutesi kestää kuukausittaiset maksut. 

Oletko ylivelkaantunut?

Laskujen maksu tuntuu hankalalta ja rahallinen tilanne huolestuttaa. Murehdit, pystytkö maksamaan kaikki laskut ensi kuussa. Joskus lainojen yhdistäminen voi olla mahdollisuus tasoittaa taloudellista tilannetta.  Mikäli sinusta tuntuu siltä, että taloutesi on ajautumassa ei-toivottuun tilanteeseen, toimi seuraavasti:

Miten maksuhäiriömerkintä vaikuttaa elämään?

Mitä tehdä ylivelkaantuessa?

Ennen velkaneuvontaa on hyvä käydä läpi kaikki edellä mainitut kohdat ja tehdä oman budjetin tulo- ja menoarvio. Jos et ole henkisesti valmistautunut muuttamaan taloudellista käyttäytymistäsi, voi ylivelkaantuminen toistua tulevaisuudessa. Mikäli olet vaarassa ylivelkaantua, on paras jättää kulutusluotto hakemuksen laatiminen tulevaisuuteen, jolloin taloudellinen tilanteesi on paremmassa tasapainossa. Ylivelkaantuminen on vakava asia, mutta tilanteen voi pelastaa vielä seuraavilla toimenpiteillä:

Käsittelemme hakemustanne.
Odottakaa hetki...