Kuinka paljon tarvitset lainaa?

Velkaneuvonta

Noudatamme vastuullista luotonantotapaa palveluissamme ja kannustamme sinua lainaamaan vastuullisesti ja harkitsemaan lainaamista tarkasti. Ylivelkaantuminen on vakava tilanne ja neuvomme sinulle, miten lainaat vastuullisesti ja vältät ylivelkaantumisen.

  • Lainaa vastuullisesti
  • Tunnista ylivelkaantuminen
  • Vältä maksuhäiriömerkintä

Ylivelkautuminen

Jos sinulla on pitkään kestäneitä taloudellisia vaikeuksia ja maksukykysi on heikentynyt, asiaan tulee tarttua välittömästi, sillä asioiden lykkääminen pahentaa velkakierrettä entisestään. Velkakierteen katkaisemiseksi kerromme miten sinun tulee toimia, jos huomaat ettet pysty maksamaan laskujasi.

Ylivelkaantuminen saattaa johtaa maksuhäiriömerkintään ja luottotietojen menettämiseen. Tämä aiheuttaa vaikeuksia monilla elämän osa-alueilla, kuten vuokrasopimuksen solmimisessa tai puhelinliittymän hankkimisessa.

Ylivelkautuminen voi johtua monesta asiasta.
Älä lainaa näihin asioihin

Milloin ei kannata lainata?

  • Hetken mielitekoihin, joita et ole harkinnut riittävästi
  • Riskipitoinen sijoitus, jonka tuotoilla uskot maksavasi lainan takaisin
  • Toiselle henkilölle, vaikka tämä lupaisi huolehtia maksuista

Lainaamista tulee aina harkita huolella, kuten muidenkin luottosopimuksien solmimista. Esimerkiksi osamaksulla ostetut tuotteet tai kytkyliittymät ovat myös luottosopimuksia. Jos tuote rikkoutuu tai katoaa ennen sopimuksen loppumista, sinulla on kuitenkin velvollisuus maksaa sovitut maksut tai kuukausierät loppuun saakka.

Milloin kannattaa lainata?

  1. Harkittu ostos, joka vaatii suuremman alkuinvestoinnin
  2. Merkittävä elämäntapahtuma, kuten häät
  3. Ostos, jolla on pidempi aikainen vaikutus elämääsi

Lainan käyttötarkoitusta tärkeämpää on se, että olet harkinnut riittävästi ennen lainaamista ja se on sinulle tarpeellinen. Lainatessasi on tärkeää, että lainaat vain sellaisen lainasumman, jonka kykenet maksamaan takaisin. Varmistat tämän vertailemalla lainojen kokonaiskustannuksia.

Tällöin kannattaa lainata

Miten välttää ylivelkautuminen?

Ylivelkautuminen voi johtua monesta henkilökohtaisesta syystä, mutta jos huomaat kuluttavasi enemmän kuin pitäisi, voit välttää ylivelkaantumisen yksinkertaisella toimenpiteellä: Kartoita, karsi ja kerrytä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ensin sinun tulee kartoittaa mistä tulosi tulevat ja mitkä kulut aiheuttavat menoja. Kartoittaessasi talouttasi sinun täytyy olla rehellinen ja realistinen. Pienistä puroista voi kasvaa suuri virta ja mitättömiltä tuntuvat summat voivat yhdessä aiheuttaa suuria kuluja.

Kun olet kartoittanut taloutesi rehellisesti, voit aloittaa karsimisen. Tällöin sinun tulee miettiä tarkasti, mistä asioista voit luopua saadaksesi taloutesi tasapainoon. Voitko vaihtaa puhelimesi edullisempaan, muuttaa pienempään asuntoon tai vaihtaa edullisempaan kulkuneuvoon? Kulutuksen vähentäminen ja säästäminen on tärkeä osa kohti tasapainoista taloutta.

Kerrytäminen on ennakoivaa toimintaa, jolla voit välttää ylivelkaantumisen tulevaisuudessa. Kun olet saanut taloutesi tasapainoon, aloita välittömästi kerryttämään säästöjäsi. Mieti voitko tehdä jotain, jotta saisit kerrytettyä itsellesi enemmän tuloja? Kun saat kerrytettyä itsellesi vararahaston, vältät hyvällä mahdollisuudessa yllättävien menojen aiheuttamat taloudelliset vaikeudet. Vararahastossa olisi hyvä olla vähintään muutaman kuukauden tulojen verran säästöjä, jotta et ajaudu vararikkoon yllättävissä tilanteissa.

Oletko ylivelkautunut?

Laskujen maksu tuntuu hankalalta ja rahallinen tilanne huolestuttaa. Murehdit siitä, pystytkö maksamaan kaikki laskut ensi kuussa. Jos sinusta tuntuu siltä, että taloutesi on ajautumassa epätoivottuun tilanteeseen, toimi näin:

Miten maksuhäiriömerkintä näkyy elämässä?

Mitä tehdä ylivelkaantuessa?

Ennen velkaneuvontaa on hyvä käydä läpi kaikki edellä mainitut kohdat ja tehdä tulo- ja menoarvio. Jos et ole henkisesti valmistautunut muuttamaan taloudellista käyttäytymistäsi, voi ylivelkautuminen toistua tulevaisuudessa. Ylivelkaantuminen on vakava asia, mutta tämän tilanteen voit pelastaa vielä seuraavilla toimenpiteillä:

Käsittelemme hakemustanne.
Odottakaa hetki...